Claus Hjort giver Løkke skylden for krise i blå blok, Mette Frederiksen skifter holdning til håndtryk, og opposition presser Löfven på udlændingeområdet

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Claus Hjort giver Løkke skylden for krise i blå blok, Mette Frederiksen skifter holdning til håndtryk, og opposition presser Löfven på udlændingeområdet
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix & Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

”Vi står på ubetrådt land.”

Da Danmark lukkede ned 11. marts 2020, understregede statsminister Mette Frederiksen (S), at coronakrisen var ulig noget, vi havde prøvet før. Og ja, der ville blive begået fejl.

De fejl, som er blevet begået det seneste år, har dog ikke i nævneværdig grad haft betydning for danskernes tilfredshed med regeringens coronahåndtering. Næsten otte ud af ti danskere svarer i en ny undersøgelse, at de er ”meget tilfredse” eller ”ret tilfredse” med regeringens tiltag mod pandemien.

Det gør Danmark til topscorer blandt samtlige EU-lande, skriver Kristeligt Dagblad på forsiden af mandagens avis.

Claus Hjort i frontalangreb på Løkke

Mens Mette Frederiksen kan glæde sig over danskernes opbakning, fortsætter uroen i blå blok. I Berlingske leverer folketingsmedlem og tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen et opsigtsvækkende angreb på sin tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, som ifølge ham er hovedansvarlig for blå bloks krise:

”Jeg skal ikke skjule, at det efter min mening er Lars Løkke, som har skabt den uorden, der er i blå blok. Det gjorde han med sin slutfase i valgkampen, hvor han brød alle broer til de borgerlige.”

Også De Konservative og Inger Støjberg er genstand for kritik i det store interview.

Mette Frederiksen i kovending i sag om håndtryk

Selvom Lars Løkke Rasmussens forslag om at danne en SV-regering hen over midten endte som et kuldsejlet projekt, har der i flere år været enighed mellem Venstre og Socialdemokratiet om udlændingepolitikken. Socialdemokratiet har dog været skeptiske over for håndtryksloven, som blev indført i 2018 og betød, at dansk statsborgerskab var betinget af, at ansøgeren deltog i en ceremoni og gav hånd til en kommunal repræsentant.

”Vi kan godt bevare noget sund fornuft på Christiansborg, selv om vi fører en stram udlændingepolitik,” sagde Mette Frederiksen dengang.

Men i dag har Socialdemokratiet ikke bare tilsluttet sig, at håndtrykket skal gælde per lov. Nu vil den socialdemokratiske regering stramme reglerne et ekstra nøk. Det skriver Jyllands-Posten. Hvor der hidtil skulle gives hånd til en ”repræsentant for kommunalbestyrelsen”, skal det i fremtiden være borgmesteren, der ryster næven.

Svensk opposition laver fælles migrationsudspil

I Sverige er det også udlændingepolitikken, der løber med dagsordenen. Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, er kommet under pres fra den borgerlige opposition – Moderaterne, Kristendemokraterne, De Liberale og Sverigedemokraterne - der har fremlagt et fælles migrationsudspil, hvor der lægges op til en række stramninger. Det skriver en række svenske medier, blandt andet Expressen.

Knap havde de fire partier dog fremlagt deres udspil, før samarbejdet slog sprækker. I en tv-debat søndag aften kaldte Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, forslaget, som han selv er en del af, for ”laveste fællesnævner” og ”lidt mindre dårligt” end regeringens forslag på området.

Blodige kampe efter tilbagetrækning fra Afghanistan

Over 100 oprørere fra Taliban er dræbt i kampe mod Afghanistans hær i de seneste 24 timer. Det skriver Ritzau. Kampene kommer dagen efter, at USA formelt indledte sin tilbagetrækning efter knap 20 års tilstedeværelse i Afghanistan. De afghanske sikkerhedsstyrker har i weekenden været i forhøjet alarmberedskab, da der var frygt for angreb på de styrker, som er på vej ud af landet.

”Der er fare for, at Taliban vil øge volden,” sagde den afghanske indenrigsminister, Hayatullah Hayat, lørdag.

Også fredag mistede 30 mennesker livet, da en bilbombe eksploderede i Pul-e-Alam i det østlige Afghanistan. Senest den 11. september i år forlader de sidste amerikanske soldater Afghanistan, og Danmark følger med.

Aalborg-frisør klippede hjemløse og udsatte gratis

Coronakrisen har stået i vejen for meget – også for en en række velgørende initiativer. Frisør Granit Gashi plejede hvert år til jul at tilbyde hjemløse og udsatte borgere i Aalborg en gratis klipning, men det blev der sat en stopper for med regeringens nedlukning af liberale erhverv. Men nu er frisørerne åbne igen, og Granit Gashi brugte søndagen med en saks i hånden foran værestedet Parasollen på Boulevarden midt i Aalborg.

En af dem, der var klar til at lade Granit klippe lokkerne, var Stephen Eriksen, der før i dag ikke var blevet klippet i et år.

”Jeg har normalt ikke råd til det, fordi jeg er på kontanthjælp, så det betyder meget,” sagde han til TV 2 Nord.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.