Vesselbo er altid i opposition

Venstres folketingsmedlem Eyvind Vesselbo er en skarp sten i regeringens sko. Nu har han bedt om medindflydelse på regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti og den omdiskuterede udlændingeaftale

Eyvind Vesselbo bad i går om at få en ordentlig dialog om udlændingeaftalen i Venstres folketingsgruppe. Den fik han angiveligt senere i partiets gruppeværelse. --
Eyvind Vesselbo bad i går om at få en ordentlig dialog om udlændingeaftalen i Venstres folketingsgruppe. Den fik han angiveligt senere i partiets gruppeværelse. --. Foto: Jeanne Kornum.

Eyvind Vesselbo, 64 år, er vant til at være midtpunkt i udlændingedebatten.

I 1990 offentliggjorde han som kultursociolog den første del af en undersøgelse, der blev læst som et harskt indlæg i denne debat. Rapporten var bestilt af Ishøj-borgmester Per Madsen (S) og viste, at tredje generation af efterkommere efter 145 mænd, der i 1970?erne indvandrede fra Tyrkiet til Ishøj, ville blive mangedoblet på grund af blandt andet familiesammenføring. Andre undersøgelser fulgte fra Eyvind Vesselbos hånd og påpegede med stor præcision mere eller mindre hensigtsmæssige konsekvenser af indvandringen og udlændingepolitikken. Det var undersøgelser, han foretog på egen hånd, men som hans arbejdsgiver dengang, Danmarks Statistik, ikke brød sig om. Selv har han forklaret, at han blev "terroriseret ud" af sit job, og senere førte han en erstatningssag mod institutionen, som han dog indgik forlig med.

Ifølge Vesselbo var udlændingedebatten i 1990?erne præget af politisk korrekthed og berøringsangst over for at tale om de reelle problemer. Det er åbenbart ikke tilfældet længere.

I dag får Eyvind Vesselbo, der er Venstres miljøordfører, først og fremmest medieomtale ved at lægge sig ud med eget parti og ved at kritisere regeringens og Dansk Folkepartis udlændingepolitik. Han har igen og igen markeret sig med særstandpunkter og kritiske spørgsmål til VK-regeringens ministre og politik. I går gjorde han det igen i sagen om den udlændingeaftale, der ventes færdig i dag, og som øjensynlig bliver for lidt liberal for ham.

Eyvind Vesselbos standpunkt i udlændingedebatten har sådan set ikke flyttet sig. Han understreger stadig sin dybe bekymring over eksempelvis parallelsamfund i Danmark. Til gengæld er han blevet overhalet i en udlændingedebat, der er blevet alt andet end berøringsangst.

I Venstre beskrives Eyvind Vesselbo som en velbegavet og flittig politiker. Som én, der passer sit eget ordførerskab, men også blander sig lidt rigeligt i andres. Ofte formulerer han, hvad andre i gruppen tænker, men ikke tør sige højt: Især at Dansk Folkeparti har alt for stor indflydelse på regeringens politik. Nogen mener, at Eyvind Vesselbo blot glorificerer sig selv ved at ytre sig højt om følsomme emner. Og er skyld i, at Dansk Folkeparti kræver plastre på sårene.

Det er mildt sagt heller ikke første gang, at Eyvind Vesselbo er blevet udlagt som en trussel for sin egen regering. Bedst kendt er en historie fra Politiken, der i maj 2007 kunne fortælle, at han ville forlade Venstre for at gå med i det dengang nye parti, Ny Alliance. Selv afviste han rygtet blankt, mens avisen mente, at han blot havde fået kolde fødder, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) antydede, at han ville udskrive et lynvalg.

Under alle omstændigheder ville det ikke være noget helt ukendt for Eyvind Vesselbo at skifte parti. I 1985 blev han medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte, valgt for Socialdemokratiet. Han brød dog efter et par år med partiet på grund af en voldsom intern konflikt.

hoffmann@k.dk

beck@k.dk