Naverens kamp mod Danmarks største hashsupermarked

Klaus Danzer er christianit og en af initiativtagerne til Christianias hidtil største underskriftsindsamling mod hashgaden Pusher Street. Men forsøget på at bekæmpe hashhandlen er en kamp mod hårdkogte kriminelle

Klaus Danzer i sit køkken i Bananhuset på Christiania. Den 55-årige tømrer har boet i Fristaden siden 1992. Han kom som ung omrejsende naver og blev tiltrukket af Fristadens kreative miljø og eksperimenterende livsstil, men har altid betragtet Pusher Street som bagsiden af Christiania.
Klaus Danzer i sit køkken i Bananhuset på Christiania. Den 55-årige tømrer har boet i Fristaden siden 1992. Han kom som ung omrejsende naver og blev tiltrukket af Fristadens kreative miljø og eksperimenterende livsstil, men har altid betragtet Pusher Street som bagsiden af Christiania. Foto: Nils Meilvang.

Huset på Christiania, som Klaus Danzer bor i, er blåt og halvmåneformet og kaldes Bananhuset. Den 55-årige tømrer er lige kommet hjem fra sit arbejde i et kollektivt ledet byggefirma. Den sportstrænede mand er stadig iført sikkerhedssko og arbejdsbukser, da han brygger espressokaffe i det velordnede køkken med røde elementer og solide bjælker. Huset har han selv bygget om. På væggen hænger et skilt med teksten: ”Hjælp Christiania – køb din hash et andet sted.”

Klaus Danzer er opvokset i Nürnberg i Tyskland, er uddannet møbelsnedker og har boet på Christiania siden 1992. Den unge tysker flyttede ind på Fristaden, da han var på valsen i Europa som naver (omrejsende håndværker) og er i dag forstander for Christianias herberg for navere, der holder til på første sal i Bananhuset.

Klaus Danzer er også en af de christianitter, der har taget initiativ til manifestet ”Nok er Nok”, hvor op mod 200 christianitter ud af de godt 900 beboere har skrevet under på, at de ønsker hashmarkedet ud af Fristaden.

Den direkte anledning var, at ukendte gerningsmænd i begyndelsen af juli skød og dræbte en 22-årig christianit i Pusher Street, Fristadens hashgade. Et drab, som Københavns Politi stadig efterforsker. Christianitter har før formuleret frustration over Pusher Street, men ikke med så stor opbakning som denne gang.

Hvis man permanent vil lukke hashhandlen, kræver det nok, at man bygger et tre meter højt hegn rundt om Fristaden.

Klaus Danzer

”Det var en person, som er vokset op her. Det er en familie, som er meget forankret i Christiania. Han var den yngste af fire søskende, og jeg kender dem alle fire personligt. Drabet har sendt en chokbølge gennem hele det lille samfund. Det er ofte sådan, at tragiske begivenheder kan være med til at kickstarte forandringer,” fortæller Klaus Danzer.

Det kræver et tre meter højt hegn

På søndag fylder Christiania 50 år, og cannabis har været en del af Fristadens historie siden grundlæggelsen i 1971. I begyndelsen blev hashsalget varetaget af anarkistiske hippier.

I dag er Pusher Street Nordens største åbne hashmarked, og ifølge Berlingske er det styret af banderne Hells Angels (HA), Bandidos, Satudarah, Nørrebro-Nordvest og den forbudte bande Loyal to Familia. Der har i mange år været forlydender om pengestrømme mellem det organiserede hashmarked og Christiania, men påstanden er aldrig blevet dokumenteret og er gentagne gange blevet afvist af Fristadens talspersoner.

Klaus Danzer mener, at udviklingen er løbet løbsk, selvom Pusher Street ifølge ham altid har været et råt sted.

”Det største problem er ikke cannabis, men pengene. Personligt tror jeg ikke, at hash er mere skadeligt end alkohol. Vi er bekymrede for vores egne børn. Ikke så meget i forhold til cannabis som stof, men i forhold til de lettjente penge. Det begynder i det små med børn, der har det svært i skolen og pjækker, og så kan de lige tjene penge ved at hente en pizza for pusherne, og så udvikler det sig derfra,” siger han.

