Prøv avisen
Morgensamling

Der er fart på vaccinerne i Danmark, nye kostråd kræver mindre kød, og indisk lov rammer kristne

I dagens Morgensamling skal vi blandt andet forbi vaccineindsatsen herhjemme, nye kostråd og en indisk anti-konversionslov. God fornøjelse. Arkivbilleder: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Endnu en uge er ved at gå på hæld, og de fleste vil nok se tilbage på de seneste dage med en vis træthed. Onsdagens voldsomme optøjer i Washington har rystet store dele af den vestlige verden – ikke mindst USA, der kan se frem mod to uger fulde af uvished. For selvom præsident Trump noget modvilligt har lovet en fredelig overdragelse af præsidentembedet den 20. januar, vil de kræfter, som bragte ham til magten, fortsat rase.

”Det her øjeblik kalder på heling og forsoning,” sagde præsident Trump blandt andet, da han vendte på en tallerken og fordømte oprørerne, men spørgsmålet er, hvor meget der kan genoprettes. I dagens udgave af Kristeligt Dagblad kan du blive klogere på, hvor USA står efter en af de mørkeste dage i landets historie.

Der er fart på vaccinerne i Danmark
Der er faldet en del kritik ned over EU’s og Danmarks vaccinestrategi. Men måske ser det ikke så sort ud endda: Ifølge Information er Danmark nemlig blandt verdens bedst vaccinerende lande. Med 82.544 vaccinerede overgås vi herhjemme kun af briterne, amerikanerne, Israel og et par øvrige lande i Mellemøsten. 1,41 procent af danskerne har således modtaget det første af to stik med vaccinen fra selskaberne Pfizer og Biontech. Dertil kommer, at Region Hovedstaden i går nåede i mål med at vaccinere plejehjemsbeboere – hele syv dage tidligere end forventet.

Nye kostråd skal få danskerne til at spise mindre kød
Mindre kød og færre mælkeprodukter. Mere grønt og flere bælgfrugter. Sådan kan pointerne i de nye officielle kostråd, der i går blev præsenteret af fødevareminister Rasmus Prehn (S), opsummeres. ”Man kan, hvad man skal,” sagde ministeren i den forbindelse, men er det nu også rigtigt? Ikke hvis du spørger Ole G. Mouritsen, der professor i fødevarevidenskab. For selvom kostrådene er både bæredygtige og sunde, er vi mennesker evolutionært kodet til at gå efter sødme og umami – også kendt som kødsmag – når vi skal tankes op på energi, fortæller han. Det kan du læse mere om i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Indisk anti-konversionslov rammer kristne
Vi retter blikket mod udlandet for en stund og rykker videre til en anderledes alvorlig sag. I den indiske delstat Uttar Pradesh har en lov, der skal sikre, at kristne ikke forsøger at omvende hinduister, ført til de første anholdelser. Det skriver netavisen The Christian Post. Loven spændte ben for fire personer, da de uddelte mad og andre fornødenheder til fattige i byen Greater Nodia – blandt andet via en lokal kirke. Det skulle de måske ikke have gjort, for kort efter blev de anholdt under anklage om, at de forsøgte at presse de nødstedte til at konvertere. Indien er netop kendt for at styre sit kristne mindretal med streng hånd, og de nylige anholdelser føjer nyt til bekymringen om, at anti-konversionsloven vil medføre stigende religiøs intolerence.

Det er – måske – blevet lettere at gifte sig i Israel
Efter et kort ophold i Indien bevæger vi os mod Israel. Her er der muligvis godt nyt til blandt andet ikke-troende og homoseksuelle par, der indtil nu ikke har haft mulighed for at blive gift inden for landets grænser, men i stedet har det måttet drage mod udlandet. Nu tyder en hidtil uset praksis imidlertid på, at også denne type par kan blive viet uden at skulle forlade landet, skriver Religion News Service. Coronapandemien har nemlig medført en stigning i onlinevielser, og stik mod al forventning er en række af disse blevet godkendt og registreret i det israelske folkeregister. Og det giver håb for retten til at gifte sig med dem, man vil, mener formanden for den israelske NGO Hiddush, David Bogomolny.

Danskerne er blevet gladere for gå- og vandreture
Siden 2016 er der sket en tredobling af danskere, der benytter sig af gå- og vandreture som motionsform, skriver DR. Og det er gode nyheder: Gåturen er nemlig god for både krop og sind. Den frigiver både endorfiner – det såkaldte glædeshormon – og så har gå- og vandreture ry for at give lettere adgang til mere kreative og filosofiske tanker. ”En rask gåtur frigiver stofferne, og vi ser kun positive effekter af gåture. Faktisk øger en simpel gåtur både indvirkning på den fysiske og mentale sundhed,” medgiver professor og overlæge Bente Klarlund – og måske er det netop det, du har brug for oven på ugens mange indtryk. Rigtig god weekend.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.