Ulighed i fordeling af vacciner skaber debat, dramatisk dag i Folketinget og en 105-årigs mirakelkur med corona

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix, Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix, Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix .

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Godmorgen! Midtvejs i en uge, hvor vi herhjemme orienterer os mod epidemilov, genåbning og drama i Folketinget, er det tid til også at hæve blikket og se ud over landets grænser.

Verdens fattigste lande må nemlig stadig kigge langt efter de coronavacciner, der i øjeblikket stikkes i overarmene på indbyggere i de rigeste lande. Det globale vaccineprogram Covax, der sidste forår blev lanceret med henblik på at sikre en fair fordeling af vacciner, skal nu spædes op med yderligere 45 milliarder kroner. Alligevel vil der med det nuværende tempo på udrulningen af vacciner gå fem år, før 75 procent af verdensbefolkningen har fået de nødvendige to vaccinationer. Og det er ikke godt nok, siger eksperter til Kristeligt Dagblad og kalder på omgående handling.

Ulighed skaber international debat om vaccineadgang

Det er ikke kun Covax, der vil gøre op med ulighed i adgangen til coronavacciner. Tre debatter om selvsamme emne præger den internationale dagsorden denne onsdag.

  • Rejsebureauer tilbyder nu vaccineturisme, hvor et luksuriøst ferieophold kombineres med to vaccinestik mod corona. Rejserne sælges især til rige turister fra Storbritannien, USA og Rusland, der tager til Indien for at blive vaccineret og således betaler sig til en forlomme i vaccinekøen. Og det vækker harme, fortæller vi i avisen i dag.
  • Velhaverne er dog ikke de eneste, der snyder sig foran i vaccinekøen. Verdensbanken truer netop nu med at stoppe finansieringen af Libanons vaccineprogram, efter libanesiske politikere har tillusket sig vaccination, skriver Reuters.
  • Samme nyhedsbureau kan også fortælle, at Mexicos og Argentinas præsidenter er gået sammen om at opfordre FN til at træde i karakter for at sikre en mere retfærdig distribution af vacciner til hele verden.

Ny epidemilov vedtaget

Og når nu vi er ved den globale coronabekæmpelse, synes det kun passende også at gøre status over, hvad der har rørt sig herhjemme i løbet af det seneste døgn. En ny epidemilov blev i aftes vedtaget efter en lang og hektisk dag. Først faldt et flertal uden om regeringen fra hinanden, efterfulgt af en afstemningsfejl, der kortvarigt afbrød vedtagelsen af loven, alt imens demonstranter sørgede for et støjende lydtapet ude foran Christiansborg. Den nye lov, der efter postyret blev stemt igennem af samtlige partier med undtagelse af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, giver mulighed for nye, vidtgående restriktioner, som sikrer også, at den siddende sundhedsminister fremover skal henvende sig til Folketinget for at få opbakning til eventuelle indgreb.

Genåbning ventes ikke at komme kirker til gavn

Heller ikke denne Morgensamling kommer uden om et blik på den kommende gradvise genåbning. Og det er ikke så lidt spændende, hvad statsminister Mette Frederiksen (S) senere i dag har at sige om dét, eftersom hårde forhandlinger i aftes fik en samlet opposition til at forlade forhandlingslokalerne. Ifølge Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen blev partierne "smidt ud", fordi regeringen nægter at genåbne for mere, end den nedsatte ekspertgruppe i mandags anbefalede.

Når Danmark fra på mandag ventes at lempe visse restriktioner, sker det på trods af, at kontakttallet i går kunne afsløre, at epidemien igen er tiltagende. De seneste dage har allerede afsløret, at såvel politikerne som ganske almindelige danskere langt fra er enige om hvad og hvor meget, der skal åbnes – stigende smittetryk til trods. Intet tyder dog på, at kirkerne skal gøre sig forhåbninger om at blive omfattet af potentielle lempelser, ej heller i påsken. Alligevel er det politiske spil om højtidens gudstjenester allerede gået i gang.

Debat om Facebook i Australien møder klangbund herhjemme

Det er ikke kun kirken, der oplever at blive udsat for restriktioner af højere – dog ikke guddommelige – magter. Efter Facebook i sidste uge lukkede ned for de australske mediers adgang til at dele nyheder via det sociale medie, er den australske regering, der forinden havde krævet, at Facebook skulle betale for delingen af journalistiske produkter, nået til en overensstemmelse med Facebook, skriver blandt andre The Sydney Morning Herald.

Også herhjemme kritiserede kulturminister Joy Mogensen (S) i sidste uge Facebook for at svigte et demokratisk ansvar ved ikke at betale medier for deres indhold. Problemet er bare, at sådan en kritik godt kan komme til at klinge lidt hult, når kulturministerens egen chef – landets statsminister – selv ynder at kommunikere til offentligheden gennem, ja, Facebook. Sådan lyder kritikken fra medieforsker.

Eksplosiv stigning i sultproblemer i Mellemamerika

Fra Australien over Danmark og videre til Centralamerika, hvor vi finder en af morgenens mest nedslående nyheder. Antallet af mennesker, der grundet mangel på ressourcer og penge går uden mad i flere dage, er gennem de seneste år eksploderet i Mellemamerika. Det viser nye tal, som FN's Verdensfødevareprogram (WFP) netop har offentliggjort. Alene i El Salvador, Guatemala, Honduras og Nicaragua er der sket en næsten firedobling i antallet af sultende i forhold til 2018. Det menes at være en blanding af arbejdsløshed under coronapandemien, økonomisk krise og flere naturkatastrofer i regionen, der udgør årsagen til stigningen.

Rosiner i gin fik (angiveligt) 105-årig gennem corona

Det er ikke mere end et par uger siden, vi her i Morgensamlingen kunne fortælle om en nu 117-årig fransk nonne, der på trods af at være Europas ældste person netop havde overlevet sygdom med corona. Søster André viser sig dog ikke at være den eneste alderspræsident, der har overlevet covid-19. Lucia DeClerck, der er den ældste beboer på sit plejehjem i New Jersey, USA, blev nemlig testet positiv for corona på sin 105-års fødselsdag i slutningen af januar. Ligesom Søster André kom Lucia DeClerck helskindet gennem sygdommen ved at bede bønner til de højere magter. Alligevel er det ikke hele hemmeligheden, fortæller hun selv. At spise præcis ni ginlagrede rosiner dagligt er ifølge Lucia DeClerck en væsentlig del af mirakelkuren.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.