Krav om fremskridt i Nordirland

NORDIRLAND: Beslutsom optimisme efter møde mellem Storbritanniens og Irlands premierministre. Men fredsaftalen er tæt på sammenbrud, advarer de nord-irske protestanter

WESTON PARK: Storbritanniens premierminister, Tony Blair, og hans irske kollega, Bertie Ahern, krævede i går, at der omgående sker fremskridt i fredsprocessen i Nordirland.

De to ledere anlagde en beslutsom, optimistisk tone efter samtaler i den britiske premierministers landsted, Chequers. Men lederen af de nordirske protestanter, David Trimble, advarede om, at Langfredag-fredsaftalen fra 1998 er tæt på et sammenbrud.

Efter samtalerne på Che-quers sagde Blair, at situationen kræver, at der straks sættes gang i bestræbelserne på at redde freden i Nordirland.

- Der hjælper ikke, at folk tror, at situationen ændrer sig i august, september eller oktober. Vi må sætte os ned, tage fat på det hårde arbejde og få tingene løst, sagde den britiske premierminister.

Blair og Ahern skal til og med i dag have forhandlinger bag lukkede døre med ledere af de politiske partier i Nordirland. Forhandlingerne finder sted i Weston Park i nærheden af Birmingham i det centrale England. Øverst på dagsordenen er striden om provinsens undergrundsbevægelsers aflevering af våben, en reform af den nordirske politistyrke og en reduktion af de britiske militærstyrker i Nordirland.

Sandhedens øjeblik

De to ledere søger samtidig at finde en måde, hvorpå det nordirske hjemmestyre kan fungere, efter at Trimble trak sig tilbage som provinsens førsteminister den 1. juli med den begrundelse, at Den Irske Republikanske Hær (IRA) har afvist at aflevere dens våben.

Efter de indledende samtaler med Blair på Chequers-landstedet sagde Ahern, at »dette er ugen, hvor vi må forsøge at få løst de udestående spørgsmål«.

- Jeg tror på, at vi, hvis vi samarbejder, over de nærmeste dage med succes kan nå til en løsning, sagde den irske premierminister.

Imidlertid sagde Trimble i går i et interview med den britiske statsradio, BBC, at den nordirske fredsproces, der bygger på Langfredag-aftalen, langsomt er ved at bryde sammen som følge af IRA's afvisning af at aflevere bevægelsens våben.

- Vi nærmer os, tror jeg, hvad der meget vel kan være sandhedens øjeblik for hele denne proces, sagde Trimble, der er leder af de pro-britiske Ulster Unionister.

Bill Clinton, der i sin tid som USA's præsident var dybt involveret i den nordirske fredsproces, besøgte søndag aften Chequers-landstedet. Men det var et rent tilfælde, at hans besøg kom umiddelbart inden de nordirske samtaler, sagde en talsmand for Blair.

- Jeg tror helt sikkert, at han vil have samtaler om Nordirland med premierministeren. Men han er her ikke i dag for at deltage i forhandlingerne, sagde talsmanden.

Tiden er knap

Trimble fordømte i går Gerry Adams, lederen af partiet Sinn Fein, for dennes »nonchalante indstilling til fredsaftalen«.

Adams har sagt, at spørgsmålet om aflevering af våben må løses som led af en bredere debat, hvor bl.a. republikanernes krav om en reduktion af den britiske militærstyrke i Nordirland må indgå.

Ved sin ankomst til forhandlingerne i Weston Park i går sagde Adams, at det nu var op til premierminister Blair at levere en varig fred.

- Processen er faret vild, og den må bringes tilbage på det rette spor. Det er bestemt vort mål med at møde frem her, sagde lederen af Sinn Fein.

Men tiden er knap.

Som følge af Trimbles tilbagetræden som nordirsk førsteminister skal regeringen udskrive nye valg til det nordirske lokalparlament inden for fem uger eller suspendere selvstyret i Nordirland.

- Medmindre der sker fremskridt hos republikanerne eller de andre partier, vil der om fem ugers tid ikke længere være en aftale, sagde Trimble i går.

/ritzau/Reuters