Ugens debatspørgsmål: Skal pressen begrænse brugen af videoer med Osama bin Laden

FOR

Stop hjælp til bin Laden

- JA, siger Tom Behnke, der er politiassistent og medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

- Viderebringelsen af Osama Bin Ladens budskaber bør begrænses. Ved at gengive hans budskaber uredigeret bruges medierne til at misinformere om og forvrænge billedet af, hvad det er der sker. Samtidig hjælpes bin Laden til at sende beskeder til ligesindede i verden, og det er klart med til at opildne muslimer til at gå et skridt videre, end de ellers ville gøre. Medierne risikerer også at være med til at vække »hvilende agenter«. Når bin Laden eksempelvis taler om USA som den store satan, og at landet skal bekæmpes i luften, er det en besked til agenter om at gå i aktion.

Hvis bin Laden opdager, at han kommer igennem med sine budskaber, vil det styrke hans opfattelse af, at han kan vinde krigen. Derfor bør medierne nøjes med at referere hans udtalelser frem for at gengive dem fuldt ud. Udgangspunktet er selvfølgelig, at der er ytringsfrihed, hvilket også gælder for medierne. Jeg håber også, at medierne vil besinde sig og undlade at spille bin Ladens spil. Men hvis medierne ikke kan finde den rette balance, kan det komme på tale, at vi, som lovgivere, griber ind.

IMOD

Lyt til modstanderne

- NEJ, siger Søren Søndergaard, der er lærer og medlem af Folketinget for Enhedslisten.

- Der er ikke nogen argumenter for, at vi ikke skal høre, hvilke synspunkter vores modstandere har. For at man kan danne sig en mening, er det afgørende, at man har hører, hvad folk siger. Bin Ladens måde at udtrykke sig på afslører i sig selv en fanatisk og intolerant religiøs holdning. Budskaberne indeholder ikke et tilbud om, at mennesker selv skal have indflydelse, og det kan seere og lyttere godt gennemskue. I hvert fald er der ikke noget alternativ til at tro, at folk selv kan tage stilling til, hvad de ser i medier-ne.

Viderebringelse af bin Ladens budskaber fortæller os også om de forhold, han forsøger at bringe på banen for at vinde opbakning. For eksempel taler han om reelle problemer i forhold til Palæstina, Vestens støtte til korrup-te regimer i Afrika og kulturimperialisme.

Hvis vi skal forhindre, at han vinder opbakning, må vi også gøre noget for at fjerne problemerne. Det er jo ikke hans udtalelser, der opildner til had, men derimod nogle uløste problemer. Derudover mener jeg, at det er absurd at tro, at videoerne skal bruges til at igangsætte bestemte terroraktioner, når man uden risiko og mere præcist kunne bruge internettet.