En stemme for de svageste

Vibe Klarup, direktør i organisationen Hjem til Alle og tidligere formand for Frivilligrådet, har viet sit arbejdsliv til at fremme frivilligt arbejde til fordel for samfundets udsatte grupper. I morgen fylder hun 50 år

Vibe Klarup har gennem hele sit arbejdsliv forsøgt at bringe sig selv de steder hen, hvor vilkårene for de svageste er på dagsordenen. Hun har både arbejdet med gadeprostituerede, voldsramte kvinder og børn, psykisk syge og nu hjemløse unge. – Privatfoto.
Vibe Klarup har gennem hele sit arbejdsliv forsøgt at bringe sig selv de steder hen, hvor vilkårene for de svageste er på dagsordenen. Hun har både arbejdet med gadeprostituerede, voldsramte kvinder og børn, psykisk syge og nu hjemløse unge. – Privatfoto.

Da Vibe Klarup var universitetsstuderende i 1990’erne, blev hun af en lokal præst engageret til ved siden af studierne at arbejde for KFUK’s Sociale Arbejde på Vesterbro i København. Det betød, at den unge kvinde, som var vokset op i en harmonisk, samfundspolitisk engageret familie på Sydsjælland og i færd med at tage en akademisk grad i administration og erhvervsøkonomi, med ét blev revet ud af ”det privilegerede liv i Forstadsdanmark”, som hun formulerer det. Derud hvor hun i miljøet omkring værestedet Reden mødte unge gadeprostituerede kvinder, der kæmpede en helt anderledes kamp for den daglige tilværelse.

Den oplevelse fik stærk indflydelse på den retning, det arbejdsliv, som dengang kun var ved at tage sin begyndelse. Erkendelsen af, at der findes mennesker i Danmark, som må leve deres liv på en måde, som bare ikke er i orden.

I morgen fylder Vibe Klarup 50 år og kan se tilbage på en karriere, der i særdeles høj grad har drejet sig om frivillighed og græsrodsarbejde til fordel for samfundets allersvageste, men som også handler om, hvordan dette arbejde rent administrativt og økonomisk kan komme til at fungere.

Første gang hun fik held til at forene det professionelle administrationsarbejde med ønsket om at bedre tilværelsen for de svageste, var da hun blev ansat som først studentermedarbejder, siden fuldmægtig i Socialministeriet og skulle bidrage til en betænkning om det frivillige arbejde i Danmark.

Siden 2016 har hun været direktør i Hjem til Alle, en ny organisation, som arbejder på tværs af private virksomheder, myndigheder, frivillige organisationer og boligselskaber for at afskaffe hjemløshed blandt unge. Helt præcist er organisationens mål over en periode på 10 år at skaffe et hjem til 2300 unge hjemløse.

Inden da har hun også arbejdet med at bedre forholdene for mennesker med psykisk sygdom, voldsramte kvinder og udsatte børn, og i årene 2011-2018 var hun formand for Frivilligrådet, regeringen og Folketingets rådgivende organ for frivilligt socialt arbejde i Danmark og civilsamfundets rolle i det moderne velfærdssamfund.

Fra 2005 til 2011 var Vibe Klarup den første direktør i Dannerhuset, hvor hun formåede at være med til at vende en skrantende økonomi til ny fremgang, så det var muligt at ansætte mere personale, og hun formåede at skaffe næsten 100 millioner kroner til en stor istandsættelse af det gamle, traditionsrige hus for voldsramte kvinder i det indre København. Hun har også tidligere været direktør i Psykiatrifonden og næstformand i Foreningen Børns Vilkår, og er i dag ved siden af sin direktørpost medlem af regeringens ytringsfrihedskommission, medlem af Folkemødets bestyrelse, repræsentantskabet for Kofoeds Skole samt bestyrelsen for Dan Uzans Mindefond, som varetager uddelinger og aktiviteter til minde om Dan Uzan, der blev dræbt ved terrorangrebet på Synagogen i København i februar 2015.

I den offentlige debat har hun især gjort sig til talsperson for, at det frivillige Danmark og de mere formelle administratorer i kommuner, regioner og staten, skal kommunikere og koordinere bedre med hinanden. Kommunalpolitikere bør efter Vibe Klarups mening ikke kun se sig som virksomhedsejere og administratorer af et kommunalt administrativt apparat, men også som frontfigurer i et civilsamfund. I 2017 omsatte hun nogle af sine tanker herom i debatbogen ”Rodskud. Venligboere, nærvarme og trivselstanter. Hvordan lokale fællesskaber genskaber velfærden”, som blev skrevet i samarbejde med borgmestrene fra Aarhus og Middelfart, Jacob Bundsgaard (S) og Johannes Lundsfryd (S).

Vibe Klarup er gift med Christian Sørbye Friis, direktør i a-kassen CA, og parret har tre døtre på 17, 15 og 13 år. I fritiden er hun et passioneret havemenneske og holder derudover af at læse, rejse og ride.