Israelsk militær ud af Beit Jala

MELLEMØSTEN: Israels væbnede styrkerhar trukket sig ud af Beit Jala. Tilbagetrækningen kom, efter at palæstinenserne lovede at holde området roligt

BEITJALA: Israel trak i går kampvogne og soldater ud af Beit Jala på Vestbredden efter kraftig international kritik af besættelsen af den palæstinensiske landsby.

Israel sagde, at palæstinenserne er gået med til en aftale om, at der ikke længere skal skydes fra Beit Jala mod det jødiske beboelseslvarter Gilo lidt uden for Jerusalem, men palæstinensiske kilder sagde, at der ikke foreligger sådan en aftale.

Senere i går blev to palæstinensere og en israeler dræbt under nye skyderier andre steder på Vestbredden.

Militante palæstinensere i Beit Jala nær Betlehem betegnede den to dage lange israelske besættelse af den kristne landsby som en fiasko og fejrede tilbagetrækningen ved at affyre deres våben i luften og uddele slik.

Kampvognene og andre militærkøretøjer trak sig ud tidligt i går morges, efter at de i tirsdags var rykket ind i Beit Jala med det erklærede mål at standse skyderiet mod Gilo, som Israel regner for en forstad til Jerusalem.

- Israels væbnede styrker trak sig ud af Beit Jala før solopgang. Tilbagetrækningen kommer, efter at palæstinenserne har lovet at holde området roligt og holde op med at beskyde Gilo, sagde hæren i en erklæring.

Besættelsen af Beit Jala har haft stor opbakning i den israelske befolkning, der ville standse flere måneders beskydning af Gilo. Men samtidig har besættelsen udløst international bekymring for, at konflikten, der siden slutningen af september har kostet over 700 mennesker livet, kan komme helt ud af kontrol.

Blandt andet har USA, Israels nærmeste allierede, kritiseret besættelsen og opfordret Israel til at rømme Beit Jala, der i 1995 blev overdraget til de palæstinensiske selvstyremyndigheder.

Israels radio rapporterede, at regeringen i Jerusalem er blevet enig om, at hvis der atter skydes fra Beit Jala, rykker hæren ind igen - med en større styrke.

Andre steder i området fortsatte skyderierne imidlertid, selv om Beit Jala blev rømmet. I landsbyen Naleen på Vestbredden blev en israeler skudt af maskerede palæstinensere, mens han sad på en restaurant og spiste morgenmad, noget, han dagligt gjorde på stedet.

Palæstinensere i landsbyen græd efter mordet på den 60-årige israeler. De græd i støvet uden for restauranten, hvis ejer havde lånt penge af israeleren til etablering af spisestedet.

/ritzau/Reuters