Winni Grosbøll har ikke mistet jordforbindelsen

Til januar forlader Winni Grosbøll (S) borgmesterposten på Bornholm for at blive direktør for Friluftsrådet. Med 11 års erfaring som borgmester vil hun biddrage med et stærkt lederskab og en solid kamp for naturen

021 bliver et nyt år for Winni Grosbøll. Til januar forlader hun sin post som Bornholms borgmester og bliver i stedet direktør for Friluftsrådet. Hun drømmer om, at flere danskere får adgang til naturen og slipper deres skærme. – Pressefoto.
021 bliver et nyt år for Winni Grosbøll. Til januar forlader hun sin post som Bornholms borgmester og bliver i stedet direktør for Friluftsrådet. Hun drømmer om, at flere danskere får adgang til naturen og slipper deres skærme. – Pressefoto.

Med en far som lystfisker er Winni Grosbøll blevet dus med havet fra barnsben. Som lille pige skvulpede hun rundt ud for Bornholm i en båd og fiskede med sin far. Havet kysser de bornholmske klipper, hvorpå Grosbøll har brugt utallige timer på at klatre, gå på eventyr og male på stenene i høj sol.

I dag bor den 44-årige borgmester sammen med sine tre store børn i Rønne, og det har hun tænkt sig at blive ved med, også selvom borgmesterkontoret til januar skiftes ud med en direktørpost i København for Friluftsrådet.

”Naturen ligger dybt i mig, og jeg har stadig brug for at være i naturen hver eneste dag. Ofte foregår det med en løbetur eller svømning i havet. Det giver jeg videre til mine egne børn. Jeg fik to af mine børn i København, men det var svært at forestille sig en barndom i en andensalslejlighed, når jeg havde et andet værdisæt fra min opvækst,” siger hun.

Da hun var færdig med sin uddannelse på Københavns Universitet flyttede de tilbage til Bornholm, og mens børnene var små, boede familien på landet med skov på begge sider.

Hun blev gymnasielærer på Bornholms Gymnasium i 2005, men lærerrollen blev snart skiftet ud med politisk engagement. Hun blev opstillet som spidskandidat til kommunalvalget i 2009 og blev ikke alene valgt ind i byrådet, men blev borgmester. I dag har hun siddet på borgmesterposten i 11 år, hvor særligt det bornholmske folkemøde i Allinge har fulgtes med hendes karrierevej. Winni Grosbøll har siden Folkemødets start spillet en fremtrædende rolle ved at vise stort engagement i arrangementet. I november 2018 blev hun tildelt posten som konstitueret formand for Folkemødet.

Men efter mange år i politik fik hun lyst til at prøve kræfter med noget nyt, da hun så stillingsopslaget om at blive direktør for Friluftsrådet. Det er en organisation, der varetager friluftslivets interesser. Det drejer sig om 85 forskellige organisationer, som har det til fælles, at friluftslivet er en del af deres aktiviteter. For eksempel står Dyrenes Beskyttelse og Dansk Sejlunion på listen over medlemmer. Friluftsrådet ønsker at inspirere danskerne til mere friluftsliv og forbedre muligheder og vilkår for frilufts- og naturoplevelser.

”Hun har den rette profil. Hun er en stærkt engageret person, der som borgmester på Bornholm i 11 år har fået sat en tydeligt retning og fået flyttet øen et sted hen, hvor der er grøn omstilling. Hun er også en person, der ikke har mistet jordforbindelsen.”

Sådan lyder det fra Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet, når han skal beskrive den nyvalgte direktør.

”Jeg drømmer om at kunne medvirke til, at flere danskere får adgang til naturen. Jeg vil øge tilgængeligheden til naturen og styrke foreningerne og fællesskabet i blandt andet vandre-, løbe-, og spejderklubber. Også for ungdommen, der har tendens til at sidde bag skærme,” siger borgmesteren og tilføjer, at friluftslivet skal højere op på den politiske dagsorden.

Hvis hun skal nævne det, hun er mest stolt af at have opnået som borgmester på Bornholm, er det det skift, der har været på øen. Da hun blev valgt for 11 år siden, var det en slidt udkantsø, hvor borgerne brugte meget tid på at fortælle, at det var synd for dem og bad om penge. Der har Winni Grosbøll brugt en del kræfter på at ændre historien og fokusere på, hvad det er, bornholmerne kan, og hvad der gør dem glade som bornholmere. Et ønske om at sende en historie ud fra Bornholm om, at de kan være stolte af sig selv.

”Jeg elsker Bornholm. Stemningen på Bornholm er en helt anden i dag. Unge familie kigger nu herover. Her er flere gæster og flere investeringer. Bornholm er et dejligt sted at være. Hvis jeg skal beskrive øen med tre ord er det: højt til loftet. Både bogstaveligt og billedligt. Der er en stor rummelighed over for alt og alle,” siger hun med glæde i stemmen.

På spørgsmålet om, hvorfor hun så vil forlade sin position som borgmester, nu hvor det går så godt, er hun klar i mælet: Alting har sin tid. Hun har været borgmester på Bornholm i en lang årrække, hvor der er sket ufatteligt meget, og hvor øen har blomstret.

”Da jeg satte mig for bordenden som borgmester, skrev jeg de punkter ned på en blok, som jeg ville kæmpe for. Nu har jeg sat flueben ved det sidste punkt, da Bornholm som ’energi-ø’ kom med i regeringens klimaforhandlingsplan. Derfor tager jeg et skifte i mit liv,” siger Winni Grosbøll.

Det var fredag formiddag, at bornholmere, venner og familie via et opslag på Facebook fik besked om, at hun nu forlader politik:

”Der er mange følelser på spil, mens jeg skriver disse linjer. Alting har sin tid – også en borgmesters – og jeg glæder mig nu til at kunne følge udviklingen af øen lidt mere fra sidelinjen.”

Der kom flere end 100 lykønskninger og kommentarer præget af varme og vemod. ”Held og lykke” og ”Vi kommer til at savne dig” lød det med flere græde-smileys.

”Det er rart at vide, at de kommer til at savne en. Jeg har været der i mange år og knoklet. Nu står vi et godt sted, så jeg går af på et godt tidspunkt. Tænk, hvis de ikke kom til at savne én.”