Joe Biden har lang vej til forsoning, partiledere indkaldt til møde om vaccinationer, og ny app giver samtykke til samleje i et døgn

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

I dag aflægger Joe Biden ed som USA's præsident, der kommer færre vacciner end ventet, og ny app vil give samtykke til sex i et døgn. Foto af ældre kvinde: Henning Bagger. Foto af Biden: Tom Brenner/Reuters/
I dag aflægger Joe Biden ed som USA's præsident, der kommer færre vacciner end ventet, og ny app vil give samtykke til sex i et døgn. Foto af ældre kvinde: Henning Bagger. Foto af Biden: Tom Brenner/Reuters/ .

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

"I do solemnly swear”!

Sådan vil det lyde senere i dag, når Joe Biden lægger hånden på Bibelen, aflægger ed og sværger, at han vil udføre sin præsidentgerning efter bedste evne. Og måske vil han tilføje et ”må Gud hjælpe mig”, selvom det ikke er et krav, men mange præsidenter før ham har inddraget denne afslutning. Der bliver også brug for al den hjælp, den nye og 46. præsident kan få. For det bliver ikke en let opgave at være præsident for USA, der er enormt splittet.

Velkommen til dagens Morgensamling, som lægger ud med den helt store overskrift, nemlig den nye ledelse i Det Hvide Hus.

I går holdt den afgående præsident sin sidste tale og kom for første gang med andet end beskyldninger om valgfusk, men ønskede den nye præsident - dog uden at nævne navnet en eneste gang - succes med sin administration af landet. Om der er tale om forsonende tiltag fra Trump må tiden vise. Den største opgave for Biden bliver at samle landet, lyder det i de fleste medier. Biden er en, der samler, en, der lytter, og hvis ikke han kan hele USA, så er der nok ingen, der kan. Det siger Lis M. Frederiksen, forhenværende presse- og kulturråd på den danske ambassade i Washington, i dagens Kristeligt Dagblad. ”Modstanden mod centralmagten er afgrundsdyb i store dele af Amerika, og ude i de små lokalsamfund, hvor naboerne og kirken og fællesskabet er omdrejningspunktet, har man ufatteligt lidt tilovers for forbundsregeringen og folk, der er synonyme med det velstående liv langs kysterne. Her findes et helt andet USA.”

Partiledere er indkaldt til møde om vaccinationer

Vi springer straks videre til, ja, corona, som stadig plager verden. De nye mere smitsomme varianter holder mange lande lukket ned og smittetallene alt for høje. Restriktioner vil fortsætte hele vinteren, sagde Mette Frederiksen (S) i går. Håbet ligger i vaccinerne, men så nytter det jo ikke, at de ikke kommer frem i det omfang, man havde forventet. I dag er lederne af Folketingets partier indkaldt til møde om status på vaccinationer. Det sker, efter at Sundhedsstyrelsen tirsdag oplyste, at Danmark får halvt så mange vaccinedoser fra selskaberne BioNTech og Pfizer som ventet denne uge. Desuden kommer de næste ugers leverancer også til at blive ramt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. I dag oplyser Ritzau, at Danmark i første kvartal af 2021 vil få blot 10 procent færre vacciner af Pfizer end planlagt . Cirka 174.000 personer er blevet vaccineret. 2844 har fået andet stik med vaccinen, og de er dermed færdigvaccineret. Det er særligt plejehjemsbeboere og sundhedspersonale i frontlinjen, der er blevet tilbudt vaccination indtil videre.

Flertal kræver coronadødsfald på plejehjem undersøgt

Det virker dog næsten håbløst at sikre situationen på plejehjemmene. For her er forsøget på at beskytte landets mest udsatte borgere slået fejl på mange måder. For over 400 beboere på plejehjem er døde med coronavirus i løbet af halvanden måned. I sidste uge var der 106 coronarelaterede dødsfald på landets plejehjem, det højeste antal på en uge under coronaepidemien. De mange dødsfald har fået et flertal på Christiansborg til at kræve en uvildig undersøgelse af, hvordan coronaindsatsen har været på landets plejehjem. ”Det er et kæmpe problem,” lyder det fra SF, der sammen med V, K, DF og Enhedslisten ifølge Berlingske vil have undersøgt, hvad der er gået galt blandt andet med smitteopsporingen.

Ny app giver samtykke til samleje inden for 24 timer

Smarte telefoner kan så meget nu om dage, for eksempel kan man overføre eller anmode om at få sendt penge med et enkelt tryk med fingeren. Nu kan man også hente et program, der sikrer samtykke til sex med et andet menneske. Altså app’en hjælper med samtykke, hvis to personer inden for et døgn giver samtykke til sex med hinanden via app’en. Den blev lanceret mandag og kommer som et løsningsforslag i forlængelse af ny samtykkelovgivning. App’en iConsent modtages dog ikke med åbne arme, og den er formentlig slet ikke gyldig, påpeger Trine Baumbach, der er professor i strafferet på Københavns Universitet, over for B.T. ”Den kan indgå i bevisvurderingen, men vil ikke være afgørende, fordi det altid vil bero på en konkret vurdering, om det er offeret, der har givet samtykket, hvilke omstændigheder det var under, og om det er sket som følge af tvang. Så på den måde har det ikke nogen juridisk gyldighed,” siger hun.

Mindfulness kan reducere stress, men ikke mere end en gåtur

Måske flere bare burde sætte sig ned og meditere og mærke efter inden i, så vil man måske undgå overtrædelser af folks seksuelle grænser. I hvert fald reducerer mindfulness, der i de senere år har vundet stor udbredelse i alt fra virksomheder til folkeskolen, stress. Forskere fra University of Cambridge peger i en ny analyse også på, at den buddhistiske meditationsform kan have flere gavnlige effekter. Men er den bedre end så mange andre ting? Ikke nødvendigvis for alle. De britiske forskere skriver ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad i dag i deres meta-analyse: ”selvom mindfulness-baserede programmer kan have effekt på nogle almindelige psykiske helbredssymptomer, kan andre tiltag være lige så effektive”. Et af alternativerne til mindfulness kan for eksempel være at dyrke motion.”

Politi finder stjålet da Vinci-kopi, ingen savnede

Vi styrer tankerne et andet sted hen, nemlig til Italien, hvor et museum har mistet et værk. Og ikke hvilket som helst værk. Italiensk politi har ved et tilfælde fundet et 500 år gammelt maleri, som var blevet stjålet. Og museet Doma Museum vidste slet ikke, at det manglede i samlingen. Det skriver The Guardian. Værket er en kopi af da Vincis “Salvator Mundi”, som blev fundet i en lejlighed hos en 36-årig mand. I 2017 blev det originale da Vinci-værk solgt på Christie's Auktioner i New York for svimlende 450 millioner dollar, svarende til knap tre milliarder kroner, hvilket var den højeste hammerslagspris nogensinde for et billede. Maleriet er et portræt af Jesus og er blevet kaldt en religiøs version af ”Mona Lisa”, skulle ifølge kulturministeriet i Abu Dhabi udstilles på kunstmuseet Louvre Abu Dhabi, der rummer en af verdens dyreste kunstsamlinger. Men siden salget har billedet været forsvundet. Den stjålne kopi menes at være lavet færdig af da Vincis elev, Giacomo Alibrandi, og blev fjernet fra museet, mens det har været lukket på grund af corona i tre måneder. Og ingen har meldt det savnet. Politiet mener, at tyveriet kan være iværksat af en international organisation, der sælger kunst.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.