En mand, der kerede sig om Danmarks udvikling

Næstformand i Kristeligt Dagblads bestyrelse, Carsten Jarlov, var vidende, visionær og dybt optaget af Danmarks udvikling. Nu er han død i en alder af 66 år

”Han deltog levende i alle facetter af bestyrelsens arbejde og vil blive savnet,” siger chefredaktør Erik Bjerager om Carsten Jarlov.
”Han deltog levende i alle facetter af bestyrelsens arbejde og vil blive savnet,” siger chefredaktør Erik Bjerager om Carsten Jarlov. Foto: Linda Kastrup.

Direktør i Bygningsstyrelsen og næstformand i Kristeligt Dagblads bestyrelse, Carsten Jarlov, er pludseligt død, 66 år gammel. Han fik et ildebefindende i sin have søndag og døde kort efter.
 
Carsten Jarlov havde som topembedsmand haft titel af direktør i næsten 30 år og kom vidt omkring i den danske statsforvaltning. Han havde været direktør for Arbejdsdirektoratet, Arbejdsmarkedsstyrelsen, Told- og Skatte-styrelsen, Slots- og Ejendoms-styrelsen og siden 2011 direktør for Bygningsstyrelsen.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) skriver i anledning af Carsten Jarlovs død, at Carsten Jarlov fortjener stor anerkendelse for sine mange år i statens tjeneste, hvor han har siddet i centrale positioner i flere styrelser.

”Han har som direktør for Slots- og Ejendomsstyrelsen og siden Bygningsstyrelsen været den helt centrale person i at opbygge en professionel forvaltning af statens ejendomme og byggerier. I offentligheden blev han især kendt, da han som direktør for Slots- og Ejendomsstyrelsen var hovedarkitekt bag lovliggørelsen af Fristaden Christiania," skriver Rasmus Helveg Petersen i et mindeord.

”Carsten Jarlov var en værdsat kollega og dygtig direktør for Bygningsstyrelsen, og det er med stor sorg, at vi nu siger farvel.”

Carsten Jarlov, der var uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1974, blev i kraft af sin økonomiske kompetence medlem af Kristeligt Dagblads bestyrelse i 1996 og blev valgt som næstformand tidligere på året.

Adm. direktør og chefredaktør på Kristeligt Dagblad, Erik Bjerager, roser Carsten Jarlov for at have været et meget kompetent bestyrelsesmedlem, der både havde stor viden om økonomi og blik for de udfordringer, som Kristeligt Dagblad stod over for.

”Han deltog levende i alle facetter af bestyrelsens arbejde og vil blive savnet,” siger chefredaktøren.

Vicedirektør i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Inge Mærkedahl, der er medlem af avisens bestyrelse, hæfter sig ved Carsten Jarlovs egenskaber som embedsmand:

”Carsten var visionær, han havde lune og humor og så altid fremad.”

Et af hans store projekter var den langstrakte forhandling mellem den danske stat og fristaden Christiania, der førte til lovliggørelsen af fristaden, og modsat hvad man skulle tro om en direktør af konservativt tilsnit, så havde de christianitter, han forhandlede med, stor sympati for ham. Da Carsten Jarlov på et tidspunkt blev interviewet uden for Østre Landsret af en ung kvindelig christianit, der spurgte, om han troede, at sagen ville gå godt, var hans svar en typisk, lidt lun og sarkastisk Jarlov-sætning:

”Hvis det var gået godt, så stod vi jo ikke her uden for en retsbygning!”.

Carsten Jarlov var engageret i meget andet end det rent faglige.

”Han var en mand, der virkelig kerede sig om Danmarks udvikling,” siger den ene af hans tre sønner, Rasmus Jarlov, som er politiker i Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative.

”Far var et meget vidende menneske og havde en enorm bogreol, og så havde han en ukuelig optimisme på sine børns vegne.”

”Han var en rigtig god far, som bliver svær at undvære. Han har efterladt os med en næse for arbejdsmoral, for konservative dyder og for at gøre vores pligt.”

Carsten Jarlov var ikke noget udpræget kirkeligt menneske, men hans interesser strakte vidt – også til det teologiske. På det seneste møde i avisens bestyrelse fortalte han, at han havde læst den omfattende bog om Martin Luther, som avisens forlag netop har udgivet på dansk. Han havde ydermere læst den på originalsproget, tysk.

Carsten Jarlov efterlader sig hustruen Susanne Juul Jarlov samt fire børn fra tre ægteskaber, Signe 39 år, Rasmus 37 år, Henrik 31 år og Nicolas på 13 år.