Min julesalme er inspireret af en Kaj Munk-prædiken

MIG OG MIN JULESALME: En linje fra Kaj Munk og en aktuel mangel på adventssalmer inspirerede salmedigter og tidligere præst Niels Johansen til at skrive salmen Gudslyset lyser

"Kom blot, december, med sorg og med glæde," skriver tidligere præst Niels Johansen i sin salme "Gudslyset lyser" fra 2008.
"Kom blot, december, med sorg og med glæde," skriver tidligere præst Niels Johansen i sin salme "Gudslyset lyser" fra 2008. Foto: Privatfoto

Hvad fik dig til at overveje at skrive en ny julesalme?

Oftest bliver en ny salme til hos mig, fordi en linje dumper ned til en. Og dernæst, fordi man synes, at der til den bestemte søndag, til den kirkelige handling, mangler en salme.

Når det gælder juleaften og juledagene, kan man ikke sige, at der mangler gode salmer. Men til 3. og 4. søndag i advent altså lige op til jul mangler vi nye vers. Derfor skrev jeg salmen, Gudslyset lyser til advent og til dagene op til jul.

LÆS OGSÅ: Introduktion til tre adventssalmer

Inspirationen var en prædiken af Kaj Munk, der juleaften 1940 prædikede i radioen til det besatte Danmark. Man kan sigte på en stjerne, sagde han, men ikke skyde den ned. Det blev i min salme til linjen: Stjernen vil lyse, når stjernerne slukkes./ Ingen kanoner kan skyde den ned. Og så gav resten sig selv. Både med kristologien: Gudsdøren åbnes, hvor dørene lukkes,/ åbnes til stalden. Og dér ser vi Gud. Men også til den folkelige juleglæde: Kom, lad os danse om træet i kæde. /Kom, Herre Kristus og vær vores gæst.

Hvad er det særlige ved din julesalme i dine øjne?

Hvis der er noget særligt i min julesalme, er det selvfølgelig den ligefremme dagligdags tale om de store ting. Kanoner står vist hverken i Grundtvigs eller Brorsons ordbog.

Hvilken stemning har du ønsket at få frem i salmen?

Ikke nogen specifik stemning, tror jeg. Men når en salme får en god melodi, som den af Werner Knudsen, så føler jeg, at ordene løftes og rører ved strenge, der er spændt ud i hele kroppen og ikke kun i hjernen.

LÆS OGSÅ: Moderne salmer skal have nye melodier

Hvilke egenskaber eller kendetegn, mener du, nyere julesalmer har i forhold til de gamle traditionelle?

Kendetegnet for en god salme er, at vi ser og forstår noget, vi ikke kunne sige os selv. Med C.S. Lewis ord, at vi bliver: Surprised by Joy. Overrasket af Glæden med stort. Sådan som hyrderne blev det, og kvinderne påskemorgen. Denne overraskelse er det så de nye salmedigteres opgave at skrive frem.

Evangeliet er det samme som på Paulus og Grundtvigs tid, men de ord og de billeder, vi bruger i vore nye salmer, skal skubbe til og flytte de gamle ord. Det skal ikke være dogmatik på vers, men poesi. En ordentlig mundfuld, ja men det er jo også til Guds hus.

LÆS OGSÅ: Hvordan ser en moderne salme ud?

Lad mig vove at komme med et spritnyt eksempel fra en kalendersalme, jeg lige har skrevet. En salme til de december-trætte. I første vers hedder det: Gud tænder hjertets juletræ /med lys fra himlens stage. Og salmen fortsætter med at opfordre til de trætte, de tunge om hjertet til hver dag at åbne en ny låge i Guds julekalender: i Guds kalender fyldt med håb om Ham, der stadig kommer / og skubber livets nattefrost /mod solhverv et par tommer.

Har du nogensinde haft din egen julesalme på programmet for en af dine juleaftensgudstjenester?

Selve juleaften ville jeg aldrig sætte en af mine egne salmer på tavlen, men gerne citerer dem i prædikenen eller sætter dem på en af juledagene. Hvorfor? Fordi jeg selv ville blive skuffet, hvis ikke jeg fik lov til at synge for eksempel Det kimer nu til julefest eller andre af de salmer, jeg har kendt, fra jeg ikke forstod et ord af dem. Men overordnet synes jeg faktisk, der burde være en ny salme hver søndag - det er lidt slapt, at vi ikke bruger dem mere.

Er der en julesalme, du ville ønske, du havde skrevet?

Altså Velkommen igen, Guds engle små og Det kimer nu til julefest står mig meget nært. Men en anden salme, som jeg ville ønske, jeg havde skrevet er Sov sødt barnlille. Den er så mangfoldig; den kan synges til dåb, men også bruges som en stille, enfoldig aftensang. Grundtvig skrev den til sig selv i en meget deprimeret periode på sine gamle dage. Hans datter kommer ind til ham og siger som påmindelse: Far, du er døbt. Og derefter skriver han salmen med ordene nu kan i din dåb/med saligheds håb/din sjæl og dit hjerte du bade. Det er den stærkeste salme overhovedet i salmebogen.

LÆS OGSÅ: Se oversigt over 10 kendte julesalmer

Niels Johansens julesalme "Gudslyset lyser":

1. Gudslyset lyser, når lysene slukkes,
selv ingen Djævel kan puste det ud.
Gudsdøren åbnes, hvor dørene lukkes,
åbnes til stalden. Og dér ser vi Gud.

2. Stjernen vil lyse, når stjernerne slukkes.
Ingen kanoner kan skyde den ned.
Sandhed som løgne kan bøjes og bukkes.
Kristus er sandhed. I sandhed Guds fred.

3. Englene synger, når sangen forstummer,
synger, når festen har mistet sin pynt.
Hvor vi må nøjes med mandtal og nummer,
høres en tone: Guds sang er begyndt.

4. Kom blot, december, med sorg og med glæde.
Kom nu med barnets forventning til fest.
Kom, lad os danse om træet i kæde.
Kom, Herre Kristus og vær vores gæst.

Lyt til melodien til Gudslyset lyser her.

NIELS JOHANSEN er forfatter, tidligere præst, salmedigter og foredragsholder. Han har udgivet romaner, noveller og fortællinger for børn og voksne og desuden både digte, salmer og viser. Bidrog med salmer til samlingen Lysets utålmodighed (Unitas).