Prøv avisen
Portræt

Han har lavet indbrud og røverier og læst Dostojevskij og Strunge

Yahya Hassan har allerede modtaget en lang række priser for sit forfatterskab. Foto: Johan Gadegaard

Yahya Hassan vil i Folketinget, og i dag fylder han 20 år

I oktober 2013 bragede den unge Yahya Hassan igennem lydmuren med digtsamlingen ”Yahya Hassan”, der lynhurtigt solgte 100.000 eksemplarer - uhørt mange og ikke set, siden forfatteren Vita Andersen udgav digtsamlingen ”Tryghedsnarkomaner” i 1977.

Og i april 2015 meddelte Yahya Hassan så overraskende, at han stiller op for Nationalpartiet, der blev stiftet i november sidste år, og som i øjeblikket samler de sidste vælgererklæringer for at kunne opstille.

Yahya Hassan nærmest messede sine politiske budskaber, da han præsenterede sit kandidatur og erklærede, at han blev involveret i den politiske debat, da han udgav sin digtsamling.

”Jeg skulle forholde mig til andres meninger til højre og venstre. Nu stiller jeg mig frem med min egen politik, egne holdninger. Jeg gider ikke kvasikonfrontationer. Hvis vi taler politik, så taler vi politik - og så har jeg i den grad noget at skulle have sagt,” er blandt hans udtalelser.

Digtsamlingen er historien om opvæksten i en aarhusiansk ghetto med vold, svigt og kriminalitet, og debuten tiltrak sig en enorm opmærksomhed fra medierne, blandt andet fordi Hassan har beskyldt sine forældres generation for at have svigtet deres børn og for systematisk at begå socialt bedrageri.

Yahya Hassan selv har begået indbrud, lavet røverier, stjålet bøger, men det er den norske forfatter Karl Ove Knausgård, der gjorde ham bevidst om sit liv og forholdet til sin far.

Og det var en kvindelig lærer på institutionen Solhaven i Farsø, hvor han var anbragt, der opdagede den unge mands mange talenter. De indledte et forhold, som læreren siden er blevet idømt fem måneders betinget fængsel for. Begge har skrevet om deres forhold - han i digtet ”Kontaktperson”, hun i romanen ”Ord”.

Siden debuten er det gået stærk for Yahya Hassan. Oplæsninger for fulde huse overalt i landet i dyre Armani-jakkesæt og interviews i tv og andre medier. Men det har også betydet, at Pet-agenter har været hans faste skygge, efter at han i november 2013 blev slået ned på Københavns Hovedbanegård, og han modtog dødstrusler.

I marts 2015 blev han selv fundet skyldig i at have slået en ung mand i forbindelse med en bytur i Aarhus i februar sidste år. Han blev idømt fængsel i fire måneder, men har anket dommen. /ritzau/