Landets stifter presser DR

For første gang er samtlige landets 10 stiftsråd gået sammen om en fælles skrivelse. Modtageren er Danmarks Radio, som opfordres til at prioritere trosprogrammer

Landets ti stiftsråd har skrevet en fælles opfordring til DR
Landets ti stiftsråd har skrevet en fælles opfordring til DR. Foto: Michael Bæk Simonsen.

De danske stifter vil ikke se stiltiende til, mens Danmarks Radio skærer i programmer om tro, kristendom og kirke.

Som en reaktion på, at medieinstitutionen har flyttet og skåret i radioprogrammerne Morgenandagten, Mennesker og Tro samt Religionsrapport, har landets 10 stifter nu for første gang nogensinde sendt en samlet opfordring til DR om at gen­overveje beslutningen.

En beslutning, der trådte i kraft den 1. november, og som har betydet, at Morgenandagtens daglige lyttertal er faldet fra 43.000 til 8000 efter flytningen fra FM-radio til DAB og DR 2.

LÆS OGSÅ: Trosstoffet er vigtigt for DR. Men tabet af en radiokanal har konsekvenser

Vi mener ikke, at DR lever op til sine forpligtelser fra medieforliget, hvor der står skrevet, at den kristne kulturarv skal prioriteres. Trosstoffet er nedprioriteret, og det er vi fra stifterne enige om, at der skal reageres på, siger Jørgen Tværmose Andersen, formand i Viborg Stiftsråd.

Initiativet til stifternes skrivelse kom fra Fyens Stiftsråd med formand Ester Larsen i spidsen, som i øjeblikket er udenlands. Derfor var det i går Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og formand for Roskilde Stiftsråd, som på vegne af alle stifter i et læserbrev i Kristeligt Dagblad beskrev DRs prioritering af trosprogrammer som et bekymrende udtryk for en vedvarende reduktion af det kirkelige stof.

Stifternes klagebrev er sendt til ledelsen i Danmarks Radio, men Jørgen Tværmose Andersen fra Viborg tvivler på, at mediehuset rent faktisk lytter til opråbet.

DR er jo en stor institution, som ikke er let at påvirke, men man bør alligevel lægge pres på, for når medieforliget skal genforhandles, kan indsatsen måske gavne der, siger han.

Direktør for DR Danmark, Inger Bach, fastslår, at Morgenandagten ikke vil blive flyttet tilbage til FM-båndet trods stifternes pres. Men naturligvis gør opråbet indtryk, pointerer hun.

Vi lytter altid til gode argumenter, og når vi nu lancerer en ny morgenandagt til mobiltelefonen (Dagens Ord, i samarbejde med folkekirken.dk, red.), er det i høj grad et resultat af den dialog, vi har med kirken. Jeg synes, vi har en fornuftig dialog med folkekirken.

Ifølge Marie Vejrup Nielsen, adjunkt i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, er det et forholdsvis nyt syn, at kirken så entydigt udtaler sig med en fælles stemme.

Der kan tolkes det ud af stifternes initiativ, at vi begynder at se, at kirken danner en fælles kirkelig mening på nationalt niveau. Vi ser, at kirken har en stemme, som den er villig til at bruge mod store etablerede samfundsinstitutioner.