Nationalbanken laver mindre renteløft end ECB

Nationalbanken hæver renten med 0,35 procentpoint. Torsdag hævede ECB sin ledende rente med 0,5 procentpoint.

I oktober fulgte Nationalbanken heller ikke ECB's rentehævelse. (Arkivfoto).
I oktober fulgte Nationalbanken heller ikke ECB's rentehævelse. (Arkivfoto). Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Nationalbanken meddeler torsdag, at den hæver renten med 0,35 procentpoint, så den nu er på 2,1 procent.

Det sker, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere torsdag hævede sin ledende rente. Den blev dog hævet med 0,5 procentpoint til 2,5 procent.

Det er anden gang på kort tid, at Nationalbanken undlader at hæve renten lige så meget, som ECB gør.

- Det er overraskende, at det sker allerede nu. Vi havde forventet, at Nationalbanken først lidt senere ville vælge ikke at følge ECB, siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker hos Totalkredit, til Ritzau.

- Men det er så alligevel ikke overraskende. Vi har en stærk krone lige nu, og det er Nationalbankens formål at holde den stabil. Så når den er for stærk, så skal renten stige mindre end i euroområdet.

Ifølge Sune Malthe-Thagaard vil Nationalbankens beslutning primært betyde noget for de boligejere, der eksempelvis har F-kort-lån, som får ny rente hver sjette måned.

- De vil få en lille renterabat i forhold til, hvad de ellers kunne have haft i udsigt. For dem bliver rentestigningen 1. juli lidt mindre, end den ellers ville være blevet, siger chefanalytikeren fra Totalkredit.

Renteforhøjelsen er ECB's svar på inflationen, der har været usædvanligt høj det seneste halve år.

Ved igen at gøre det dyrere at låne penge er det håbet, at forbrugernes efterspørgsel dæmpes, så prisstigningerne stilner af.

Cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen påpeger dog, at de stigende renter presser både danskerne og de danske erhvervsdrivende.

- Det er blevet markant dyrere for både virksomheder og forbrugere at låne penge. Højere renter vil øge virksomhedernes renteudgifter med 10 milliarder kroner i 2023, siger Allan Sørensen i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

- De stigende renter har også sat gang i en stor konverteringsbølge. Mange boligejere har hjemtaget kursgevinster ved at udnytte den lave kurs på deres fastforrentede lån til at konvertere til lån med variabel rente.

ECB er centralbanken for de lande, der bruger euro. Det gør Danmark ikke, men renten smitter alligevel af herhjemme. Det skyldes, at Danmark fører fastkurspolitik over for euroen.

Derfor følger Nationalbanken også som regel efter ECB.

/ritzau/