Prøv avisen

Natasha Al-Hariri: Her er mit ungdomsoprør

Natasha Al-Hariri Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Debattør og jurist Natasha Al-Hariri ville gøre oprør mod den måde, som muslimske kvinder portrætteres på herhjemme. Hun var nemlig ikke sådan, og ingen, hun kendte, var sådan, siger hun

Hvad bør unge gøre oprør mod i dag og hvad har du selv gjort oprør mod?

I anledning af 50-året for ungdomsoprøret i 1968 har Kristeligt Dagblad stillet disse to spørgsmål til 10 kendte danskere under 30 år forfattere, filosoffer, politikere og andre fra vidt forskellige brancher.

Deres bud har vi også skrevet sammen i en oprørssang. Se musikvideoen her

Debattør og jurist Natasha Al-Hariri:

Hvis du kunne pege på én ting: Hvad bør unge så gøre oprør mod i dag – og hvorfor?

”Uddannelsessystemet! Det hele! Fra folkeskolen til universitetet. Vores unge er stressede, fordi vi allerede tidligt forventer og stiller krav til, at de kan regne ud, hvad de vil bruge resten af deres liv på.

Det er urimeligt og bidrager kun til de problemer, som unge oplever i dag: lavt selvværd, præstationsangst, stress. Halvdelen af de universitetsstuderende er stressede, hver fjerde oplever reel depression som resultat af stressen. Regeringer på skift strammer og gør det sværere for unge at vælge, udvikle sig, eksperimentere og være til ægte gavn for samfundet. Det er urimeligt, og Danmark er bedre end dét. Det er vores fremtid, og vi kan ikke være det bekendt over for vores børn.”

Hvad har du selv gjort oprør mod – og hvordan?

”En del ting, men især synet på kvinder. Det begyndte med, at jeg ville gøre oprør mod den måde, som muslimske kvinder portrætteres på herhjemme. Det var deprimerende. Jeg var ikke sådan, og ingen, jeg kendte, var sådan. Ingen kunne tilbyde en boks, som jeg kunne passe ned i, og det var frustrerende. Jeg ville bare gerne have lov til at være mig selv uden at skulle tage højde for, hvad andre tænkte om det ene og det andet. Senere fandt jeg ud af, at ikke kun muslimske kvinder har det på den måde. Synet på kvinder er et meget, meget vigtigt område at gøre oprør imod, hvilket bliver gjort af kvinder rundt omkring hele tiden. Både med og uden tørklæde.