Prøv avisen

Pia Olsen Dyhr om sit politiske forbillede: Når hun kan, så kan jeg også

Hun var skrap, siger Pia Olsen Dyhr om nu afdøde Ebba Strange, der var gruppeformand for SF fra 1977 til 1991. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

SF-formand Pia Olsen Dyhr har to politiske forbilleder: Ebba Strange, der viste hende, at kvinder også har en plads i dansk toppolitik, og Steen Gade, der med sin vedholdenhed stadig inspirerer på det grønne område

Hvem er dit politiske forbillede?

Jeg har faktisk to. Den ene er Steen Gade, der har været gruppeformand og folketingsmedlem for SF i rigtig mange år. En af de ting, jeg beundrer ham allermest for, er hans vedholdenhed på det grønne område. Da SF blev et grønt parti i 1970’erne, var det ham, der stod i gummistøvler ude på marken og fortalte om konsekvenserne af udledninger fra landbruget, og i dag – manden er over 70 år – ringer han stadig til mig, hvis der er noget, jeg skal være særligt opmærksom på inden for den grønne dagsorden. Den vedholdenhed, stædighed og grundighed er jeg meget stor fan af.

Mit andet forbillede er Ebba Strange, der som SF’er var den første kvindelige gruppeformand i Folketinget. Hun var kvinde i en tid, hvor der ikke var så mange kvinder i politik og er et eksempel på, at kvinder kan opnå alt – også i mandsdominerede miljøer. Hun var gruppeformand, da Gert Petersen (medstifter af SF, red.) var formand, og han har ikke altid været helt nem at arbejde sammen med. Men det lykkedes hende at bide skeer med ham. Som ung i 1980’erne så jeg op til hende og tænkte: Når hun kan, så kan jeg også.

Hvilke egenskaber hos Steen Gade og Ebba Strange ser du op til?

Ebba Strange var skrap. Hun sad i nogle folketingsgrupper, der i den grad var udfordrende, men hun forstod at navigere i det. Og så havde hun altid en humanistisk tilgang til mennesker. Hun havde fokus på, at der er rigtig mange systemer, hvor mennesker – for eksempel kvinder – indimellem bliver overset.

Jeg mødte for første gang Steen Gade, da jeg var 15 år og sad i SF Ungdoms grønne udvalg. To af os besøgte ham på Christiansborg for at belære ham om, hvorfor han ikke var ambitiøs nok på klimaområdet. Men i stedet for at affærdige os eller grine ad os, tog han os dybt alvorligt, spiste frokost med os i Snapstinget og brugte to timer på at gennemgå hele vores program. Det var jeg dybt imponeret over. Hans måde at tage unge alvorligt på har lært mig meget – også i dag.

Hvordan forsøger du selv at efterleve de egenskaber i dit politiske liv?

Steen har lært mig at lytte til alle – for også dem, man er uenig med, kan have gode idéer. Det er ikke altid, det lykkes, men jeg gør virkelig mit bedste for at bevare en åbenhed over for for eksempel borgerlige politikere og ikke bare lukke ørene i, fordi de kommer fra et andet parti end mig.

Derudover prøver jeg at huske på, at vi kvinder stadig har en særlig rolle at spille i forhold til at være forbilleder for unge. Selvom det går godt med ligestillingen i Danmark, er vi slet ikke i mål – heller ikke i det politiske system. Så når jeg skal udpege folk til repræsentationer rundt omkring, så prøver jeg altid at inkludere mindst én kvalificeret kvinde