Prøv avisen

Uvante kulturoplevelser udvider horisonten

Ifølge skuespillerinden Solbjørg Højfeldt bliver man et rigere menneske og får større indsigt i verden, hvis man sørger for at omgive sig med kultur. -- Foto: Simon Knudsen.

Skuespillerinde Solbjørg Højfeldt får de bedste kulturoplevelser ved at træde ud af de vante rammer. Hun er aktuel i teaterstykket "Labyrint", der har premiere i slutningen af februar på Teater Grob

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Herta Müllers ?Mennesket er en stor fasan i verden? er virkelig fantastisk. Hun skriver så minimalistisk, samtidig med at teksten kaster så mange billeder af sig. Du ser de beskrevne steder og personer lysende klart som i en film, der kører gennem hovedet. Historien og måden, den er skrevet på, afgiver en meget kraftig følelse af smerte og forfulgthed."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Som barn var det Lewis Carrolls ?Alice i eventyrland?. Jeg blev suget ind i bogens fantasiland og følte, at jeg selv blev til Alice og gik rundt i det samme univers. Det var næsten svært at skille ad indimellem. I mit voksne liv har det været ?Trækopfuglens krønike? af Haruki Murakami. Den gav mig en åbning til at forstå tingene på flere planer. Den har virkelig betydet noget i forhold til accepten af, at man ikke behøver at forstå alt mentalt. Man kan også forstå tingene med kroppen, hjertet og maven."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg vil forfærdelig gerne se Asger Jorn på ARoS i Aarhus, og jeg glæder mig til at se Picasso på Louisiana. Men derudover synes jeg, at man får de største kulturoplevelser ved at gøre noget, man aldrig har gjort før. For eksempel at se en ballet eller gå til en rockkoncert, hvis man ikke har prøvet det før. Når man bryder op med nogle ting, kan man lige pludselig stå og opleve noget, som man slet ikke havde forventet. Det er i høj grad det, der har udvidet min kulturelle horisont."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"Giro 413 betød meget for mig som barn. Jeg kan huske søndagene, hvor man kunne høre det ud ad de åbne vinduer, når man legede udenfor. Carl Th. Dreyers filmatisering af Kaj Munks stykke ?Ordet? så jeg som teenager, og den havde også stor betydning for mig. Jeg var dybt fascineret af filmens religiøse spørgsmål. Alt det med at tro på et mirakel og det med, at kunst og religion kom til at hænge sammen."

Hvad betyder kultur for dig?

"Det betyder alt, men jeg vil især fremhæve , at bøger har en meget stor betydning for mig. Jeg er dybt taknemmelig over at bo i et land, hvor man kommer i skole og lærer at læse, for jeg synes, at bøgernes verden er den største. Uanset sociale forhold kan man komme på rejser rundt i andre universer og sjæle i fortid og fremtid. Det er meget fantastisk, at man kan opnå det på baggrund af alt det, som mennesker rundt om i hele verden har skrevet. Det er da så stort, som noget kan være."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Opmærksomheden på de forskellige dele af kulturlivet kommer i bølger, så det går lidt op og ned. Men i al almindelighed synes jeg altid, at man skal have sin opmærksomhed rettet mod kulturen. For man bliver et rigere menneske og får større indsigt i verden, og hvad der rører sig. I øjeblikket har vi en regering, hvor opmærksomheden ikke er rettet mod kulturen, og det er en uklædelig tendens."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Nej, for jeg kan ikke så godt lide at udelukke noget. Der er nok nogle ting, jeg ikke ville gå direkte efter, men det er tarveligt at slå på den slags, for der er ikke noget kulturelt, der ikke skal have mulighed for at vokse eller få støtte. Man skal ikke forholde sig ukritisk, men jeg prøver selv på at lade være med at afskrive ting. Som barn fik man jo også fortalt, at man skal smage på maden, før man siger, at man ikke kan lide den."

graa@k.dk