Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Ufrivillig feminist fylder 80 år

Alice Vestergaard blev den første kvindelige nyhedsoplæser først på radio og i 1965 på tv. Foto: Lærke Posselt/ritzau

Alice Vestergaard var Danmarks første kvindelige nyhedsoplæser – og balancerede senere rollen som udenrigsministerfrue med et job som TV 2-chef. Men Alice Vestergaard har aldrig haft til hensigt at bryde normer. Derfor har hun gjort mere for ligestillingen end de fleste feminister, mener hendes søn

Alice Vestergaard har aldrig haft en dagsorden om at bryde vanetænkningen. Alligevel har den i morgen 80-årige fødselar gjort det mange gange:

Hun blev Danmarks første kvindelige nyhedsvært på både Radioavisen og senere TV-Avisen på et tidspunkt, hvor det forekom mange utænkeligt, at en kvindestemme kunne formidle verdens hårde nyheder.

Hun var chef for TV 2’s redaktion i København og på samme tid hustru til daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) – hvad nogen så som en udfordring for de tætte skotter mellem journalistik og politik.

Hun var karrierekvinde med en karrieremand og havde en sammenbragt familie med i alt fire børn i en tid, hvor også de fleste komponenter i den konstellation var usædvanlige.

Hendes søn, Jakob Ellemann-Jensen, folketingsmedlem og politisk ordfører (V), siger om sin mor:

”Hun er som myten om humlebien. Man hævdede, at den ikke kunne flyve, men gjorde det alligevel, fordi den ikke vidste bedre. Men det var jo ikke humlebien, der tog fejl. Det var matematikerne, som i deres beregning havde glemt, at vingerne bevæger sig. På samme måde var det selvfølgelig forkert, når man dengang mente, at en kvinde ikke kan være nyhedsvært. Hun anerkendte ikke den begrænsning.”

Alice Vestergaards egen vurdering af bedrifterne er nogenlunde beslægtet med hendes søns, tilsat et godt mål beskedenhed.

”Det var ikke, fordi jeg havde stor tiltro til mig selv. Det var nok på trods af det. Men hvis muligheden byder sig, skal man ikke lade den gå fra sig, bare fordi andre ikke synes, det er passende,” siger hun.

Hun er født på en gård ved Aabybro i Vendsyssel. Hun stod i mesterlære som journalist ved Haslev Folketidende og kom i 1959 til Vendsyssel Tidende. Derfra skiftede hun til Danmarks Radio i København i 1963, hvor hun blev den første kvindelige nyhedsoplæser først på radio og i 1965 på tv.

Anekdoter fra især radiodebuten er siden blevet en uundgåelig følgesvend til enhver beskrivelse af Alice Vestergaards karriere. En kvinde, som formidler af krig og katastrofer! Uhørt – mente mange. Men cheferne bakkede op mod lytterstormen, ligesom andre chefer var værn mod kritiske røster, da Alice Vestergaard i 1988 blev hentet til det nystartede TV 2. I 1971 var hun blevet gift med Uffe Ellemann-Jensen, som var udenrigsminister, da hun blev chef for redaktionen i København.

”De turde give mig det job på TV 2, selvom jeg var gift med udenrigsministeren. Og ja, jeg turde tage det, for jeg syntes ikke, det var rimeligt, at min mands arbejde skulle bestemme, hvad jeg skulle lave. Jeg havde jo en karriere som journalist, allerede inden jeg mødte ham,” siger Alice Vestergaard.

Det er dog familien, både hun selv og sønnen Jakob Ellemann-Jensen fremhæver, når de spørges direkte om det afgørende engagement i hendes liv.

”Jeg synes, det har været væsentligt at få det til at køre med en familie og et arbejde samtidig. Det var vigtigt og svært, men det kunne godt lade sig gøre,” siger Alice Vestergaard og fortæller om pigerne fra Jylland, som hjalp med husholdning og børnepasning, da børnene var små – men som ikke kunne holde hendes egen ”ustandselige” dårlige samvittighed fra døren.

Men heller ikke den fik lov at stikke en kæp i hjulet for de chancer, Alice Vester- gaard følte, hun burde gribe.

”Hun gik foran en masse mennesker på områder, hvor det ikke var naturligt dengang. Der har aldrig været et stort kønspolitisk engagement bag, hun har bare gjort, hvad hun mente var ret og rimeligt i kraft af hendes talent. Dermed tror jeg, hun har gjort mere for ligestillingen i Danmark end utroligt mange andre, som hævder at gøre en masse,” siger Jakob Ellemann-Jensen.