Antibiotika i foder næsten fordoblet i dansk svinebrug

Dårlig kost, for lidt pasning og ringe staldforhold er skyld i svineproducenternes øgede brug af antibiotika

Sidste år bød på en fordobling af antibiotikaforbruget i foder og drikkevand til svin. Den Danske Dyrlægeforening beklager den øgede medicinbehandling, men ser ingen anden udvej af hensyn til dyrenes velfærd.

Ifølge dyrlægerne skyldes det, at dansk landbrug i de senere år har droslet forbruget af vækstfremmere ned til nul. I den samme periode har dyrlægerne udskrevet flere recepter med antibiotika til foder og drikkevand. Det bekymrer formanden for svinesektionen, dyrlæge Jørgen Lindahl.

- Den anvendte medicin bliver jo udskrevet via danske dyrlægers receptblokke, men vi er simpelthen nødt til at behandle disse dyr. Det handler nemlig om dyrevelfærd, siger han.

Paraplymedicin

- Årsagen til den store stigning er, at vækstfremmere fungerede som en paraplymedicin for svinene, og den dækkede nok i virkeligheden over dårlig kost, pasning og staldforhold. Da man fjernede vækstfremmerne i landbruget, så man en række sygdomme, der ikke tidligere gav nogen problemer, fortsætter dyrlægeformanden.

Han understreger, at de danske dyrlæger er yderst opmærksomme på det øgede forbrug, og dyrlægeforeningens politik er at begrænse brugen af antibiotika og andre lægemidler til et minimum. Det skyldes, at stort forbrug af antibiotika kan føre til, at de bakterier, antibiotikaen bekæmper, bliver modstandsdygtige.

- Vi lægger derfor stor vægt på rådgivning af landmanden. Problemerne hænger nemlig ofte sammen med svinenes vilkår i staldene, oplyser Jørgen Lindahl, der har konstateret den samme tendens i Danmark som i andre lande, hvor brugen af vækstfremmere er stoppet.

Kan være et overgangsfænomen

Ifølge Jørgen Lindahl kan den eksplosive stigning være et overgangsfænomen, hvis altså landmændene omgående tager affære og forbedrer forholdene i de danske svinestalde.

Danske Slagterier er opmærksom på stigningen i antibiotikaforbruget. Men Jørgn Lindahl understreger samtidig, det samlede forbrug af antibiotika i svineproduktionen er mere end halveret i forhold til for fem år siden.

Men sidste år steg det samlede antibiotikaforbrug fra 74 til 80 tons. Derfor opfordres landmændene nu til, at de skærper indsatsen for at nedbringe medicinforbruget. Det skal blandt andet foregå gennem informationskurser for dyrlæger, landmænd og landbrugskonsulenter.

Informationskurserne om forebyggelse af sygdomme i staldene bliver afholdt i samarbejde mellem Danske Slagterier og Den Danske Dyrlægeforening.

/ritzau/