Miss Danmark: Det handler om at vise, at skønhed er mangfoldig

30 smukke kvinder kæmper om Miss Danmark-titlen i aften, og konkurrencen skaber fokus på mangfoldighed og skønhed i forskelige størrelser og farver, mener Lisa Lents, der er direktør for Miss Danmark

Miss Danmark afholdt i Nordhavn i København 2015. Foto: Ritzau Scanpix
Miss Danmark afholdt i Nordhavn i København 2015. Foto: Ritzau Scanpix.

Lisa Lents er direktør for Miss Danmark og har været det siden 2015. Hun har ønsket at svar skriftligt på spørgsmålene.

Hvorfor skal vi have en Miss Danmark-konkurrence i dag?

“Miss Danmark kan bidrage med at skabe fokus på, hvorledes skønhed er mangfoldigt og ikke nødvendigvis en specifik størrelse, højde eller farve. Vi lever i dag i et samfund, hvor der sættes høje krav til både mænd og kvinder, i forhold til skønhed og urealistiske skønhedsidealer. Miss Danmark er en konkurrence, der viser at skønhed også kommer indefra.”

Hvorfor skal kvinderne være ugifte, ikke have fået børn og være mellem 18-25 år?

“Som Miss Danmark er man, som der ligger i ordet, en frøken og ikke en fru, derfor må man ikke være gift. Miss Danmark-konkurrencen hed Frøken Danmark tilbage i 1926. Lever man ikke op til de internationale regler, kan man ikke få lov til at sende en repræsentant afsted. Hvis man er så heldig at vinde Miss World, bor man i udlandet, rejser verden rundt og arbejder med organisationen i et år, hvor man samler ind til velgørenhed og hjælper med at forbedre levevilkårene forskellige steder i verden. I sådan et job ville det være rigtig svært at fungere som mor hjemme hos sin familie samtidig.”

Synes du ikke, at konkurrencen reducerer kvinden til kun at handle om skønhed, når der bliver opstillet krav om at være velproportioneret og symbolisere femininitet?

“Miss Danmark-konkurrencen lægger stor vægt på, at piger i alle højder, former og farver kan være med. Det ses blandt andet også i vores mentorteam, som alle har repræsenteret Danmark ved internationale konkurrencer og er i forskellige højder og former. De er alt fra en størrelse small til vores kurvede model i størrelse large. Nogle har rødder fra Asien, Mellemøsten og Østeuropa.”

Hvordan sætter I fokus på intelligens og ambitioner?

“Undervejs i Miss Danmark både til castingen og gennem konkurrencen spørger vi ind til pigernes ambitioner og mål i livet, da vi søger piger som er ambitiøse og tør at drømme stort. Derudover tester vi pigernes intelligens og paratviden i en quiz, som handler om både skønhedsverden og facts Danmark, da man selvfølgelig skal vide, hvad Danmark står for, når man repræsenterer de danske værdier internationalt.”

Hvordan passer konkurrencen ind i nutidens samfund med den øvrige udvikling inden for køn og ligestilling?

“Miss Danmark kan bidrage med at skabe fokus på, hvorledes skønhed er mangfoldigt og ikke nødvendigvis en specifik størrelse, højde eller farve. Vi lever i dag i et samfund, hvor der sættes høje krav til både mænd og kvinder i forhold til skønhed. Miss Danmark er en konkurrence, der accepterer alle højder og drøjder og som ønsker at vise, at skønhed også kommer indefra."

Hvorfor har I valgt at beholde bikinidelen i modsætning til Miss Amerika, som har valgt at udelade både bikini og aftenkjolen i kølvandet på hele #metoo-debatten?

”Vi har valgt at beholde bikinidelen, da vi ser det som en festlig del af konkurrencen, der hylder femininitet og mangfoldigheden af smukke kvindekroppe.”

Oplever I, at der er fordomme omkring konkurrencens meget traditionelle opbygning?

“Ja, der er nogle, der er meget skeptiske i forhold til, at man ikke må være gift. Dog er dette ikke et krav fra Miss Danmark, men fra Miss World-konkurrencen."

Oplever I opbakning fra befolkningen helt generelt?

“Miss Danmark har på kort tid vokset sig til en meget stor og anerkendt konkurrence i Danmark. Specielt efter DR3’s dokumentar ”Miss Perfect” har vi fået en super flot modtagelse. Efter udsendelsen har Danmark virkelig fået øjnene op for skønhedskonkurrencer og Miss Danmark-organisationen. I år er det væltet ind med ansøgninger til Miss Danmark, så opbakningen og interessen for konkurrencen kan bestemt mærkes, men der har igennem tiden været forskellige fordomme omkring miss Danmark-konkurrencen, mest på baggrund af at folk ikke har vidst, at konkurrencen er meget mere end “bare udseende”. Dog har vi aldrig modtaget klager.”

Hvad bedømmer I vinderen ud fra?

“Miss Danmark er en konkurrence, der accepterer alle højder og drøjder og som ønsker at vise, at skønhed kommer indefra. Konkurrencen tester også kvinderne for viden om Danmark, taleevner og naturlig skønhed uden make-up. Vinderen skal være en ung kvinde, man kan se op til med et smukt og inspirerende sind, god udstråling og energi.”