Naturen er danskernes nye fitnesscenter

Krop og sjæl får det bedre efter en tur i naturen, viser en omfattende kortlægning af danskernes syn på og brug af naturen. Men samtidig opstår der nye konflikter i skovens ellers så dybe stille ro.

84 procent af danskerne oplever, at naturen forbedrer deres psykiske velvære og humør, mens 80 procent oplever bedre fysisk form og helbred. Det skriver Politiken.
84 procent af danskerne oplever, at naturen forbedrer deres psykiske velvære og humør, mens 80 procent oplever bedre fysisk form og helbred. Det skriver Politiken. Foto: Nima stock/ritzau.

Naturen bliver i stigende grad betragtet som det nye ’fitnesscenter’, hvor vi træner vores mentale og fysiske sundhed. 84 procent af danskerne oplever, at naturen forbedrer deres psykiske velvære og humør, mens 80 procent oplever bedre fysisk form og helbred. Det skriver Politiken.

Omkring hver tredje af disse borgere oplever forbedringerne ’i meget høj grad’. Det viser en ny analyse af synet på og brugen af naturen, som Friluftsrådet offentliggør torsdag. Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget blandt 23.800 repræsentativt udvalgte danskere, hvoraf 9.400 har svaret.

»En langt mere actionpræget tilgang til naturen vinder frem i stedet for blot det at gå tur i skoven med hunden. Se på Damhussøen eller Søerne i København – langt de fleste bevæger sig jo i løb i dag«, siger direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted til Politiken.

De senere år er antallet af borgere, der dyrker mountainbiking, kitesurfing, stand-up paddle og crossløb, vokset. Løb har de seneste 10-20 år udviklet sig til en folkesport og er den mest benyttede pulskrævende aktivitet i det fri, siger direktøren.

75 procent af danskerne oplever, at friluftsliv forbedrer deres liv. Undersøgelser viser, at de, der er mest friluftsaktive, er dem, der oplever størst effekt på krop og helbredstilstand. Det er også oftest dem med de længste uddannelser og de højeste indkomster, der bruger naturen som motionscenter, viser undersøgelsen.

Med den actionprægede tilgang til naturoplevelser følger splid mellem naturens brugere.

»De traditionelle naturbrugere føler sig udfordret og presset af for eksempel mændene, der suser rundt på mountainbike, og som desværre heller ikke altid kun kører på de afmærkede ruter. Vi oplever flere konflikter i naturen, fordi der kommer nye brugere til med nye behov. Det er et problem, som lodsejerne bør forsøge at håndtere, da vi alle skal kunne være i vores fælles natur«, siger Jan Ejlsted til Politiken.