Prøv avisen

Den unge Hornemann

C.F.E. Horneman & Asger Hame-rik: String Quar-tets - Arild String Quartet - DACAPO 8.226097.

C.F.E. Hornemans to strygekvartetter bliver smukt spillet af Arild Kvartetten

Det prisværdige selskab Dacapo Records har udgivet en ny cd med danske strygekvartetter af de to fætre C.F.E. Horneman og Asger Hamerik.

Vist var de to komponister fætre (førstnævnte et par år ældre), men måske ville det have været mere rimeligt at lancere den nye plade som Hornemans to strygekvartetter fra 1859 og 1861, suppleret med en enkelt sats på seks minutter af fætter Asger, en allegro energico, der i sagens natur ikke bliver til meget mere end et tilløb.

Christian Frederik Emil Horneman var født i 1840 som søn af forlæggeren og komponisten Emil Horneman, som nogle måske vil huske som manden bag landeplagerne Dengang jeg drog afsted og Højt fra træets grønne top.

Hans søn havde masser af talent og stilede højt, blev optaget på konservatoriet i Leipzig, hvor navne som Mendelssohn og Gade havde brilleret. Og Hornemans to kvartetter emmer da også af forbilledernes musik, hvad der naturligvis skal opfattes positivt.

Det er yndefuld romantik, hvor man kan fornemme en særlig dansk tone, og mange spåede forståeligt nok den unge Horneman en smuk karriere. Men det var, som om løfterne ikke helt blev indfriet. Mest kendt blev hans dramatiske og originale musik til skuespillet Gurre og den flotte Aladdin-ouverture.

Horneman var et rastløst gemyt og havde mange projekter kørende ikke alle blev fuldført, og så besad han ifølge Det Kongelige Teaters daværende chef, Einar Christiansen, en medfødt lethed til at lægge sig ud med mennesker. Men hans to strygekvartetter fejler bestemt ikke noget, og de bliver smukt spillet af Arild Kvartetten, der består af Tobias Durholm (violin og primarius), Anna Zelianodjevo (violin), Stine Hasbirk (bratsch) og Ingemar Brantelid (cello), alle erfarne kammermusikere med stillinger i Det Kongelige Kapel og DRSO. Skøn guldaldermusik til de lyse nætter.