Fire nye forfattere til Det Danske Akademi, kirkeministeren får hård kritik, og fertilitet skal inddrages i seksualundervisningen

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

I dagens Morgensamling runder vi endnu engang den amerikanske kongres, hvor sidste uges angreb nu har fået det sociale medie Twitter til at suspendere 70.000 konspirationsteoretikere. I vores egen andedame får kirkeminister Joy Mogensen (S) kritik, og eksperter efterspørger fertilitetsproblematikker i skolernes seksualundervisning. God fornøjelse.
I dagens Morgensamling runder vi endnu engang den amerikanske kongres, hvor sidste uges angreb nu har fået det sociale medie Twitter til at suspendere 70.000 konspirationsteoretikere. I vores egen andedame får kirkeminister Joy Mogensen (S) kritik, og eksperter efterspørger fertilitetsproblematikker i skolernes seksualundervisning. God fornøjelse. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix, Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix, Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

I går lagde Morgensamling ud med et forsigtigt håb om intet nyt under solen. Det var ikke overraskende en tand for optimistisk, og vi skal derfor endnu en gang runde sidste uges stormløb på den amerikanske kongres og de vigtigste nyheder fra coronaland – blandt andet en ny vaccinelevering, som kun Syddanmark får gavn af.

Men først den amerikanske kongres. I dagens avis kan man læse, at trumpismens voldelige kulmination udstiller intet mindre end demokratiets krise. I artiklen forlyder det tilmed, at det ikke kun er amerikanerne, der bør se Donald Trumps ageren siden valget som en altoverdøvende alarmklokke. Hvis man ikke allerede har en god fornemmelse for, hvem der ellers bør skynde sig at spidse ører, kan svaret findes i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Fire nye forfattere i Det Danske Akademi

Hvor den amerikanske kongres havde en stormombrust start på 2021, havde Det Danske Akademi et stormombrust 2020, der blandt andet bød på MeToo-skænderier og masseudvandring. Nu er fire nye forfattere - heriblandt to kendte bestseller-forfattere - valgt ind, men vil det mindske konflikterne? Der er svar at hente i dagens udgave af Kristeligt Dagblad, hvor akademiets nye sekretær, litteraturprofessor Lasse Horne Kjældgaard, glæder sig over de fire nyankomne.

I dag kommer Moderna-vaccinen – men kun Syddanmark får glæde

I dag ankommer de første 5000 doser af den nye Moderna-vaccine til Danmark. Alle, der bliver vaccineret med Modernas vaccine, bør opnå immunitet i mindst et år, og de gode nyheder spreder særligt glæde i Region Syddanmark, hvor det er blevet besluttet, at hele den første levering af vaccinerne skal gives. Mens vaccinehungrende syddanskerne stiller sig i kø, var 115.932 personer i går allerede blevet registreret vaccineret i Danmark. Det betyder, at de har fået i hvert fald første stik. Udsigten til at blive vaccineret har sat gang i rejselysten hos mange, og især efterspørgslen efter rejser i juli, august og september, når vaccinationerne efter planen er gennemført, er steget markant. Det skriver <strong>Jyllands-Posten</strong>.

Hård kritik af kirkeministeren

Før det hele går op i demokratiets forfald og coronaens – måske løsnede - jerngreb, tager vi traditionen tro et smut i kirke. Her kritiserer et samlet bispekollegium nu kirkeminister Joy Mogensens (S) valg om at lukke et udvalg, som siden 2018 har set på, hvordan folkekirken kan hjælpe med integrationen af flygtninge og indvandrere. Blandt andet skulle det lovforberedende udvalg arbejde med muligheden for at ændre loven, så migranter kunne få dobbelt medlemskab af folkekirken og en migrantmenighed. Biskoppernes kritik kommer i skarpere vendinger, end man er vant til, lyder det fra kirkehistoriker. Det kan du selv kan vurdere i dagens avis.

En fejl, at fertilitet ikke er den fast del af seksualundervisningen

Fra kirkebænken til klasselokalet. Til trods for, at hvert tiende barn i dag kommer til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, er området nærmest fraværende i seksualundervisningen herhjemme. Tværtimod har undervisningen traditionelt handlet om at undgå graviditet, men nu det er på høje tid, at den også skal handle om alle dem, som har svært ved at få børn, mener eksperter. Det er desværre en gruppe, hvis medlemstal er vokset støt og upåagtet, mens seksualundervisningens primære fokus har været at undgå uønskede teenagegraviditeter. Det skriver <strong>Information</strong>.

Twitter suspenderer 70.000 profiler for at dele konspirationsteorier

Om end man måske har lyst til at blive i et dansk klasselokale og diskutere seksualundervisning, slipper vi ikke uden om (endnu) en tur til den amerikanske kongres. Noget tyder på, at onsdagens stormløb <strong>havde været planlagt i ugevis</strong>, hvad der nu har fået Twitter til – udover at lukke præsidentens konto – at suspendere 70.000 profiler, som deler teorier fra den kontroversielle konspirationsbevægelse Qanon. Mens man på de gængse sociale medier lystigt diskuterer, om Twitter med deres beslutning går på kompromis med ytringsfriheden, lader det til, at de lyssky chatfora i internettets mørkeste afkroge ufortrødent fortsætter deres <strong>ikke så lidt bekymrende planer</strong>.

De betalte med deres liv i angrebet mod kongressen

Var man ikke bekymret før, er det værd at hæfte sig ved, at Donald Trump – manden, der nu øjensynligt erkender, at han har ”<strong>et vist ansvar</strong>” for optøjerne ved kongressen - nu har godkendt skærpet sikkerhed før og efter Joe Bidens indsættelse. Den beslutning er næppe blevet taget af ren og skær omsorg for hans efterkommer, men måske nærmere for at undgå endnu en situation, hvor hans navn uløseligt vil stå i forbindelse med flere dødsfald som de fem, onsdagens angreb ledte til. I dagens avis kan du læse om to af de menneskeskæbner, som mange mener, at Donald Trump har på sin kappe. Trump-fanatikeren, der betalte med sit liv, og politibetjenten, tog på arbejde med en ildevarslende følelse.

Verdens ældste professionelle fodboldspiller tager endnu en sæson

Sport er for alle uanset alder – det gælder åbenbart også på allerhøjeste niveau. Den japanske fodboldveteran Kazuyoshi Miura, der i februar fylder 54 år, har netop indgået en ny kontrakt med Yokohama FC og indleder dermed sin 36. sæson som professionel fodboldspiller. Ifølge <strong>Ritzau</strong> har fodboldspilleren tidligere udtalt, at han håber at kunne spille på topplan, indtil han bliver 60 år. Længes man – forståeligt nok – efter en sendeflade uden amerikansk politik eller coronanyheder, er løsningen måske at skaffe sig adgang til japansk tv og dvæle et uforstyrret øjeblik ved Kazuyoshi Miuras imponerende bedrift.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.