Bornholm bliver testø i dobbelt forstand, Trumps ”fantastiske rejse” er ikke slut, og Godhavnsdreng donerer erstatning til børnehjem

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

. Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix, STRINGER/Ritzau Scanpix & Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Godmorgen og velkommen til ugens første Morgensamling på årets første forårsdag! Udover et årstidsskifte byder dagen også på forandring i form af den delvise genåbning af landet, der begynder i dag. Mens mange danskere måske spørger sig selv, om det i virkeligheden ikke er en overdrivelse at kalde det en genåbning, kan bornholmerne faktisk glæde sig over at kunne åbne det meste af samfundet.

På grund af lave smittetal og en isoleret placering kan solskinsøens skoleelever i alle aldre i dag møde ind på skolebænken, og frisører samt butikker åbner også. Dermed kan bornholmerne glæde sig over at få en lidt mere almindelig hverdag. Forskere og regeringen ser dog på genåbningen med helt andre øjne, idet indsamling af data og erfaringer fra Bornholm kan vise sig at blive en vigtig brik, når resten af landet skal følge trop på et senere tidspunkt.

”Vi er blevet en testø – i dobbelt forstand. Både fordi man skal testes, og fordi Justitsministeriet og Sundhedsministeriet har sagt, at de sidder klar til at lære af vores erfaringer,” siger Bornholms borgmester, Thomas Thors (S) til Politiken.

Især vil forskerne holde øje med, hvordan den britiske mutation spreder sig blandt den yngste del af befolkningen. Den gamle variant af coronavirus spredte sig ikke så meget blandt børn, men professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Instituttet siger, at der er noget, der tyder på, at den nye mutation spreder sig lettere blandt børn.

Donald Trumps ”fantastiske rejse” er langtfra slut

Og nu til nattens store nyhed, som bringer os til Colorado, USA. Til tonerne af countrysangen "God Bless The U.S.A." gik Donald Trump på scenen til en konservativ politisk konference med tilråb og klapsalver fra publikum og gav sin første store tale, siden han afgik som præsident. Her erklærede han, at den ”fantastiske rejse” langtfra er ovre.

Trump antydede et comeback til den prestigefulde præsidentpost, idet han sagde, at han måske ville vende tilbage for at slå Demokraterne en tredje gang. Trump hævder nemlig stadig - trods valgmyndighedernes afgørelse - at han vandt præsidentvalget i november sidste år over demokraten Joe Biden.

Der har været spekulationer om, hvorvidt Trump havde planer om at etablere et nyt parti, men det afviste han blankt med ordene om, at Det Republikanske Parti ville blive forenet og stærkere end nogensinde før.

18 demonstranter dræbt i Myanmar

Vi bliver for en kort stund ved amerikanske politikere og kigger på den nuværende udenrigsministers reaktion på gårsdagens begivenheder i Myanmar, hvor militæret dræbte 18 demonstranter. Udenrigsminister Antony Blinken skriver på Twitter, at han betegner drabene som "afskyelig vold", og at USA vil arbejde for at stille de ansvarlige til ansvar.

Siden militæret kuppede Myanmar den 1. februar og afsatte regeringsleder Aung San Suu Kyi og præsident Win Myint, har masseproteser fyldt gaderne. FN’s Kontor for Menneskerettigheder fordømmer også den eskalerende vold mod demonstranter og opfordrer militæret til at stoppe volden. I dag klokken 10 ventes Aung San Suu Kyi at blive stillet for en dommer i landets hovedstad Naypyidaw. Hun har været tilbageholdt siden militærkuppet den 1. februar.

Bente Sorgenfrey og Jørgen Juul Rasmusen fra Ulandssekretariatet, den danske fagbevægelses udviklings- og bistandsorganisation, tager også afstand fra volden i et debatindlæg i dagens Kristeligt Dagblad. Læs det her.

Altermaleri ønskes fjernet på grund af kunstners tro

Et altermaleri i Uggeløse Kirke i Nordsjælland er lige nu årsag til debat om, hvorvidt kunstneres egen, personlige tro bør spille en rolle. Siden 2009 har Anette Harbo Flensburgs altermaleri hængt i Uggeløse Kirke. Men menighedsrådet vil nu bruge 150.000 kroner på at udskifte billedet med et værk af den populære kunstner Arne Haugen Sørensen, som de ønsker skal pryde kirkens altertavle i stedet. I en anmodning til Helsingør Stift begrundes dette ønske med, at kunstneren i forbindelse med afsløringen af billedet undsagde sig den kirke, som billedet er lavet til.

”Jeg er ikke selv religiøs. Jeg har i virkeligheden ikke noget stærkt gudsforhold,” sagde Anette Harbo Flensburg dengang til Frederiksborg Amts Avis.

Men er den udtalelse nok til, at menighedsrådet kan få billedet fjernet? Læs mere her.

Grønlandske børn i Danmark fjernes langt oftere

Anbringelse uden for hjemmet sker syv gange oftere for grønlandske børn sammenlignet med etniske danske børn, skriver Kristelig Dagblad. Lektor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet Marianne Skytte efterlyser, at der tages mere hensyn til sprog, etnicitet og religion ved anbringelserne.

I dagens avis kan du læse om Emma Jonathansen, der blev anbragt i pleje som 14-årig. Det er i dag seks år siden, og hun beskriver, at hun havde så travlt med at lære dansk sprog og kultur efter anbringelsen, at hun er ved at glemme sin grønlandske identitet, og i dag føler sig splittet.

Godhavnsdreng donerer sin erstatning til børnehjem

I sidste uge kunne Børns Vilkår oplyse, at 17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland får tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse for misrøgt. Efter statsminister Mette Frederiksens (S) officielle undskyldning på vegne af den danske stat, som hun gav i sommeren 2019, valgte en gruppe af Godhavnsdrengene at stævne staten, og den sag vandt de i sidste uge.

I Vanløse bor 65-årige Peer Elin Balken, der boede på Godhavn som barn og var én af de 17 mænd, der i sidste uge vandt sagen. Han har besluttet at donere pengene: ”Jeg har hele tiden sagt, at det ikke var pengene, det handlede om, og sådan er det stadig, nu da jeg har fået erstatningen," fortæller han til VanløseLiv:

"Til sommer tager jeg rundt til tre af de mange børnehjem, jeg har boet på, og så donerer jeg 80.000 kroner til dem hver." Kristeligt Dagblad har tidligere talt med Peer Balken om hans barndom læs interviewet her.

17-årig løser problemet med duggede briller over mundbindet

Vi slutter dagens nyhedsoverblik med en succeshistorie fra en ung iværksætter. Alle brillebærere kender formentlig til det irriterende øjeblik, hvor brillerne dugger, så snart man har taget mundbindet på. Det problem har 17-årige Valdemar Rønn Cross fra Lemvig fundet en god løsning på i form af en lille klemme, der kan afhjælpe duggen, når man bærer både mundbind og brille. Produktet sælger så godt, at produktionen er flyttet fra Valdemars hjem til en fabrik, der kan producere 25.000 klemmer hver dag. Indtil videre er klemmen blevet solgt i 270.000 eksemplarer, og hver krone af overskuddet bliver gemt. ”Pengene skal bruges til en form for investering i fremtiden. Det er ikke det sidste firma, jeg laver. Det er ikke den sidste idé, jeg kommer med," siger han til TV MIDTVEST.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.