Hvis I gerne vil have hash ud af Christiania, hvorfor går I så ikke i samlet front og nedlægger Pusher Street ?

”Det kan vi ikke. Når ikke engang politiet kan få hashen væk fra Pusher Street, kan vi heller ikke. Hvis man permanent vil lukke hashhandlen, kræver det nok, at man bygger et tre meter højt hegn rundt om Fristaden. Man skal ikke underkende, at hash er en milliardforretning. Vi har at gøre med mennesker, der kan være grumme, hvis man truer dem på deres levebrød. Undersøgelser viser, at 10 procent af befolkningen jævnligt ryger hash. Hver fredag står mange i kø for at købe cannabis, også hr. og fru Danmark. Når politiet lukker gaden, så går der typisk en halv time, og derefter fortsætter handlen, som om ingenting var hændt,” siger Klaus Danzer.

Hans ønskescenarie er en legalisering, så cannabis kan købes under kontrollerede former og med aldersbegrænsning. Socialdemokratiets kandidat til overborgmesterposten ved det kommende kommunalvalg, Sophie Hæstorp Andersen, har foreslået, at der indledes et forsøg med en legalisering af cannabis.

Er det ikke et stort moralsk problem for Christiania, at Pusher Street huser et kriminelt hashmarked?

”Jo, og det er derfor, vi vil løfte cannabis ud af det kriminelle miljø. Det er vores eneste mulighed,” svarer Klaus Danzer.

Lektor Kim Møller fra afdelingen for kriminologi ved Malmø Universitet har undersøgt hashmarkedet på Christiania. Han giver Klaus Danzer ret i, at det formentlig vil være vanskeligt for de beboere, han betegner som aktivisterne på Christiania, at skubbe hashmarkedet ud af Fristaden.

”Hashsælgerne bor i mange tilfælde også på Christiania. Det er begrænset, hvor meget indblik omgivelserne har i den magtbalance, der er mellem christianitter og hashsælgere. Selvom aktivisterne måske er i flertal, kan de ikke bare stemme hashsælgerne ud eller tvinge dem ud med vold,” siger Kim Møller.

Han vurderer, at det samlede danske hashmarked omsætter for 1,5 milliarder kroner om året, hvoraf en stor del af omsætningen sker på Christiania.

Frem til 2004 sad rockergruppen Hells Angels ifølge Kim Møller enerådigt på Fristadens hashmarked, men siden er andre bander kommet til, og det har betydet en tiltagende forråelse.

”Da Hells Angels styrede hashmarkedet, var de så dominerende, at ingen kunne udfordre dem. Men da de nye bander kom til efter 2004, var der i hele København og også på Christiania et opgør mellem banderne,” fortæller Kim Møller.

Ifølge kriminologen er en lovliggørelse af cannabis i Danmark ikke realistisk de første mange år.

”Flere overborgmestre i København har ønsket en legalisering, men over for det står justitsministeren, der har andre hensyn at tage, blandt andet på grund af internationale narkotikakonventioner. Som et lille land kan det være svært at gå enegang på det område,” siger Kim Møller, der frygter, at situationen i Pusher Street bliver forværret, fordi flere bander nu er i konkurrence om hashsalget.

”Udviklingen er tragisk for Christiania, og jeg tror, de mener det oprigtigt, når de siger, at de vil af med hashmarkedet,” siger Kim Møller.

Det konservative medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation Jakob Næsager, der er kritisk over for Christiania, har den dybeste respekt for christianitternes initiativ.

”Jeg håber, at de gode kræfter vil sejre. Men svaret er ikke en legalisering. At ryge hash er lidt ligesom at spille russisk roulette. Nogle kan tåle det, og andre kan ikke. Vi kan ikke som samfund tillade os at løbe den risiko, at nogle udvikler hashpsykoser,” siger Jakob Næsager.

Tilbage i Bananhuset håber Klaus Danzer, at ”Nok er Nok” vil gøre indtryk på politikerne. I hverdagen lever han med, at hashsalget er skyggesiden af Christiania.

”For mig er livet på Christiania værdifuldt, fordi vi har et område midt i byen, hvor folk uden penge også kan bo. På den måde har Christiania en politisk betydning, og uanset hvor man er i det politiske liv, vil der altid være nogle ting, man ikke er tilfreds med.”