Jesse Jackson forsøger sig som mægler i Afghanistan

INTERNATIONALT: Der er tegn på bedre kommunikation mellem USA, Afghanistan og Pakistan

ISLAMABAD: Pakistan har fået tungen på gled og er begyndt at informere USA om dets viden om Afghanistans regerende Taleban-styre og den terrormistænkte Osama bin Laden.

Samtidig er der for første gang kommet en spiller på banen, der kan lede konflikten væk fra de militære løsninger og ind på dialogens vej efter forlydender om, at den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Jesse Jackson vil forsøge sig som mægler.

Men forlydenderne har ikke gjort tonen mellem USA og Afghanistan mindre uforsonlig. Talebans leder, mullah Mohammad Omar, truede i går med, at enhver afghaner, der med USA's hjælp forsøger at overtage magten i landet, vil imødegå samme skæbne som kollaboratørerne efter krigen mod Sovjetunionen i 1980'erne.

Sent i onsdags oplyste Jesse Jackson, at han var blevet inviteret til Afghanistan som mægler i konflikten. I går sagde Talebans ambassadør i Pakistan imidlertid, at invitationen var gået den anden vej. Men hvordan forslaget end er kommet i stand, indvilgede Taleban-lederen mullah Mohammad Omar i at tage imod Jesse Jackson. Jackson, der tidligere har spillet en fremtrædende mæglerrolle i fastlåste konflikter, har dog endnu ikke besluttet, om han vil forsøge sig med Taleban.

Den amerikanske og pakistanske efterretningstjeneste er blevet enige om at arbejde sammen i forsøget på at opspore den terrormistænkte bin Laden. Ifølge en pakistansk efterretningskilde er aftalen kommet på plads efter tre dages forhandlinger i Pakistans hovedstad Islamabad, hvor en delegation fra det amerikanske forsvarsministerium har været på besøg. /ritzau/Reuters

Kort før redaktionens slutning i aftes meddelte nyhedsbureauet AP, at Jesse Jackson havde opgivet sin plan om at rejse til Afghanistan.