Messerschmidts varslede aggressive forsvar i EU-sag er indledt

Under straffesagen mod Morten Messerschmidt i Lyngby førte kun anklageren vidner. I omsagen er det ændret.

Hele syv vidner var på programmet på den første decemberdag i Retten på Frederiksberg i straffesagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Flere af vidnerne er nye, eftersom de ikke var indkaldt, da sagen sidste sommer blev behandlet ved Retten i Lyngby.

Messerschmidt blev dengang idømt et halvt års betinget fængsel. Dommen blev annulleret, da dommeren vist sig at være inhabil på grund af diverse ytringer på Facebook.

I mellemtiden har Messerschmidt fået ny forsvarsadvokat, Peter Schradieck. I den forbindelse er det blevet meldt ud, at man i omsagen vil føre et mere aggressivt forsvar. Blandt andet ved at indkalde nye vidner.

To af torsdagens vidner var indkaldt af advokat Schradieck.

Det drejer sig om folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) og Messerschmidts tidligere særlige rådgiver i EU-Parlamentet Kristian Wederkinck Olesen.

I fokus under sagen er dagen tirsdag den 4. august 2015.

Det var dag 2 på Dansk Folkepartis sommergruppemøde på Color Hotel i Skagen. Men det var også - ifølge Messerschmidt - et særskilt EU-seminar arrangeret af EU-partiet Meld, som han var formand for.

Meld finansierede dagen, men ifølge anklagemyndigheden var det uberettiget. For dagen var blot en dag under sommergruppemødet - med EU-fokus, javel - men ikke et Meld-arrangement. Og derfor er Messerschmidt under anklage.

Både Ahrendtsen og Wederkinck lagde lodder i den skål, som vejer til Messerschmidts fordel.

- Det havde været unaturligt for mig at deltage i Dansk Folkepartis sommergruppemøde, hvis det kun var Dansk Folkepartis ting, der var på tapetet, lød det blandt andet fra Wederkinck.

Alex Ahrendtsen var helt klar i mælet omkring, at der efter hans opfattelse var en særskilt EU-konference om formiddagen den tirsdag.

- Det, der står klart i min erindring, er det, der skete fra 9-12. Det andet er lidt uklart, lød det fra Ahrendtsen, som opnåede genvalg for Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i november.

Tre andre tidligere folketingsmedlemmer for DF, Kim Christiansen, Henrik Brodersen og Dorthe Ullemose - alle tre er stadig medlemmer af partiet - lod tydeligt forstå, at de havde været til EU-seminar.

Ullemose havde godt nok ingen idé om, hvad partiet Meld og den tilknyttede fond Feld var på det tidspunkt. Alligevel kunne hun i retten sige:

- Jeg ved ikke, hvad Meld og Feld er. Men jeg har deltaget i en EU-konference.

Ordene faldt, inden sagens to anklagere overhovedet havde bragt en eventuel EU-konference på banen.

Anklagerne gik hårdt til de tre vidner og påpegede, at deres forklaringer ikke stemte overens med, hvad de tidligere har forklaret i sagen.

Også den forhenværende DF'er Bent Bøgsted, som siden har skiftet parti til Danmarksdemokraterne, var indkaldt. Hans forklaring afveg ikke fra, hvad han ifølge dombogen fra Retten i Lyngby sagde dengang.

Han berettede i retten torsdag om, at der på sommergruppemødet året før - altså i 2014 - havde været et særskilt EU-arrangement. Men det var der ikke i 2015.

- Det var jeg ikke af den opfattelse, at der var, nej, lød hans forklaring.

Endelig blev den daværende konferencekoordinator på hotellet afhørt om de faktiske omstændigheder i den kontakt, hun havde haft med partiets daværende administrationschef, Jeanie Nørhave, og om de fakturaer, som foreligger i sagen.

Sagen fortsætter fredag. Det er endnu ikke meldt ud, hvornår sagen ventes afgjort. Efter planen skulle det have været inden jul, men sagens første tre dage blev aflyst.

/ritzau/