Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Mette Frederiksen: Vi nærmer os at kunne tage imod kvoteflygtninge

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på talerstolen ved Socialdemokratiets Kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet vil foreløbig ikke ophæve stoppet for FN's kvoteflygtninge, selvom SF har gjort det til et centralt krav for at støtte en ny, socialdemokratisk regering. Men ideelt set ville S-formand Mette Frederiksen gerne åbne for kvoteflygtninge igen

SF's gruppeformand Jacob Mark har i Kristeligt Dagblad lørdag sagt, at spørgsmålet om FN-kvoteflygtninge er afgørende for, hvor tæt partiet kan samarbejde med en ny socialdemokratisk regering.

Partiet vil ved Folketingets åbning foreslå, at Danmark igen tager imod 500 kvoteflygtninge om året, men Socialdemokratiet afviser, at tiden er moden til det.

På Socialdemokratiets kongres i Aalborg lørdag siger partiformand Mette Frederiksen dog til Kristeligt Dagbald, at Danmark nærmer sig at kunne tage imod kvoteflygtninge igen.

”Ideelt set ville jeg gerne have, at vi kunne modtage kvoteflygtninge i Danmark. Jeg synes, det er en ret vigtig brik i det samlede flygtningesystem. Men må også huske på, at vi gennem de senere år har modtaget flere end 50.000 flygtninge og familiesammenførte, og vi skal være sikre på, at de kommer i arbejde, vi skal være sikre på, at alle lærer sproget, og at integrationen kommer til at fungere. Jeg synes, vi kommet tættere på at kunne modtage kvoteflygtninge igen, for der kommer færre til Danmark nu end for år tilbage, men jeg mener heller ikke, at vi er der endnu," siger Mette Frederiksen.

Hvornår er vi der?

”Det er ikke kun et sprøgsmål om tal. Det er også et spørgsmål om, om vi over en bred kam kan se, at vi begynder at få integrationen til at fungere. Og der er vi ikke endnu.”

Kan du forstå, hvis de øvrige røde partier siger, at det her bliver Mette Frederiksen nok bare ved med at sige, uanset hvor få der kommer, og dermed kan du blive ved med at udskyde det i en uendelighed?

”Jamen, her som på andre spørgsmål kan man godt tage mine ord for gode varer. Ideelt set vil jeg gerne have, at man gør op med, at man kan søge spontan asyl i Danmark, for at vi i stedet kan modtage kvoteflygtninge. Der er et stykke vej, til vi opnår den optimale model på asylområdet. Indtil da er vi nødt til at være sikre på, at integrationen fungerer.”

Er det ikke et ædrueligt gæt, at i det øjeblik udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at nu har vi plads til kvoteflygtninge igen, så er I enige i det?

"Vi lytter altid til ministeriets vurdering. Det er jo lagt ind i den nye lovgivning, at den ansvarlige minister, uanset hvilket parti hun kommer fra, skal give en vurdering af, hvordan situationen er på integrationsdelen i det hele taget,” siger Mette Frederiksen.