Dansker kan få vaccine i julegave, julegudstjenester må vare 50 minutter, og julemad giver bedre julestemning end evangeliet

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Dagens Morgensamling byder på julegaver i forskellig udformning. Vacciner med kurs mod Danmark, retningslinjer for julegudstjenester og samhørighed med en verden, som ligesom os oplever en uigenkendelig jul. God fornøjelse.
Dagens Morgensamling byder på julegaver i forskellig udformning. Vacciner med kurs mod Danmark, retningslinjer for julegudstjenester og samhørighed med en verden, som ligesom os oplever en uigenkendelig jul. God fornøjelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix, Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Du har måske allerede gættet det. I dagens udgave af Morgensamling skal vi tale lidt om corona, lidt om mink og meget om jul. Nu er den søde ventetid også næsten forbi. Ikke kun til juleaften, men også til den vaccine, som mange med længsel har set frem til siden den 11. marts, hvor Mette Frederiksen (S) som bekendt lukkede landet ned. Faktisk risikerer de to begivenheder at falde på samme dag. Det står klart, efter at det europæiske lægemiddelagentur, EMA, mandag aften godkendte den første vaccine mod covid-19 til brug i EU. Det skriver Ritzau.

Men der er skår i de glædelige nyheder: EU har sikret sig relativt få doser af den længe ventede eliksir, som kan give os vores normale liv tilbage, skriver Politiken. Det betyder, at Danmark og andre EU-lande risikerer at skulle bevare restriktionerne længere end Storbritannien, USA og Canada.

Julegudstjenester må højst vare 50 minutter

Nu til en nyhed, som er et skår i glæden for nogle og et plaster på såret for andre: årets julegudstjenester må højst vare 50 minutter. Det er én af flere skærpede retningslinjer for folkekirken i juletiden, ifølge en pressemeddelelse fra Kirkeministeriet. Julegudstjenester har de seneste dage skabt debat, fordi flere ansatte og ikke mindst kirkegængere har udtrykt bekymring over, om de åbne kirker kan føre til yderligere smittespredning. Nu giver de nye retningslinjer blandt andet mulighed for drive-in-gudstjenester, og så må koret synge, mens kirkegængerne ”eventuelt nynner med lukket mund,” skriver ministeriet ifølge DR.

Fra Columbia til Canada forvandler corona julen

Det er ikke kun i vores egen andedam, at julen tager sig anderledes ud end den plejer. Selvom vaccinerne i disse øjeblikke fragtes ud til alle verdens hjørner, så kan den ikke nå at gøre om på det faktum, at julen i år mildest talt bliver uigenkendelig. I dagens udgave af Kristeligt Dagblad kan du læse om mennesker, som er bosat langt fra os her i Danmark, men som kæmper med det nøjagtig samme problem. Her kan du blandt andet møde Lynn fra Canada, som vil bruge stilheden til at fordybe sig i meningen med julen og Mirka fra Tjekkiet, som er klar til at kidnappe sin mor fra plejehjemmet.

Julemad giver mere julestemning end evangeliet

Også i Norge bliver julen anderledes i år, men når vores nordiske naboer alligevel skal forsøge at finde julestemningen frem fra gemmerne, så tyer de ikke til religiøse symboler og ritualer, men derimod samvær med familien, traditionel julemad, juletræ og julepynt. Det viser en ny undersøgelse fra Kifo - Institut for kirke-religion-og livssynsforskning, hvor kristne er blevet spurgt, hvad der er vigtigst for julestemningen. Selv de ”mest kristne” kommer mest i julestemning af julens verdslige sider, ifølge det norske netmedie Vårt Land.

Uenighed blandt mink-borgmestre

Hvis ikke julemaden fremprovokerer julestemningen, kan man øjensynligt ty til døde mink. I hvert fald, hvis man spørger Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V), der er "godt tilfreds" med, at de døde mink i massegravene i kommunen skal graves op til maj. Selvom han ikke overraskende hellere var fri for de mange tons kadavere i morgen, så accepterer han beslutningen. Stemningen er lidt en anden hos H.C. Østerby (S), der er borgmester i Holstebro Kommune – residens for den anden af de to mink-massegrav. Han har ikke mange venlige ord til overs for myndighedernes vurderinger. Det skriver Jyllands-Posten.

Sverige lukker grænsen for Danmark

Om ikke uvenlige ord, så er Sverige i hvert fald bekymret for den danske smitteudvikling. Så meget, at man nu har valgt at lukke grænsen til Sverige – foreløbig i en måned frem. Den beslutning skaber kaos og utryghed for bornholmerne, som med grænselukningen er forhindret i at rejse over Sverige til Danmark. Bornholms borgmester Winnie Grosbøll (S) håber, at man sammen med den svenske regering i dag kan finde en løsning for det bornholmske samfund, så ingen bornholmere bliver afskåret fra at holde jul med deres familie. Det skriver DR.

Tv-serie forudså pandemi

Man tror næsten, det er løgn. Den tysk-danske pandemithriller "Sløborn" imiterer med pandemi, mundbind, afstand og karantænekuller vores virkelighed med en skræmmende præcision. Tv-serien omhandler en virusmutation fra Kina, der lammer hele kloden. Lyder det bekendt? Ikke desto mindre var det ikke den virkelighed, som seriens skaber, Christian Alvart, kiggede ind i, da optagelserne fandt sted i 2019. Ja, du læste rigtigt. 2019. Desværre viser HBO-serien også, at virkeligheden rent faktisk kan overgå fiktionen. Det skriver Politiken.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.