Prøv avisen

Regeringen bør redde bogen

”Der er brug for en analyse af de frie bogpriser og dens konsekvenser for læsekulturen. Vi risikerer, at bogmarkedet bliver så ringe, at ingen gider andet end underholdning om få år,” siger forlægger Søren Møller Christensen. – Foto: Leif Tuxen.

Forlaget Vandkunstens direktør, Søren Møller Christensen, er bekymret for den danske læsekultur, men mener dog, at efterårets boghøst op til Bogforum den kommende weekend er lovende

Hvad er din største kultur-oplevelse?

Der falder mig tre ting ind. Det første er Kenneth Branagh som Hamlet på Kronborg i 1988. Jeg tror ikke, at jeg havde forstået Shakespeare uden den forestilling.

Men det var lige så stort for mig at høre en farvet gruppe fra Cape Town spille Bob Dylans Knocking on Heavens Door i Durban i 1974. De må have spist et eller andet, for nummeret varede en hel time.

LÆS OGSÅ: Bogen står med ryggen mod muren

Og det sidste, jeg tænker på, er Tom Waits og Robert Wilsons stykke Woyzeck på Betty Nansen Teatret. Når to så store kunstnere sætter et stykke op i København, giver det mig en følelse af at opleve noget vigtigt.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er svært at svare på, når jeg selv udgiver bøger. Men jeg tror faktisk, at det er en af mine egne udgivelser, Kvinde på flugt fra meddelelse af David Grossman. For i al sin kompleksitet synes jeg, at den giver et godt billede af konflikten i Palæstina.

Jeg var sammen med David Grossman, da der var litteraturfestival på Louisiana. Og han er et både beskedent og tænksomt menneske. Det var en stor fornøjelse. Men bogen er også i en absolut mesterklasse.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Jeg tror altid, at den første bog, man læser, kommer til at sætte et stort præg på en, så jeg vil svare Fund, forskere og fortidsgåder af C.W. Ceram. Den læste jeg, da jeg gik i 3. klasse. Det må have været i 1964. Jeg kunne ikke læse overhovedet før sidst i 3. klasse. Men i løbet af en uge, var det hele faldet på plads, så jeg pludselig kunne læse. Det var den bog, jeg først faldt over. Og den åbnede en ny verden.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Der vil jeg i sagens natur anbefale folk at gå en tur til boghandleren. Bogmarkedet er i krise. Ingen tjener penge på det, og hverken forlag eller boghandlere tør tage chancer. Men alligevel er der kommet et meget overbevisende bogefterår i år, og det er nærmest et mirakel.

Hvad betyder kultur for dig?

Det er ligesom at spørge om, hvad meningen med livet er. Det er et stort og svært spørgsmål. Du ringer til mig som forlægger, og jeg må sige, at det først og fremmest betyder levebrød, men det er også et hav at svømme i. Og jeg glæder mig over al god kultur.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Bogen er ikke nævnt i regeringsgrundlaget med ét ord, selvom vi har et bogmarked i frit fald. Selvfølgelig vil der være boghandlere, der sælger svenske krimier om fem år. Men jeg er oprigtig bekymret for, at vi er ved at sætte vores læsekultur over styr.

Der er voldsomt brug for en analyse af de frie bogpriser, og dens konsekvenser for læsekulturen. Vi risikerer, at bogmarkedet bliver så ringe, at ingen gider andet end underholdning om få år. Og det skyldes også manglende politisk fokus. For vores læsekultur er skabt gennem 150 års aktiv uddannelsespolitik, hvor skolerne og højskolerne har lært os at være et læsende og medbestemmende folk. De to ting hænger sammen. Og hvis vi glemmer det, bliver det også et demokratisk problem.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Nej, det er der ikke.

ohrstrom@k.dkSøren Møller Christensen

Født i 1954. Leder af Forlaget Vandkunsten, der blandt andet har udgivet Koranen i ny dansk oversættelse. Udgiver også klassikere og bøger om rejser, musik, arkitektur og kunsthistorie foruden biografier. Har studeret forhistorisk arkæologi, historie og international politik ved universitetet i København og Kairo. Udgav fra 1979 til 1984 tidsskriftet Forsvar militærkritisk magasin. Fra 1987-1989 redaktør på Christian Ejlers Forlag. 1991-2003 leder af Forsikringshøjskolens Forlag. Har også været konsulent på Den Store Danske Encyklopædi.