Aftale om asylansøgere klar

Udlændingestyrelsens møde med »Ud af containerne« åbnede for privat indkvartering

En større gruppe asylansøgere på landets asylcentre og i boligcontainerne i Holbæk kan nu se frem til at blive indkvarteret i private hjem. Det stod klart efter gårsdagens møde mellem Udlændingestyrelsen og borgergruppen »Ud af containerne«.

Cirka 60 familier har gennem et borgerinitiativ åbnet deres hjem og er klar til at tage mod i alt 150 asylansøgere. Målet er at forhindre, at de skal bo i containere, mens de får deres asylsag behandlet. Det er i øjeblikket tilfældet for 380 asylansøgere i Holbæk Kommune.

- Det var et virkeligt godt møde, hvor Udlændingestyrelsen gav udtryk for, at de var glade for vores initiativ. Desuden sagde de, at containerne bliver tømt til oktober, og det er vi naturligvis meget tilfredse med, siger Marianne Olsen, der sammen med borgergruppens talsmand, Carsten Lunding, deltog i mødet. Udlændingestyrelsen vil dog ikke garantere, at det dermed er slut med at placere asylansøgere i containere.

- Vi håber naturligvis, at det ikke bliver nødvendigt at anvende boligcontainere, men i en usikker situation som denne er det umuligt at udstede garantier, siger underdirektør i Udlændingestyrelsen, Poul Mose Hansen, der understreger, at denne aftale jo ikke lukker en eneste container, før det sandsynligvis alligevel sker til oktober.

- Hvis nogen fra containerne indkvarteres privat nu, flytter der blot nogle nye ind i stedet for, siger Poul Mose Hansen. Der eksisterer allerede en venteliste for asylansøgere, der ønsker privat indkvartering. De vil komme i betragtning ligesom dem, der bor i containere.

- Vi er glade for, at alle der ønsker det, får mulighed for at blive indkvarteret privat. Det vigtigste er dog, at asylansøgerne ikke skal bo i containerne, siger Marianne Olsen. Hun vurderer, at de første asylansøgere vil blive privat indkvarteret inden månedens udgang.

Udlændingestyrelsen sender nu en optegnelse over landets asylcentre til »Ud af containerne«. Ved privat indkvartering er det nemlig vigtigt, at asylansøgerne placeres efter den gældende anneksordning så tæt på et eksisterende asylcenter som muligt, så de har adgang til den nødvendige professionelle behandling.

Røde Kors skal herefter vurdere om boligerne, som borgergruppen afleverer adresserne på, er egnede til at huse asylansøgere. Landets asylcentre har i øjeblikket en overbelægning på op til 1000 personer.

jeppesenkristeligt-dagblad.dk