Voldsomt liv i keramikken

Louise Hindsgavl skaber hvide figurer, der skal symbolisere det sorte og sjældent nævnte i verden. I dag fylder hun 40 år

Voldsomt liv i keramikken
Foto: Jeppe Michael Jensen.

Keramiker. Det lyder hyggeligt ler her der og allevegne og duften af nybagt brød. Stereotyper kan man altid sætte op, men så er det jo godt, at der er nogen, der kan pille dem i stumper og stykker igen.

Louise Hindsgavl skaber skulpturelle værker, der slet ikke er, hvad de umiddelbart ser ud til, nemlig lidt skægge og barokke. Muligvis er de også nok humoristiske, men den fortælling, de formidler, er alvorlig nok.

Forargelse og fascination er hendes værkers tro følgesvende, og fra et galleri er der hæftet blandt andet disse nøgleord på figurerne: vold, obskøniteter og særdeles grovkornet humor. Svært ikke at blive nysgerrig.

Hindsgavl har selv kaldt dem kritiske overvejelser af samfundet, og motiverne er ofte sammensmeltninger af mennesker og dyr, som ved deres positurer eller handlinger kommenterer livet, som vi kender det. Eller nærmere: som vi lærer det at kende efter at have set og måske fået forklaret de ellers nok så uskyldshvide væseners opførsel.

Louise Hindsgavl er født i Glostrup og overvejede at blive geolog eller biolog. Men leret vandt, og hun blev færdiguddannet fra Designskolen i Kolding i 1999. Siden har hun uddannet sig blandt andet i USA , men var også i 1998 på sneskulpturseminar i Norge.'

LÆS OGSÅ: Den glemte Skovgaard-søster

I 2000 fik hun stablet sit eget værksted på benene i København og gik i gang. Det traditionelle karamikarbejde har hun ikke beskæftiget sig med, men hun vidste selvfølgelig godt, hvilken rolle porcelænet har haft i flere hundrede år: som dekoration, som kunst og ikke mindst som samtaleemne. Denne tradition har hun fortsat på fornem vis.

Louise Hindsgavl har udstillet mange forskellige steder, og hendes værker kan beses på et væld af museer i verden.

Trods det provokative element eller forhåbentlig netop derfor har hun modtaget adskillige legater og priser, senest sidste år et rejselegat fra Solar Fonden.

Louise Hindsgavl har været medlem af bestyrelsen i Danske Kunsthåndværkere, ligesom hun har fungeret som censor ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design i 2011.