Danmark lover bidrag til fredsstyrke

Regeringen parat til at sende 200 soldater til Afghanistan som del af kommende FN-styrke

Danmark er parat til at sende 200 soldater som del af den FN-styrke, der forventes indsat for at bevare freden i Afghanistan, når den måtte komme. Det oplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går.

Danmark har tidligere givet USA tilsagn om at deltage i selve krigen i Afghanistan med jægersoldater, fire jagerfly og et transportfly, men de 200 såkaldte »spejdere« skal ikke deltage i krigshandlinger. De kommer under britisk kommando og skal arbejde under FN´s flag.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger, at beslutningen om at hjælpe USA militært står ved magt, selv om meget tyder på, at krigen hurtigt kan være forbi.

- USA ville ikke have bedt os om assistance, hvis de havde vurderet, at der ikke ville blive brug for den, siger Per Stig Møller.

Han peger på, at det danske transportfly kan bruges til at bringe nødhjælp ud i landet, hvis det skulle blive nødvendigt. Der har været talt om, at USA vil udvide sin aktion mod terrorisme til andre lande end Afghanistan, men Per Stig Møller forklarer, at de danske styrker kun kan bruges i Afghanistan. Skal de indsættes andre steder, kræver det en ny beslutning i Folketinget.

Om den fredsbevarende styrke til Afghanistan overhovedet kommer afsted, og hvornår det kan ske, er fortsat usikkert.

Anders Fogh Rasmussen forventede dog i går, at beslutningen ville blive truffet hurtigt, og at Udenrigspolitisk Nævn kan træde sammen igen i morgen for at blåstemple den danske deltagelse.

Han oplyste desuden, at forsvaret allerede er gået i gang med den praktiske planlægning, så styrken kan være på plads, formentlig i begyndelsen af januar.

Der er opbakning til FN-aktionen fra alle sider i Folketinget.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere i Kristeligt Dagblad