Prøv avisen

Mor efter dom til frikirkepræst: Jeg er jublende lykkelig

Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin, er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Hendes datter er ikke en af de unge, der optrådte i anklageskriftet. Men hun har været vidne til flere af de seksuelle krænkelser, og hun har selv haft ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser med frikirkepræsten. Foto: Ritzau Scanpix/Iris/modelfoto

Tidligere frikirkepræst i Silkeborg er tirsdag idømt fængsel og udvisning for at krænke otte børn og unge seksuelt. Mor til et tidligere medlem er lettet

Tirsdag blev den tidligere frikirkepræst fra Silkeborg, Christian Laursen Raburn, idømt tre og et halvt års fængsel og udvisning til USA ved Retten i Viborg. Han blev fundet skyldig i seksuelle krænkelser af otte børn og unge fra den nu lukkede frikirke i Silkeborg, skriver TV2 Østjylland.

Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin, er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Hendes datter er ikke en af de unge, der optrådte i anklageskriftet. Men hun har været vidne til flere af de seksuelle krænkelser, og hun har selv haft ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser med frikirkepræsten.

For Bente Kjærskov er dagen i dag en glædens dag.

- Jeg er jublende lykkelig, specielt fordi der er en udvisningsdom på ham. Det betyder, at de unge mennesker kan færdes ude i samfundet uden at risikere at møde ham, og de får muligheden for en ny start uden nogensinde at skulle tænke på ham og bekymre sig om ham, siger Bente Kjærskov.

Udover fængselsstraffen og udvisningen skal den tidligere frikirkepræst samlet betale 532.925 kroner til ofrene. Han skal først afsone sin straf i Danmark, før han bliver udvist til USA.

Og Bente Kjærskovs umiddelbare reaktion, da dommen faldt, var klar.

- Da vi fik at vide, at han fik tre et halvt års fængsel, der tænkte jeg, at det var lidt. Men så kom udvisningsdommen, og så tænkte jeg bare; yes! Hvis jeg havde kunnet, så havde jeg sprunget op og ned inde i retten. Det var bare det bedste, siger hun.

Men selv om hun er tilfreds med dommen, så havde hun alligevel haft nogle andre forhåbninger også.

- Jeg havde håbet på en behandlingsdom. For han har jo tydeligvis brug for en eller anden behandling for at stoppe det her. Det er jeg ikke i tvivl om, siger Bente Kjærskov.

Bente Kjærskov og familiens kamp mod frikirkepræsten begyndte allerede tilbage i 2008, hvor datteren første gang kom i kirken.

Ifølge Bente Kjærskov manipulerede frikirkepræsten datteren, og han fik hende vendt imod familien. På trods af et tæt forhold i familien begyndte datteren at lukke ned. Hun kom ikke til sin egen fødselsdag. Hun mødte ikke op til familieture, og hun ændrede både stil og personlighed.

Det har derfor været en langvarig kamp for familien. Både med at få datteren ud af frikirken, men også imod præsten.

- Vi er heldigvis en rigtig tæt familie, så vi har haft hinanden at støtte sig op af. Det har betydet rigtig meget. Jeg har også snakket en del med de andre forældre til ofrene, og det har også hjulpet en del, siger Bente Kjærskov.

Men hun bekymrer sig stadig for fremtiden, og for at den tidligere frikirkepræst vil begå seksuelle krænkelser igen.

- For mig at se, er han et rovdyr. Når man ser ham agere, og den måde han har behandlet de unge på, så er det et klart bevis for mig på, at han fortsætter. Manipulation er det eneste, han kan, siger Bente Kjærskov.

Tirsdag bad den tidligere frikirkepræst om betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen til landsretten.