Mette F. affejer centralt spørgsmål, folkeskoleelever regner dårligere, og rock and roll-dronning bliver buddhist

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Statsministeren vil ikke svare på, om det var hende, der i sidste ende tog beslutningen om at slå mink ned uden lovhjemmel. Folkeskoleeleverne på 4. klassetrin regner dårligere end for seks år siden - og sager springer dronningen af rock and roll ud som buddhist.
Statsministeren vil ikke svare på, om det var hende, der i sidste ende tog beslutningen om at slå mink ned uden lovhjemmel. Folkeskoleeleverne på 4. klassetrin regner dårligere end for seks år siden - og sager springer dronningen af rock and roll ud som buddhist. . Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Ritzau Scanpix, David Leth Williams/Ritzau Scanpix og Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

2,8 millioner indbyggere fordelt på 38 kommuner står denne morgen op til en ny virkelighed. Endnu en nedlukning, der rammer alle elever over 5. klassetrin, som sendes hjem, samt foreningslivet, biografer, fitnesscentre, museer, barer, caféer og restauranter – med mindre de har take away, skriver Ritzau.

Det er der en grund til. Antallet af smittede stiger og stiger. Ifølge Statens Serum Institut var der 2150 nye smittede i går. Og 7 personer døde på grund af covid-19. Nogle steder i de 38 kommuner er smitten nærmest ude af kontrol - eksempelvis på et plejehjem i Tårnby Kommune, hvor antallet af smittede på én uge er fordoblet. Nu er 91 personer, 48 beboere og 43 medarbejdere, smittet. Det skriver Berlingske.

Forsøger at redde skindet
Var statsministeren indblandet i Mogens Jensens forklaring om den manglende lovhjemmel til aflivning af landets mink? Det spørgsmål står stadig bøjet i neon - men er endnu ubesvaret. Mette Frederiksen (S) undlod nemlig ad flere omgange ved gårsdagens spørgetime i Folketinget at svare på, om det var hende, der instruerede sin stabschef, Martin Justesen, i at fortælle Mogens Jensen, hvad den nu tidligere fødevareminister skulle sige om minkaflivningen om den manglende lovhjemmel. Det blev måske lidt langhåret? Men det er væsentligt, for Mette Frederiksen har tidligere fastslået, at ansvaret alene lå hos Fødevareministeriet, selvom B.T. i weekenden kunne afsløre en række mails, der trak ansvaret over i Statsministeriet. På trods af den bevisbyrde står Mette Frederiksen fast. Hun har ”ingen kommentarer” til selve beslutningen, men løfter alligevel forsigtigt sløret, når hun til DR siger:

”Selvfølgelig er der dialog, selvfølgelig kan man lave aftaler med hinanden. Det kommer vi også til at gøre fremadrettet. Der er ikke noget som helst afslørende i det.”

Glad for sociale medier
Mette Frederiksen er i øvrigt glad for sociale medier. Ofte har hun benyttet sig af Instagram og Facebook til at varsle danskerne om store livsændrende corona-tiltag. Ifølge Berlingskes koncernchef, Anders Krab-Johansen, vil den praktik undergrave demokratiet på sigt. Han køber ikke Mette Frederiksens argument om, at hun kan nå flere danskere gennem sociale medier. ”Der er ikke ret mange muligheder for at stille spørgsmål på pressemøderne, og de længerevarende interviews ser vi ikke. Hverken i de trykte medier, hos online-medierne eller i de klassiske tv-nyheder,” siger han til fagbladet Journalisten.

Hvad giver tre 25-ører?
Man behøver ikke at hive den store kugleramme frem for at kunne gennemskue, at statsministeren er i berøring med mange danskere via sine profiler på sociale medier. Men man skal kunne sin matematik, hvis man er skoleelev i 4. klasse, mener de folkevalgte på Christiansborg. Den såkaldte Timss-undersøgelse, der tester niveauet i matematik og naturfag blandt 4.-klasseelever i hele verden hvert fjerde år, viser, at de danske elever bliver ringere til at regne. Dermed falder Danmark fra en 15. plads til en 24. plads, skriver TV 2. Nu revses folkeskolereformen fra 2014 af politikere. Samme reform blev tilbage i januar evalueret af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som ifølge Jyllands-Posten konkluderede, at den ikke havde bidraget til at gøre eleverne dygtigere – som ellers var hele pointen. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nedsætter nu en ekspertgruppe, som skal komme med anbefalinger til at styrke elevernes kompetencer i matematik. Og det er der brug for.

Ifølge Stine Vad, der er matematiklærer, kan selv helt simple regneopgaver få nogle elever til at gå i stå: ”Det kan være svært for dem hurtigt at sige, hvis jeg har tre 25-ører, hvor meget giver det så? Jeg ser en tendens til, at de ikke kan løse de hurtige regnestykker,” siger hun til Berlingske.

Forfølgelse i Nigeria
Morgensamling runder et uhyggeligt faktum, inden vi slutter med et lille smil. Nigeria er nemlig tilføjet til USA’s liste over lande, som i en årrække har ”engageret sig i eller tolereret systematisk forfølgelse” af minoritetsgrupper – herunder kristne. På listen, som udfærdiges af Department of State’s Countries of Particular Concern, findes lande som Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Pakistan, Saudi-Arabien, Tadsjikistan og Turkmenistan, skriver det kristne medie Christianity Today.

Rock and roll og buddhisme
Og nu til et lille smil. I Schweiz bor en dame på 81 år, der har skrevet en bog, "Happiness becomes you", om buddhistisk spiritualisme. I sine unge dage gik hun i stramme læderbukser, havde en frisure, der kunne være sat med lige dele elektrisk stød og hårlak, og hendes skarlagenrøde læbestift pulsede på lange cigaretter, mens hun turnerede verden rundt og sang: ”I'm your private dancer, a dancer for money, I'll do what you want me to do. I'm your private dancer, a dancer for money, and any old music will do.” Ja, den er god nok. Tina Turner har skiftet rock and roll ud med religion, skriver The Guardian.