Udkantskæmperen stiler mod København

Esther Jakobsen fra Fælleslisten vil i Folketinget for at kæmpe for alt det uden for hovedstaden. Men landspolitikernes hovedsæde regner den lidt stædige lokalaktive dog ikke med at kunne flytte

Esther Jakobsen stiller ved næste folketingsvalg op for Kristen-demokraterne. Hendes eget parti Fælleslisten har ikke nok underskrifter til en opstilling, selvom partiet fik 36.000 stemmer ved det seneste regionsrådsvalg.
Esther Jakobsen stiller ved næste folketingsvalg op for Kristen-demokraterne. Hendes eget parti Fælleslisten har ikke nok underskrifter til en opstilling, selvom partiet fik 36.000 stemmer ved det seneste regionsrådsvalg. Foto: Tommy Kofoed.

Klichéerne står på spring, når snakken falder på Esther Jakobsen. Men der er tale om en engageret ildsjæl med hjertet på rette sted og mange jern i ilden. En viljefast kvinde, der kæmper de svages sag og gør en forskel ikke bare i lokalmiljøet, men nu måske inden længe på landsplan. Og som bruger al den tid, der er tilovers, på familien.

LÆS OGSÅ: KD og Fælleslisten i fornuftsægteskab

For den 60-årige medhjælpende hustru Esther Jakobsen, der er en af frontfigurerne i partiet Fælleslisten og har kæmpet bravt for bevarelsen af Holstebro Sygehus, kan slet ikke lade være med at blande sig. Nu tager hun det så vidt, at hun stiller op for Kristendemokraterne til næste folketingsvalg. Det er urealistisk, at Fælleslisten når at samle nok underskrifter til opstilling inden valget, og så må man jo gå andre veje.

Det med at blande sig har hun ikke fra fremmede. I barndomshjemmet på Jegindø i Limfjorden var ­fisker-, minkavler- og vodbinder­faderen sådan en, der altid sagde sin mening og gik voldsomt op i den lokale fodboldklub.

Moderen, der først var hjemmegående og siden fabriksarbejder, engagerede sig i det lokale ældreråd efter arbejdslivet. I hjemmet blev der også diskuteret politik, især da Esther Jakobsen og hendes søskende blev voksne. Og det var ikke på den afdæmpede måde.

Så at Esther Jakobsen er havnet i politik, er ikke så mærkeligt. Men det har været, fordi det var nødvendigt. Hun kan simpelthen ikke finde ud af at holde sin mund, når noget synes uretfærdigt, siger hun selv. Derfor var hun med til at starte protestpartiet Fælleslisten, og derfor har hun indsamlet 43.277 underskrifter mod lukningen af sygehuse. Selv bor hun nemlig stadig på barndomsegnen, nogle vil kalde Udkantsdanmark Thyholm i Limfjorden. Og når nogen efter Esther Jakobsens mening afkobler menneskene i hendes lokalmiljø, de ældre, de socialt udsatte, børnene eller andre, så må man slå i bordet.

Derfor stillede hun også op til regionsrådsvalget i 2009 og blev en stemmesluger med 5719 personlige stemmer 2000 flere end Fælleslistens formand. På grund af listeordningen kom han dog ind i stedet, og Esther Jakobsen blev frygteligt skuffet og ked af det. Så meget, at hun var parat til at opgive det politiske ævred. Men svigte kunne hun ikke, og når det ikke gik regionalt, måtte det blive nationalt.

Indtil nu har hun været engageret i børnenes spejderliv og sport, i lokalafdelingen af Kræftens Bekæmpelse, i Thyholm Gymnastikforening og i Hvidbjerg Borgerforening. Det polititiske og foreningsarbejdet er simpelthen hendes interesser, og resten af tiden går til manden, Finn Gram Jakobsen, de to voksne børn og ikke mindst de seks børnebørn. Flere af dem spiser til hverdag morgenmad hos bedsteforældrene og kommer derhjem igen efter skole. Så en mulig folketingspost vil også betyde afsavn:

Ja, jeg får jo nok ikke flyttet Folketinget tættere på, så børnebørnene må jeg undvære lidt mere, og det bliver det værste. Men så må jeg jo bare tage mig mere intenst af dem, når jeg er hjemme, siger hun på syngende nordjysk.

dalsgaard@k.dk