Trump og Biden rækker ud efter Gud, mutation opdaget i Danmark kan undvige vaccine, og Myanmars militærmagt slukker internettet

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

En ny mutation er blevet opdaget i Danmark. Den tidligere og nuværende præsident i USA rækker ud efter Gud - og valentinsdag var - skal vi sige - anderledes ...
En ny mutation er blevet opdaget i Danmark. Den tidligere og nuværende præsident i USA rækker ud efter Gud - og valentinsdag var - skal vi sige - anderledes ... Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix, Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix, CDC/Unsplash og Sidney Pearce/Unsplash.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Morgenens store nyhed: En ny overenskomst for landets cirka 500.000 kommunalt ansatte er kommet på plads. I en pressemeddelelse fremgår det, at der i overenskomsten også er indgået en aftale om en lavtløns- og ligelønspulje samt en rekrutteringspulje, skriver TV 2. Det betyder – alt andet lige – højere lønninger over hele linjen. Og nu til noget helt, helt andet. Nemlig USA.

Kan man tabe og vinde simultant? Kan man på én og samme tid frifindes og fordømmes? Ja, hvis man er en republikansk politiker og bærer navnet Donald John Trump. I weekenden nåede den ugelange rigsretssag mod USA’s tidligere præsident ved afstemning frem til, at Trump ikke havde opildnet oprørsgrupper til at storme Kongressen den 6. januar. Ifølge mediet The Hill har han trukket det længste strå i forhold til strafudmåling, men palaveren, han har skabt, har gjort, at Trump fremadrettet ikke kan få samme opbakning blandt republikanere i Senatet – og ikke længere anses for at være centeret, som alting drejer om. I dagens udgave af Kristeligt Dagblad forklares det endvidere, hvordan Trump er bagud ud på point – men muligvis blot er ved at tage tilløb. I lørdags bedyrede den tidligere præsident, at rigsretssagen var den ”den største heksejagt i landets historie”, og at hans politiske bevægelse ”kun lige er begyndt”.

Præsidenterne i Guds eget land

Det var ikke de eneste ord, der udgik fra Trumps fingre og læber i weekenden. I et statement, der blev offentliggjort lørdag, takker han USA’s ”Guds- og fædrelandselskende indbyggere”, som har støttet ham under rigsretssagen. Det skriver det kristne medie The Christian Post.

Hans efterfølger, Joe Biden, har også skævet til de højere magter i Guds eget land. Søndag genoprettede præsidenten nemlig det såkaldte White House Office of Faith-Based and Neighborhood Partnerships. Det politiske organ blev sløjfet under Trump-regeringen, men er nu genoplivet af Biden – helt i tråd med Bidens unite- og rebuild-linje - hvor det fremover skal udbrede viden om covid-19, bekæmpe racisme og styrke mulighederne i landets mange forskelligheder, skriver nyhedsbureauet AP.

Corona begyndte i Wuhan. Eller?

Morgensamling forlader USA og flyver med en tidsmaskine tilbage til 2019 i søgen efter coronapandemiens arnested. Ny forskning indikerer nu, at det ikke kun var en god håndfuld mennesker på markedet i Wuhan i Kinas Hubei-provins, der fik corona-bolden til at rulle. Dengang i december, hvor Wuhan var på alles læber, kunne der allerede let have været over 1000 smittede, og virussens arnested – og pandemiens patient zero – kan have befundet sig et helt andet sted, skriver CNN.

Ny mutation kan forpurre vacciner på sigt

Og så til corona i dagens Danmark, hvor en ny mutation er blevet opdaget. Den kan undvige antistoffer, og den kan derfor på sigt forpurre vaccinernes effektivitet. Den nye mutation, E484K, er endnu ikke særlig udbredt. Søndag var der således kun 80 registrerede tilfælde, skriver Berlingske. Ifølge avisen er der ikke grund til bekymring – endnu – da vaccinernes store, potente mængde af antistoffer stadig vil få bugt med mutationens relativt svage evne for at vige udenom. Berlingske har i øvrigt sat statsminister Mette Frederiksen (S) i stævne i et stort interview om netop corona. Her lægger hun op til, at danskerne skal testes flere gange om ugen, til en mere langsigtet kontrol med grænserne og til en danskstøttet produktion af vacciner.

Corona-præget regionalvalg i Catalonien

I Danmark tyder corona-tallene på, at kurven kan være knækket. Sådan ser det ikke ud i Spanien. Sidste uge var således den mest fatale i Spanien siden coronapandemiens første bølge. På en uge døde 3.415 mennesker i landet med covid-19, skriver den spanske avis El Pais. Det var med dén grufulde virkelighed i baghovedet, at Cataloniens indbyggere måtte gå til regionalvalg i går. Allerede nu står det klart, at separatistpartierne, der kæmper for Cataloniens løsrivelse fra resten af landet, kommer til at stå mere mandatstærkt. Partierne Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya og det mindre separatistparti Candidatura d'Unitat Popular kan sammen indtage 74 ud 135 pladser i regionalforsamlingen. Det er fire pladser mere end ved sidste valg, skriver DR.

Stor protest under uhyggelig stilhed

I Myanmar er det heller ikke gået stille for sig. Og dog. Internet- og telefonlinjer blev natten til søndag ganske tavse – og lå øde hen i 24 timer. Militærmagten, der kuppede Aung San Suu Kyi og regeringen den 1. februar, havde beordret landets teleudbydere til at slukke midlertidigt. Samtidigt rullede pansrede køretøjer og tanks gennem landets byer for at skabe skræk og rædsel – og for at kvæle folkets voksende anti-kup-demonstrerende modstand, skriver The Guardian.

En valentinsanbefaling

Morgensamling er ved at runde af. Men inden det sidste punktum sættes, skal vi tale om kærlighed. I går var det valentinsdag. En besynderlig en af slagsen. Ifølge DR blev kærligheden rundt om i verden fejret med vesir, håndsprit, mundbind, længselsfulde hjerter og farverige blomster. Og apropos blomster. B.T. kunne i går fortælle, at blomsterkæden Interflora havde det største salg i 96 år – og dermed slår alle valentinsdagsrekorder.

Kristeligt Dagblad fejrede vi dagen med et kærlighedsbrev til en ekskæreste. Avisens journalist Simone Nilsson fortæller i en specialhistorie åbent, ærligt og i jeg-form om sit forliste kærlighedsforhold og undersøger nysgerrigt, hvad kærlighed egentlig er for en størrelse. Den anbefaler jeg dig at læse.