Væveriet er den mangefarvede tråd i livet

I dag fylder væver Lotte Dalgaard 70 år. Hun har arbejdet med både kirketekstiler og med ”magiske materialer”

De sidste 15 år har Lotte Dalgaard arbejdet med de ”magiske garner”, som er overspundne garner, der skaber strukturerede stoffer. - Privatfoto.
De sidste 15 år har Lotte Dalgaard arbejdet med de ”magiske garner”, som er overspundne garner, der skaber strukturerede stoffer. - Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Væver Lotte Dalgaard tog svendebrev fra Annette Juels væveværksted i 1966, hvorefter hun oprettede eget værksted. Lotte Dalgaard blev straks medlem af Den Permanente hvor hun solgte sine brugstekstiler, indtil den lukkede i 1981. Hun var med i startgruppen til tekstilkollektivet Sirenerne. Fra 1976 til 1987 sad hun i bestyrelsen og for Stoftrykker- og Væverlauget, nu Dansk Tekstillaug, og 1990-1996 var hun bestyrelsesmedlem hos Danske Kunsthåndværkere.

Lotte Dalgaard var medlem af udstillingsgruppen Danske Ægte Tæpper og har leveret håndvævede gulvtæpper til flere offentlige steder, blandt andet Udenrigsministeriet og Det Danske Institut i Rom. Kirketekstiler har også været i fokus i samarbejde med kollegaerne Berthe Forchhammer og Helle Hviid-Nielsen. Trekløveret vævede blandt andet i 1996 kortæppe og antependium til Sankt Lukas Stiftelsens Kirke, og i Lotte Dalgaards lokalområde har Snoldelev Kirke fået kortæppe og en lilla messehagel.

Hun er stærkt engageret i formidling og undervisning i vævning og har siden 2004 været formand for Laugets Vævekurser, som varetager moduluddannelserne i skaftevævning og billedvævning. Hun er en skattet underviser på mange kurser og på de faste modulkurser på Skals - Højskolen for Design og Håndarbejde og i Grøndals-centeret i København. Disse steder er vigtige for bevarelsen og fornyelsen af vævehåndværket i Danmark.

Hendes arbejde med såkaldt overspundne garner resulterede i 2007 i bogen ”Magiske materialer i væven” på forlaget FiberFeber, som både er en inspirationsbog og en gennemgang af hendes udforskning af de aktive garners muligheder, blev en stor succes og har været udsolgt i de sidste fem år. I 2011 udkom den på engelsk. Bogens succes afspejler sig i Lotte Dal-gaards mange invitationer til workshops, kurser og foredrag i Danmark og rundt i Europa.

Siden 2008 har hendes vævning koncentreret sig om det eksperimenterende samarbejde med designer Ann Schmidt-Christensen. Sammen skaber de den unikke beklædningskollektion “ad astra, og Statens Kunstfond har indkøbt fra kollektionen.

Hendes seneste udstilling var Det Dobbelte i Danske Kunsthåndværkeres udstillingslokale Officinet i april 2014. Udstillingen er et samarbejde imellem “ad astra og fotografen Ole Akhøj.

Siden 1998 har Lotte Dal-gaard haft bopæl og værksted på Lindegården i Øster Syv syd for Roskilde.