Generøs koncert

Lille Muko glædede stort i Holmens Kirke
5 stjerne

Holmens Kirke, København, dannede ramme om en generøs julekoncert med ensempblet Lille Muko
Holmens Kirke, København, dannede ramme om en generøs julekoncert med ensempblet Lille Muko. Foto: Peter Mark Denmark.

Et par tusind københavnere kan ikke tage fejl. Den årlige julekoncert med universitetskoret Lille Muko havde i to omgange fyldt Holmens Kirke til bristepunktet i lørdags, og publikum kunne efter halvanden times sang og spil gå opløftet hjem fra Jul på dansk med den skønne musik i ørerne og det gode budskab i sjælen.

LÆS OGSÅ: Kirkerne er fyldt med kor-koncerter

Lille Muko er også i de årstidskoncerter, man under ledelse af dirigenten Jesper Grove Jørgensen i årets løb holder i Rundetårn et meget generøst ensemble, der gerne giver publikum det lille overraskende ekstra, der kalder smilet og eftertanken frem.

Som da man indledte koncerten med Morten Lauridsens smukke Ava Maria med korsangerne spredt ud over hele kirkens langskib og tværskib. De godt 30 sangeres opstilling udgjorde på den måde et kors. Et smukt klingende et af slagsen. Eller som da operasanger Peter Lohdahl, årets gæstestjerne, trådte frem og med sin velklingende tenor gav en neapolitansk julesang til bedste: Sækkepibespillerens julevise. For øvrigt i et arrangement af husorganisten Jakob Lorentzen, der i den grad havde sat sit fingeraftryk på numrene, også i bogstavelig forstand: Med sit energiske, fantasifulde orgelspil mindede han os om, hvorfor man har kaldt orglet instrumenternes dronning.

Fløjtenisterne Eva Øster­gaard og Nikolaj von Scholten ledsagede sammen med Tine Rehling på harpe Peter Lodahl i numre som Der er noget i luften, En stald og en krybbe og Et barn er født i Betlehem. Samt naturligvis Glade jul med underlægningsmusik i form af koret som nynnende engle. Sødladent, javist, men i Lille Muko viger man i juletiden ikke tilbage for lidt musikalsk marcipan og nougat.

I den mere krævende ende af skalaen sang koret a cappella fire latinske julemotetter af den franske komponist Francis Poulenc, inden publikum fik lejlighed til at synge med på den tredje og sidste julesalme.

Samtlige sangere og musikere forenede sig til sidst i Ingemanns udødelige Dejlig er jorden, og man blev endnu en gang slået af salmedigterens særlige evne til helt selvfølgeligt at sammenknytte det allermindste med det største og evige: Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang ....

Gud være lovet synger også denne slægt Ingemann.

Jul på dansk. Lille Muko i Holmens Kirke med Peter Lodahl, Eva Østergaard, Nikolaj von Scholten, Tine Rehling og Jakob Lorentzen. Dirigent: Jesper Grove Jørgensen.