Mindre drama: Israels nye regering gør alt for ikke at ligne Netanyahu

På tre måneder har Israels første regering efter Netanyahu-æraen brudt stribevis af valgløfter. Men den har også skabt et bedre forhold til USA og en ro, som mange israelere nyder

Mens hans forgænger, Benjamin Netanyahu, i sine mange år ved magten havde et anspændt forhold til demokratiske præsidenter i USA, har Naftali Bennett i sine første 100 dage som israelsk premierminister bevidst arbejdet på at forbedre forholdet til USA og præsident Joe Biden. Bennett besøgte Biden sidst i august i Det Hvide Hus.
Mens hans forgænger, Benjamin Netanyahu, i sine mange år ved magten havde et anspændt forhold til demokratiske præsidenter i USA, har Naftali Bennett i sine første 100 dage som israelsk premierminister bevidst arbejdet på at forbedre forholdet til USA og præsident Joe Biden. Bennett besøgte Biden sidst i august i Det Hvide Hus. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter 12 år i træk med Benjamin Netanyahu som premierminister og hele fire uafgjorte valg i løbet af to år er Israel nået til det punkt, hvor regeringen under ledelse af den nye premierminister, Naftali Bennett, bliver evalueret for første gang. Der er gået mere end tre måneder, siden koalitionsregeringen – den bredeste i landets historie, der både omfatter et arabisk parti, venstrefløjen, det politiske centrum og højrefløjspartier – blev taget i ed. Mens det for enkelte politiske kommentatorer kommer som en overraskelse, at en så bredt sammensat regering har overlevet hele tre måneder, er andre begyndt at vænne sig til, at piben har fået en anden lyd i israelsk politik.

”Hvor er det befriende, at landets politik ikke hele tiden drejer sig om en enkelt person og hans retssager,” siger Idit Lavi, der arbejder som revisor i Tel Aviv.

Hun hentyder naturligvis til Benjamin Netanyahu, der sidder på anklagebænken i tre korruptionssager.

”Alt handlede om ham. Hver dag var et nyt drama med ham som hovedperson. Den nye regering har skabt det indtryk hos mig, at man taler mindre og arbejder mere. Det sætter jeg pris på,” siger Idit Lavi.

En helt anden ledelsesstil

At den nye regering allerede har brudt en række af de løfter, som man lovede ville blive indfriet i løbet af de første 100 dage, fylder mindre i debatten. Forud for regeringsdannelsen lovede udenrigsminister Yair Lapid at vedtage følgende i løbet af de første 100 dage ved magten: at antallet af ministre ville blive begrænset til 18, at ikke-religiøse vielser ville blive anerkendt i Israel, og at enhver israelsk premierminister kun skulle kunne sidde på posten i en begrænset periode. Ingen af disse løfter er blevet indfriet. Men sådan har det også været med tidligere regeringer, og ingen af dem er blevet væltet på brudte valgløfter.

Barak Ravid, politisk kommentator for nyhedsmediet Walla, beskriver forskellen mellem Netanyahus tidligere regering og den nye regering med et ord: Stil.

”Bennett har en helt anden stil end Netanyahu,” skriver han på Wallas hjemmeside og bruger begge regeringslederes taler for FN’s Generalforsamling som eksempel.

Mens Netanyahu havde for vane at holde dramatiske taler og vise tegninger af en atombombe for at illustrere, hvor stor en trussel Iran er, så var Bennett både fattet og statsmandsagtig, da han talte i FN-hovedkvarteret for en uge siden. Den egenskab har de seneste tre måneder betydet, at den israelske regering har forbedret landets forhold til USA, Jordan, Egypten – og sågar Det Palæstinensiske Selvstyre, vurderer Barak Ravid.

”Den nye regering har fra begyndelsen taget en beslutning om at forbedre Israels forhold til USA. I modsætning til Netanyahu taler den ikke offentligt om uenighederne med USA,” skriver han med henvisning til Netanyahus anspændte forhold til demokratiske præsidenter som Barack Obama og Joe Biden, som ingen af parterne lagde skjul på.

Hvad angår Jordan, Egypten og Det Palæstinensiske Selvstyre, har udenrigsminister Yair Lapid, forsvarsminister Benny Gantz og Naftali Bennett selv allerede holdt møder med kong Abdullah, præsident Abdelfattah al-Sisi og præsident Mahmoud Abbas. Også det står i kontrast til Netanyahus regering, der havde et meget anspændt forhold til især Jordan og Det Palæstinensiske Selvstyre.

Nøgleordet hos den israelske regering er ifølge den politiske analytiker Tal Shalev stabilitet. Alle partierne i regeringen ved, at der skal kompromiser til for at forhindre regeringens undergang.

”Højrefløjspartierne (i regeringen, red.) vender det blinde øje til det forbedrede forhold til Det Palæstinensiske Selvstyre. Venstrefløjspartierne bider udvidelsen af bosættelser i sig, og i det arabiske parti Raam forbyder man partiets medlemmer at udtale sig, hver gang de sikkerhedspolitiske bølger går højt,” skriver Tal Shalev på Walla.

Arbejdsro frem for alt

Hendes pointe er, at de forskellige partiers vilje til kompromis giver arbejdsro. Den ro beskriver hun sammen med vedtagelsen af en finanslov som det mest markante valgløfte, den nye regering har indfriet indtil videre.

I kampen mod coronavirussen har Naftali Bennetts regering også scoret point til trods for, at Benjamin Netanyahu tog al æren for Israels rekordhurtige indkøb af Pfizer-vacciner i slutningen af 2020.

Mens Netanyahu stod for hele tre nedlukninger af det israelske samfund på grund af smittebølger, har den nuværende regering taget en beslutning om at lade befolkningen leve med coronavirussen uden at lukke landet ned igen.

Ifølge Gil Hoffman, politisk kommentator hos Jerusalem Post, har de første tre måneder dog været lette for den nye regering. Han spår, at de kommende tre måneder bliver vanskeligere. Især hvis det kommer til spændinger mellem Israel og Iran eller nogle af de iransk-støttede militante grupper i regionen. Hvis der opstår en alvorlig sikkerhedskrise, så er regeringen ifølge Hoffman alt for sammensat rent ideologisk til at finde fælles fodslag mellem partierne. Og dermed kan den bringe sin egen eksistens i fare.