DR opprioriterer julegudstjenester, Boris Johnson aflyser juleaften, og døde mink skal graves op

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Dagens Morgensamling byder blandt andet på en håndsrækning til dem, som foretrækker en julegudstjeneste i hjemligt lag, panikramte briter og et drys døde mink. God fornøjelse.
Dagens Morgensamling byder blandt andet på en håndsrækning til dem, som foretrækker en julegudstjeneste i hjemligt lag, panikramte briter og et drys døde mink. God fornøjelse. . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Paul Ellis/AFP/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

I 2020 har vi praktiseret (og diskuteret) samfundssind i sådan en grad, at det i fredags blev kåret som årets ord af Dansk Sprognævn. På tegnsprog blev årets tegn corona. Og det er da også et år i coronaens tegn, som ikke så stilfærdigt går på hæld i disse dage. Som kirsebærret på toppen af året diskuterer vi ligesom under forårets nedlukning endnu engang, om folkekirken skal holde åbent og i såfald hvordan.

Denne gang gælder det julegudstjenester, hvor restriktioner og frygt for smitte kan betyde, at gudstjenesterne for manges vedkommende må nydes foran skærmen derhjemme og ikke på bænken i kirken. Hverken regeringen eller sundhedsmyndighederne ser ellers grund til at forbyde julegudstjenester, og fra kirkens top er meldingen den samme, men hos den brede befolkning (og flere kirkeligt ansatte) er holdningen tilsyneladende lidt en anden. Og det har fået DR til at opprioritere årets julegudstjenester. Det kan du læse mere om i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Storbritannien aflyser (næsten) juleaften
I går aftes gav de danske håndboldkvinders bronze-nederlag til Kroatien anledning til knuste hjerter – hos spillere såvel som fans. Mens vi begræd den forsvundne bronzemedalje herhjemme, trillede tårerne imidlertid af lidt andre og – med fare for at fornærme inkarnerede sportshjerter – mere alvorlige grunde i Storbritannien. I nabolandet mod vest aflyste premierminister Boris Johnson praktisk talt juleaften, da han i går bebudede, at 21 millioner briter – primært fra hovedstadsområdet – overhovedet ikke må mødes med folk fra andre husstande i julen. De nye restriktioner, som er et forsøg på at forhindre en ny virusvariant i at sprede sig, fik folk til at flygte ud af den britiske hovedstad i hobetal, og lørdag aften var trafikken så tæt, at sundhedsminister Matt Hancock kaldte borgernes adfærd "totalt uansvarlig". Det skriver TV 2. Og ”uansvarligheden” må briterne – indtil videre - holde for sig selv. I dag lukker Danmark nemlig ned for al flytrafik fra Storbritannien i 48 timer. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Biskopper vil selv i kirke juleaften
Selvom DR opprioriterer julegudstjenester, tager biskopperne gerne en fysisk plads på enten prædikestolen eller kirkebænken juleaften. Men spørgsmålet er, om der overhovedet bliver plads. Mange af landets folkekirker har nemlig indført tilmelding til julegudstjenesterne, og det krav gælder høj som lav. Man får næsten mindelser til de forgangne somres udsolgte festivaller, når det i en rundspørge fremgår, at biskopperne lige nu "stiller sig i kø" for at få en plads til årets julegudstjenester. Men så stopper sammenligningen med en mennesketæt, svedende og dansende forsamling også. Det er nemlig langt mere sikkert at gå i kirke end i Brugsen eller Kvickly, lyder det i dagens avis – vi må antage, at det samme gælder for Roskilde Festival.

Mindst én ved julebordet, som ikke spiser kød
Mens biskopperne står i kø til en plads på kirkebænken, står familiemedlemmer med grønne madpræferencer tilsyneladende i kø til julebordet derhjemme. I år er sandsynligheden for, at der sidder en vegetar eller veganer med til julebords nemlig større end nogensinde, skriver Politiken. Ifølge Vegetarisk Forening lever hen ved hver 20. unge vegansk eller vegetarisk, og endnu flere undgår så vidt muligt kød og kødprodukter. Selvom netop det faktum kan give anledning til fnidder over en traditionel kødtung julemiddag, så råder foreningen til at gemme de politiske klima-kampe indtil efter højtiden.

Nu skal de døde mink graves op
En anden politisk og ikke så lidt betændt kamp, som tilsyneladende også må vente til efter højtiden – og længere endnu - er den omdiskuterede minksag. I en ny politisk aftale fremgår det, at de døde mink, som i november blev gravet ned på to militærområder nær ved Holstebro og Karup, nu skal graves op. Det skriver Berlingske. Og regningen? Den lyder på cirka 80 millioner kroner. I bytte får man 15.000 ton opgravede, døde mink, som skal destrueres.

Gravemaskinerne skal dog først gå i gang til maj, og det skuffer Karsten Dahl Schmidt fra Holstebro, der er nabo til den ene af minkgravene og vil have de rådnende mink gravet op med det samme. Det skriver DR.

Kina erklærer sejr over ekstrem fattigdom
I Kina er det imidlertid en helt anden følelse end skuffelse, der hersker. I hvert fald hos regeringen, som nu erklærer sejr over ekstrem fattigdom efter en årelang national indsats, som blandt andet indebærer undertrykkende og autoritære metoder som nedrivning af lerhuse og tvangsflytning af millioner af kinesere til moderne byggerier. Men kan de kontroversielle metoder lede til et bæredygtigt resultat? Det undersøger Information.

Et kriseramt år kan også være smukt
Vi slutter, hvor vi startede: med et drys af corona. Mens mange af os kunne gå i ly bag skærme og udføre vores arbejde inden for hjemmets fire vægge, da verden næsten simultant lukkede ned i det tidlige forår, måtte fotograferne bevæge sig ud i de mennesketomme gader for at dokumentere, hvad der hurtigt viste sig at være historisk. Men året har – heldigvis – ikke kun budt på mennesketomme storbyer og massiv overdødelighed. Ind imellem har der været glimt af håb, udholdenhed og nyt liv. Det kan du udforske i The New Yorker’s serie af avisens bedste fotografier fra et kriseramt år.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.