Prøv avisen
Morgensamling

Vaccinemangel spøger, Trump stilles for en rigsret, og danskernes kødforbrug stiger

Dagens Morgensamling tager dig forbi gårsdagens corona-pressemøde, en historisk afstemning i Repræsentanternes Hus og overraskende nyt om danskernes madforbrug. God fornøjelse. Fotos: Martin Sylvest, Cheriss May og Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Du har sikkert allerede gættet det: Dagens Morgensamling tager som det første fat i den coronavirus, der ikke ser ud til at ville slippe sit greb herhjemme foreløbig. Den nye, såkaldte britiske variant – cluster B117 – spreder sig nemlig med en hastighed, der kan få det til at gibbe i selv den mest rutinerede epidemiolog. Og skal vi være nogenlunde modstandsdygtige, når varianten for alvor forventes at få fat senere på vinteren, må vi bringe kontakttallet yderligere ned. Det var beskeden fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da regeringen i går forlængede de nuværende coronarestriktioner til og med den 7. februar.

Det store spørgsmål er nu, om en forlængelse på tre uger kan gøre det. Ifølge to eksperter skal der i hvert fald ”ske noget exceptionelt”, før vi igen kan vende tilbage til en nogenlunde upåvirket hverdag. Det skriver DR.

Brostrøm vil vaccinere 100.000 om dagen – men kan det lade sig gøre?
Mens coronaen raser videre, synes det eneste lyspunkt snart at være den vaccinationsindsats, der indtil videre fortsætter ufortrødent herhjemme. I går kunne Morgensamling berette, at Danmark befinder sig på en europæisk førsteplads, hvad angår vacciner, og den optimistiske melding fra Sundhedsstyrelsens direktør lyder, at Danmark forbereder sig på at kunne vaccinere mindst 100.000 danskere om dagen. Spørgsmålet er bare, om der kan skaffes vacciner nok, for trods de glade nyheder er antallet af vaccinationer styrtdykket i denne uge. Det kan du læse mere om i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

Historisk afstemning sender Trump for en rigsret
Det er naturligvis ikke kun corona, der fylder op i mediebilledet. I sidste uge fik det amerikanske demokrati sig en voldsom og tragisk rystetur, da Trump-tilhængere stormerede kongresbygningen i Washington. Det får nu konsekvenser for den amerikanske præsident: Med knap en uge tilbage af sin embedsperiode stilles Trump for en rigsretssag for at tilskynde til voldelig opstand, og det er nu op til Senatet at afgøre hans skæbne. Det er første gang i historien, at en amerikansk præsident stilles for en rigsret to gange, og hvis ikke Trump allerede havde stadfæstet sin plads i historiebøgerne som en præsident, der ikke har meget tilovers for almindelig præcedens, så er den i hvert fald sikret nu. Om sagen vil gøre det muligt for Republikanerne at genopbygge partiet efter Trump, kan vi fortsat kun gisne om.

Biskopper i opråb: Drop lovforslag om oversættelse af prædikener
Det er efterhånden blevet en fast tradition, at vi i Morgensamling slår smut forbi kirken, og i dag er ingen undtagelse. Det skorter nemlig ikke på kritik fra landets biskopper, der for tredje gang på en måned melder klart ud over for regeringen i forbindelse med lovgivning om kirkepolitik – denne gang i forbindelse med et kommende lovforslag, der byder, at prædikener på andre sprog skal oversættes til dansk. Lovforslaget vil ifølge biskopperne ”udtrykke en stærk mistanke over for mennesker, der er loyale danske borgere, men af anden kulturel og sproglig herkomst”, og derfor bør det droppes helt.

Danskernes kødforbrug ser ud til at stige
Det er ikke meget mere end en uge siden, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) kunne præsentere nye, friske kostråd, der i høj grad fokuserer på, at danskerne skal spise mere grønt og planterigt. Men det ser ikke helt ud til at være den virkelighed, der hersker rundtom i de danske hjem: For første gang i flere år er salget af plantefars nemlig faldet, samtidig med at flere smider deres penge efter kød i landets supermarkeder. Det skriver Berlingske. Tendensen går stik imod en stigende klimabevidsthed blandt danskerne, og det kan ifølge Henrik Lund, administrerende direktør i Naturli’ Foods, have noget at gøre med den situation, corona har sat os i: Vi har simpelthen mindre overskud til at prøve noget nyt og søger i stedet det ”trygge og velkendte”.

Lærerstuderende hitter med hæklet John Dillermand
DR Ramasjangs børneserie om John Dillermand – en figur, hvis meget lange kønsorgan har sin helt egen vilje – har fået debatten til at gløde herhjemme. Nu har den omdiskuterede figur fået helt nyt liv, kan man læse hos TV 2 Østjylland. Denne gang i garn. Den kommende lærer Maria Worre Salling har nemlig fået ideen med at omsætte fænomenet til en hæklet dukke, der vækker stor begejstring på de sociale medier. Faktisk så meget, at det har resulteret i et samarbejde med DR Ramasjang, der nu distribuerer hækleopskriften til alle dem, der måtte ønske sig deres helt egen John Dillermand. Du kan se et billede af det kreative påfund her.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.