Udpluk fra videobånd

INTERNATIONALT: Ifølge det videobånd, som USA i går frigav, kendte Osama bin Laden på forhånd til planerne for angrebet den 11. september på USA

WASHINGTON: Den mand, som af USA's forsvarsministerium identificeres som Osama bin Laden, afslører på et videobånd, som USA offentliggjorde i går, både forhåndskendskab til og planlægning af terrorangrebet mod USA den 11. september. TV-stationen CNN viste det cirka 40 minutter lange bånd i sin helhed i går med arabisk tale og undertekster på engelsk.

n Flykaprere var ifølge bin Laden uvidende om aktionens omfang:

- Brødrene, der styrede operationen, vidste kun, at de var på en martyroperation, og vi bad dem alle tage til Amerika, men de vidste intet om operationen. Ikke det fjerneste. Men de var blevet trænet, og vi afslørede ikke operationen over for dem, før de var der, og lige før de gik om bord i flyene.

n Bin Laden fortæller grinende, hvordan han inden for det seneste år var bekymret over risikoen for afsløring:

- Vi var i en af vore brødres lejr ved Kandahar. En af brødrene (sheik Abu-Da'ud, red.) tilhørte den største afdeling af gruppen. Han kom op til mig og fortalte, at han i en drøm havde set en høj bygning i USA, og i den samme drøm havde han set Mukhtar lære dem (gruppemedlemmerne, red.) karate. På det tidspunkt blev jeg nervøs for, om hemmeligheden ville blive afsløret, hvis alle så det ske i deres drømme. Så jeg afsluttede emnet. Jeg sagde til ham, at hvis han så noget i en anden drøm, skulle han ikke fortælle det til nogen, for så ville de bare blive irriterede på ham, siger bin Laden på videooptagelsen.

Også en anden af mændene i bin Ladens inderkreds havde drømt om attentatet:

- Abu al-Hasan al-Masri fortalte mig for et år siden: »I en drøm har jeg set, at vi spillede en fodboldkamp mod USA. Da vores hold dukkede op på banen, var de alle sammen piloter! Så jeg undrede mig over, om det var en fodboldkamp eller et pilotspil«, sagde han til mig. Han vidste intet om operationen, før han hørte det i radioen. Og han fortalte mig, at kampen fortsatte, og at vi havde slået dem. Det var et godt forvarsel for os.

Samtalen mellem mændene, der ikke alle er identificerede af Pentagon, afbrydes ofte af »Velsignet være Allah«-udbrud både af bin Laden og af flere af de andre. En af mændene er Ayman al-Zawahiri, bin Ladens højre hånd, som ifølge nogle presserapporter har haft kontakt til Danmark.

Videooptagelsen er angiveligt indspillet i midten af november. Ifølge Det Hvide Hus blev båndet efterladt i et hjem, hvis beboere blev nødt til at rejse i hast. På videoen virker flere af de tilrejsende mænd ærbødige over at være i rum med bin Laden og undskylder et par gange for at tale direkte til ham.

I Afghanistan gennemførte amerikanske krigsfly i går massive luftbombardementer, mens afghanske militsfolk gjorde klar til nye fremstød mod bin Laden-tro soldater, der har søgt tilflugt i Tora Bora-bjergene i det østlige Afghanistan.

/ritzau/