Gradvis genåbning på vej, ny epidemilov rammer en særlig gruppe kirkegængere, og minkbure bliver... ny indretningstrend?

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix, Emil Helms/Ritzau Scanpix, Frida Bruun og Gina Ofelia Hansen
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix, Emil Helms/Ritzau Scanpix, Frida Bruun og Gina Ofelia Hansen.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

En gradvis genåbning er på vej.

Så opmuntrende lød udmeldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der i aftes løftede sløret for mulige lempelser af de nuværende coronarestriktioner. Til DR fortalte han, at en genåbning for størstedelen af landets butikker, udendørs foreningsliv og kulturinstitutioner ventes at blive mulig i løbet af de kommende uger. Overordnet set tegner det dog ikke til at blive en fuld genåbning, men snarere gradvise og regionale lempelser for blandt andet de ældste elever, der kan se frem til en hverdag med flere ugentlige coronatests, når de kommer tilbage i skole.

"Jeg tror, at marts – og måske april – kommer til at teste vores tålmodighed,” skrev statsminister Mette Frederiksen (S) i går på Facebook. Sammen med Folketinget skal hun i dag drøfte den kommende genåbning, inden regeringen i morgen meddeler, hvordan hverdagen vil tage sig ud, når de nuværende restriktioner udløber på mandag.

Ny epidemilov samler flertal uden om regeringen

Det bliver en travl dag på Christiansborg. Ikke alene skal Folketinget drøfte en kommende genåbning af landet, det forventes også, at den nye epidemilov vil blive vedtaget. Den nuværende, midlertidige epidemilov, der som hastelovgivning blev stemt igennem sidste år, ophører nemlig 1. marts. Udkastet til den nye lov skal øge Folketingets indflydelse på regeringens tiltag under epidemier og store sygdomsudbrud, men vil samtidig styrke statens beføjelser til at gøre brug af tvang og overvågning af borgere. Et flertal uden om regeringen bestående af Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance og Venstre kræver dog, at lovgivningen skal revideres til efteråret. Det skriver Politiken, som også kan fortælle, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forholder sig positivt til forslaget.

Loven kan gøre livet svært for særlige kirkegængere

Vi bliver ved epidemiloven lidt endnu. I går kunne Jyllands-Posten fortælle, at den nye lovgivning potentielt kan tvinge foreninger, virksomheder og offentlige institutioner til at registrere ansatte, medlemmer og gæsters personlige oplysninger, hvilket reelt vil give myndighederne mulighed for at overvågne befolkningen. Det vækker ikke kun bekymring blandt eksperter, men også i folkekirken. I dagens udgave af Kristeligt Dagblad kan man læse, at et påbud formentlig vil afholde farsi- og arabisktalende konvertitter fra at deltage i kirkelige arrangementer. Biskoppen i Viborg Stift opfordrer derfor præster til at gøre brug af tavshedspligten og siger, at man ikke må risikere, at oplysningerne ender i forkerte hænder.

EU sanktionerer Rusland efter brud på menneskerettigheder

Selvom det meste af morgenens nyhedsflade tager afsæt i Christiansborg, er der også nyt fra den internationale politiske scene. EU’s udenrigsministre besluttede i går at indføre sanktioner mod Rusland, fortæller diplomatiske kilder ifølge Ritzau til nyhedsbureauet AFP. Det sker som reaktion på landets brud på menneskerettighederne, efter Rusland i begyndelsen af februar fængslede systemkritikeren Aleksej Navalnyj. Selvom nærmere detaljer endnu ikke er på plads, forlyder det, at sanktionerne blandt andet vil tage form som indrejseforbud og indefrysninger af udenlandske konti. "Det er med til at ramme de mennesker, der konkret har taget beslutninger og er ansvarlige for de her overgreb på menneskerettigheder i Rusland,” sagde den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), som også kaldte det “et kraftigt signal til Putin".

Regeringen svigter både danske og internationale klimaforpligtelser

Sådan siger 14 danske ngo'er, der i dagens Information beskylder regeringens klimapolitik for ikke blot at stride imod dansk klimalov, men for også at svigte internationale klimaforpligtelser. Efter at have gransket klimaindsatsen vurderer organisationerne bag udmeldingen, der blandt andet tæller Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening, at Danmark ikke lever op til det lovfæstede mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Udmeldingen sker, få dage før Klimarådet, der er regeringens uafhængige ekspertorgan, præsenterer en officiel evaluering af klimaindsatsen. Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser kritikken og kalder den "et objektivt forkert udsagn."

Forslag om forbud mod det islamiske tørklæde ventes at blive nedstemt

Tilbage til Folketinget, der i dag også skal stemme om, hvorvidt det skal være ulovligt at bære tørklæde i offentlige institutioner. Dansk Folkeparti, der endnu engang har fremsat beslutningsforslaget, får dog næppe flertal ved andenbehandlingen af forslaget. Men det er måske heller ikke det vigtigste for DF. Det handler nemlig også om at gøre opmærksom på sig selv, lyder det fra både ekspert og tidligere spindoktor i dagens avis.

Minkbure pryder nu i danske hjem

Var det noget med en rusten redekasse? Mens minkskind i disse dage rives væk på auktion, spreder en kuriøs trend relateret til de nu aflivede dyr sig herhjemme. Gamle minkbure er flyttet fra de nedlukkede minkfarme og ind i danskernes hjem, hvor de hitter som et rustikt indspark i boligindretningen. Det kan avisens Bagside fortælle om i dag. Minkburene, der lige nu sættes til salg på digitale handelsplatforme såsom Den Blå Avis og Facebook Marketplace, anvendes tilsyneladende til opbevaring af alt fra pyntegenstande til toiletpapir og kan ifølge sælgere give indretningen "et unikt flair". Så mangler du nyt til residensen, er det muligvis nu, du skal slå til.