Prøv avisen
Portræt

Venstrefløjens store stemme

Annisette Koppel, der her ses på Roskilde Festival sidste år, sagde med The Savage Rose engang nej til en stor amerikansk pladekontrakt, som betød, at de også skulle spille for amerikanske soldater i Vietnam. – Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Annisette Koppel, som regnes som en af Danmarks største rocksangerinder, optræder jævnligt ved kirkekoncerter landet over. I dag fylder medstifteren af The Savage Rose 70 år

Da den amerikanske rock- legende Patti Smith sidste år gæstede Danmark, stod Annisette Koppel tidligere samme dag på samme scene på Sostrup Slot ved Grenaa – og efter sigende med omtrent samme autoritet.

For Annisette, som mange er på fornavn med, regnes også for at være en legende – i hvert fald herhjemme, hvor hun er blevet kaldt Danmarks ”ubetinget største rocksangerinde”. Ingen synger helt som Annisette, der stadig kan få publikum til at dirre, når hun krænger sin sjæl ud på scenen i bare fødder.

De seneste år har den nu 70-årige også givet mange kirkekoncerter, hvor arven fra den sorte gospel er blevet blotlagt. Og i år er hun booket til store koncerter over hele landet – blandt andet i Operaen og flere steder i udlandet – med bandet The Savage Rose eller bare Savage Rose, som hun har lagt stemme til gennem mere end 50 år.

Annisette Hansen, som hun hed før ægteskabet med Thomas Koppel, startede dog allerede sin karriere som barn med mindre roller i ”Far til fire”-filmene i 1950’erne, mens hendes storesøster Rudi Hansen spillede Mie i filmene. Sammen med søsteren indspillede hun også et par børnesingler, inden hun kom med i coverbandet Dandy Swingers, hvor hun især gjorde sig bemærket med sin egen udgave af Tina Turners ”River Deep, Mountain High”.

Hun udgav også solosinglen ”Livet Er Nu”.

I 1967 dannede hun sammen med blandt andre sin senere mand Thomas Koppel det venstreorienterede band The Savage Rose, der hurtigt fik opmærksomhed i udlandet. Men da Savage Rose blev tilbudt en stor amerikansk pladekontrakt, blev den hurtigt revet itu:

”Det var med den betingelse, at vi skulle til Vietnam og spille for amerikanerne på deres baser. Og det ville vi ikke. Vi var et antikrigsband, og vi hørte sammen med en stor bevægelse, der var i gang i hele verden. Et ungdomsoprør, der var imod krig,” har Annisette senere fortalt til Fyens Stiftstidende.

Bandets debutalbum, der slet og ret hed ”The Savage Rose” (1967), blev dog optaget på regeringens kulturkanon under den daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K), men ham ville gruppen heller ikke sættes i forbindelse med:

”Brian og kompagni er i færd med at prøve at bortlede opmærksomheden fra, at de overhovedet ingen kultur har,” sagde Thomas Koppel på vegne af bandet til musikbladet Gaffa dengang.

Og det er ikke den eneste gang, at The Savage Rose har vist sig fra sin venstreorienterede side. Annisette sang således også med på Christianias slagsang ”I kan ikke slå os ihjel” fra 1975. Bandet er også kendt for at være propalæstinensisk, ligesom gruppen under- tiden har stået noget alene med de politiske holdninger: ”De støttede Albanien på et tidspunkt, hvor diktaturet kun blev støttet af Nordkorea,” som musikkritikeren Torben Bille skrev i en anmeldelse før sin død i 2013. Men den vilde rose slår stadig nye skud, og bandet er populært som aldrig før.

I dag består gruppen dog mest af unge musikere, for Annisette måtte genopfinde både sig selv og bandet, efter Thomas Koppel døde pludseligt i 2006 i parrets hjem i Puerto Rico. Det var Thomas Koppel, der var bandets store komponist, men efter hans død har Annisette vist, at hun også kan skrive sange, der får anmelderne til at hive grådigt ud efter stjernerne. Og hun fik for eksempel stor anerkendelse for pladen ”Love and Freedom”, mens albummet ”Homeless” fra sidste år også kan høres som en kommentar til tidens flygtningepolitik.

Sådan fortsætter hun både den musikalske og politiske kurs, der blev lagt i 1967.