Prøv avisen

Mette Frederiksen: Menneskeliv kan ikke gøres op i penge under coronakrisen

"Den situation, vi står i, er langt mere kompliceret end at sætte pris på et enkelt menneskeliv. Den strategi vi følger, er selvfølgelig også et politisk valg. Det står jeg ved,” sagde statsministeren blandt andet på pressemødet mandag aften. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde mandag aften fundamentet til en gradvis åbning af Danmark og afviste at vurdere regeringens covid-19-strategi ud fra spørgsmålet om prisen på et reddet menneskeliv

I sidste ende handler det om tilliden til den samfundskontrakt og det fundament, som velfærdsstaten Danmark er bygget på. Derfor kan prisen for et reddet menneskeliv ikke gøres op i penge under coronakrisen.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der på regeringens pressemøde tidlig mandag aften afviste at tage diskussionen om, hvorvidt kuren mod covid-19 – en omfattende og historisk nedlukning af Danmark, der aldrig er set lignende og sætter markante økonomiske ar – er for dyr.

”Vi er et samfund, der bygger på fællesskab, solidaritet og tillid. Det er også udgangspunktet, når jeg får spørgsmålet ’kan vi få regnestykket at se?’. Det er der nogle, der spørger os om. Vi redder så og så mange liv, det koster så og så meget – er det pengene værd, bliver der spurgt”, sagde Mette Frederiksen på pressemødet:

”Alligevel er mit svar, at det regnestykke, nogle efterspørger, det er alt for simpelt. Den situation, vi står i, er langt mere kompliceret end at sætte pris på et enkelt menneskeliv. Den strategi vi følger, er selvfølgelig også et politisk valg. Det står jeg ved,” fortsatte hun.

I sidste uge vakte det stor debat, da en række førende sundhedsøkonomer i Kristeligt Dagblad åbnede en principiel diskussion om, hvorvidt kuren mod covid-19 er værre end sygdommen covid-19.

”En sundhedsøkonom er ikke trænet til at være empatiker, vi er trænet i statistik. Det er ikke for at underkende alvoren for dem, som coronavirus rammer hårdt, men man må konstatere, at det her ser dyrt ud, og det er sundhedsøkonomens måde at udtrykke en bekymring på. Det er ikke pengene i sig selv, det er det, vi tager fra andre,” sagde Jakob Kjellberg, professor ved Vive – Det Nationale forsknings- og Analysecenter for Velfærd, eksempelvis.

Regeringen har i samarbejde med alle Folketingets partier iværksat en række milliardstore hjælpepakker til erhvervslivet og lønmodtagerne for at afbøde konsekvenserne af den økonomiske krise, covid-19 som afledt effekt ser ud til at påføre hele verden.

En krise, der ifølge Mette Frederiksen allerede nu kan sammenlignes med finanskrisen fra slut 00’erne.

Alligevel var budskabet, at økonomiske hensyn må vige for sundhed.

”Det vigtigste er, at der dør færrest muligt af corona,” sagde Mette Frederiksen.

Grænserne vil fortsat være lukket, og danskerne skal minimum to uger endnu blive inden døre og arbejde hjemmefra i videst muligt omfang, ligesom offentlige forsamlinger på over ti personer stadig er forbudte.

Tiltagene er i sidste ende politiske beslutninger, og tiden er ikke til at vente på sundhedsfaglig evidens i alle henseender, sagde statsministeren. I sidste ende handler målet – at færrest mulige skal dø af corona, også selvom prisen er høj – ifølge statsministeren om ”hele samfundskontrakten.”

”Der er også det bredere mål, at vi som samfund ikke kan holde til, at de institutioner, vi ellers stoler på, bryder sammen. Så rammer det alle. Det rammer dem, der har behov for behandling i sundhedsvæsenet, og det får vi alle sammen på et tidspunkt i vores liv. Endnu bredere skal vi skærme den tillid, vi har til hinanden, og som danskerne har til samfundsmodellen. Eller sagt på en anden måde: Vi har behov for, at vi kan kende Danmark, når vi er ovre på den anden side af corona.”

I andre lande ”henter militæret ligposer i lastbiler”, og ”skøjtehaller omdannes til lighuse,” sagde statsministeren og fortsatte:

”Der skal Danmark ikke hen.”

Hvis danskerne står sammen ved at holde afstand, som regeringens mantra siden nedlukningen har lydt, kan Danmark til gengæld på den anden side af påske se frem til en ”gradvis, stille og kontrolleret åbning” af samfundet, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

En detaljeret plan for genåbningen kom ikke. Danskerne skal dog indstille sig på at arbejde, transportere sig og gå i skole på forskudte og skæve tidspunkter i døgnet, når der åbnes op igen, blandt andet for at undgå samlinger af store menneskemængder i myldretiden.

En uddybet plan for første fase af genåbningen kan blive præsenteret allerede senere på ugen, lød det fra Mette Frederiksen. Hun advarede samtidig om, at en gradvis åbning efter påsken kun sker, hvis de nuværende retningslinjer og forbud overholdes i de kommende uger.

Desuden annoncerede hun, at en aftale om økonomisk hjælp til medierne og kulturlivet er på vej.