Omvalg i Georgia bliver skæbnesvangert, frivillighed hjælper jordskredsofre, og DR-børneserie vækker debat

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

I dagens Morgensamling skal vi forbi et valg til det amerikanske senat, en norsk håndboldhal fyldt med tøj og sko og et DR-program, der i den grad deler vandene.
I dagens Morgensamling skal vi forbi et valg til det amerikanske senat, en norsk håndboldhal fyldt med tøj og sko og et DR-program, der i den grad deler vandene. Foto: DR/Made By Us, Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix og Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Dagens Morgensamling begynder i USA. I dag er nemlig dagen, hvor et omvalg i delstaten Georgia finder sted. Og det valg er ret afgørende: Resultatet afgør, om det er Republikanerne eller Demokraterne, der får kontrol over det amerikanske senat og dermed væsentlig indflydelse på den kommende præsidents politiske råderum.

Der er tæt løb mellem de to partier. Ved valget i november vandt Republikanerne 50 ud af de 100 pladser i Senatet, mens Demokraterne satte sig på 48. Det vil sige, at Republikanerne blot skal sikre sig ét af sæderne ved dagens omvalg for at kunne bevare sit flertal og sin mulighed for at nedstemme Joe Bidens politik. Du kan blive klogere på omvalget i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Uenighed om udsættelse af stik nummer to
Danmark er godt i gang med vaccineindsatsen mod corona, og 46.975 danskere har indtil nu den modtaget den første af de to doser, der skal til for at opnå optimal dækning. Men går det hurtigt nok? Det er et spørgsmål, mange har stillet i de seneste dage, og det skyldes blandt andet, at lande som Israel er oppe på at vaccinere 100.000 borgere i løbet af en enkelt dag. Derfor vakte det også interesse herhjemme, da man i England besluttede at lade det andet stik vente i hele 12 uger for i stedet at lade flere førstegangsvaccinere.

Problemet er bare, at selskaberne Pfizer og Biontech, der står bag vaccinen, ikke råder over dokumentation over, hvad der sker, når man udsætter stik nummer to med mere end seks uger. Det skriver Ritzau. Vil du vide mere om coronapandemiens udvikling, kan du blive klogere på de seneste tal her.

Besked til norske jordskredsofre: Tag, til I bliver flove
Hele Norge har holdt vejret, mens redningsfolk de seneste dage har søgt efter overlevne i et voldsomt og tragisk jordskred i byen Ask. Og ikke nok med, at en del af de evakuerede må leve i foreløbig uvished om deres kæres skæbne, så har jordskredet resulteret i, at mange har mistet hus og hjem.

Det har fået en række frivillige til at handle, og en stor håndboldhal i nabokommunen står nu som et rent symbol på fællesskab og næstekærlighed. Her har venlige sjæle doneret alt fra farverige regnjakker og sko til mad og legetøj, skriver Vårt Land. Alt sammen i håbet om at hjælpe de berørte med at genfinde hverdagen og en følelse af normalitet. 2021 kan blive et lysere år, så længe vi står sammen, lyder det.

DR-børneserie deler vandene
Vi rykker videre til et emne af en noget anden kaliber. For er det i orden, at børne-tv målrettet de fire- til otteårige har en hovedperson, hvis mest fremtrædende karaktertræk er en meget lang tissemand? Det er et spørgsmål, der synes at sætte sindene i kog. Debatten er opstået i kølvandet på DR Ramasjangs satsning ”John Dillermand”, der havde premiere lørdag den 2. januar.

Som titlen antyder, handler serien om John, der er indehaver af verdens længste penis. Selvom det er noget, der indimellem volder problemer, tillader kønsorganet lige så ofte hovedpersonen at redde hele byen. Og mens Morten Messerschmidt (DF) betegner satsningen som ”forkastelig”, er andre anderledes positivt indstillet over for emnet. Det kan du læse mere om her.

Paven fordømmer folk, der rejser væk fra restriktioner
Det kan være svært at trives med de mange restriktioner, coronapandemien har medført, og mange kan nok nikke genkendende til en længsel efter hverdag og fri bevægelighed. Men vi skylder hinanden at passe på, lyder det fra pave Frans i en video, hvori han kritiserer folk, der rejser på ferie for at undgå restriktionerne. Det skriver The Guardian.

”Vi ved ikke, hvad 2021 vil bringe, men det eneste, vi kan gøre, er at forsøge at passe på hinanden. Fristelsen til kun at tage sig af egne interesser vil altid eksistere,” siger Paven, der samtidig fortæller, at tendensen til egoisme ”gør ham trist”.

Jysk zoo vælter sig i juletræer
I aften er Helligtrekongersaften, og skal du følge traditionen, er det er i morgen, du bør skille dig af med årets juletræ. I den forbindelse er der opstået en ganske særlig tradition i Jyllands Park Zoo i Videbæk i Vestjylland: Når juledagene går på hæld, kan man aflevere sit aflagte juletræ på den zoologiske haves parkeringsplads. Dyrene elsker nemlig juletræerne, der både kan fungere som en lækker snack eller et sjovt stykke legetøj. Det skriver TV 2.

Interessen for traditionen er imidlertid steget så meget, at Jyllands Park Zoo er blevet bombarderet med juletræer, hvorfor de har været nødt til at sætte en stopper for projektet. ”Vi er hammerglade for, at de kommer med deres juletræer, og vi er taknemmelige for dem. Det er jo lidt ligesom en støtteerklæring,” lyder det fra ejeren.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.