Et fint visitkort

ANMELDELSE: Birkerød Sogns hjemmeside var med i opløbet om en finaleplads i konkurrencen om at blive Danmarks bedste kirkelige hjemmeside. Alle forventelige informationer findes let og elegant, men det sidste ekstra mangler

Et fint visitkort

Hjemmesiden bærer tydeligt præg af, at man i Birkerød har valgt at lade den udvikle af to professionelle designere i samarbejde med sognemedhjælper Henrik Mølvig Jensen. Den fungerer upåklageligt og er en nydelse at besøge. Navigationen rundt i den store informationsmængde er upåklagelig. Birkerød er samtidig en af de meget få kirkelige hjemmesider, der tilbyder sine besøgende et sitemap - altså et klikbart kort, hvor man hurtigt kan få et overblik over alle hjemmesidens elementer og klikke sig direkte til den ønskede information.

Stil et praktisk spørgsmål om sognet, og du vil få svar. Alle relevante informationer findes let og hurtigt. De fem præster præsenteres med billeder og en klikbar e-mail-adresse, der aktiverer dit eget mailprogram. I det hele taget anvendes billeder og grafik fint og relevant overalt på siden. Alle teksterne er velskrevne og kortfattede og dermed meget velegnede til læsning på nettet.

Også sektionen med den historiske beskrivelse skal fremhæves. Sognets to kirker, Birkerød og Høsterkøb, præsenteres kortfattet og flot illustreret. En lille fin detalje er, at man eksempelvis i beskrivelsen af kirkernes kalkmalerier linker ud af siden til Københavns Universitets hjemmeside med danske kalkmalerier, hvor den interesserede kan hente mere information om emnet samt se hele 47 billeder af kalkmalerierne i Birkerød Kirke.

Siden er altså pæn og informativ, men det interaktive og engagerende er stærkt savnet. Man skal på forhånd have ærinde i kirken for at få noget med hjem fra et besøg på hjemmesiden.

Det er en fin service, at man viser dagens tekst til den kommende søndag. Hvad man til gengæld ikke finder, er en eller flere af præsternes prædikener fra tidligere. Siden er i det hele taget renset for teologi, og det er synd.

Der er også praktisk information eksempelvis til konfirmanderne, men det er information så som, hvilke datoer der er konfirmationsdage i år. Der er ingen information om konfirmationens rolle eller betydning.

Der er en lille signeret tekst af en af præsterne under overskriften "Præsten skriver", men årsag og sammenhæng fremgår ikke. Og hvorfor kan man ikke finde kirkebladet på siden? Eller blot artikler herfra? Der er i det hele taget ingen forsøg på at komme i kontakt med andre end kirkens normale brugere, og det kan selvfølgelig være et spørgsmål om ressourcer. Jeg synes dog, at det er at spilde en oplagt mulighed for at forsøge at få en større del af sognet i tale.

Derfor er Birkerød Sogns hjemmeside stadig blot et visitkort på nettet - om end et meget fint et af slagsen.

FAKTA:

www.birkeroedsogn.dk

Formål: Birkerød er et sogn med to kirker. Formålet med at etablere hjemmesiden var ifølge webmasteren at kunne tilbyde følgende fire typer af information: 1) Det praktisk- informative (adresser, træffetider, kirkebogs-ting mv.), 2) sognets liv (aktiviteter, gudstjenester mv), 3) det historisk-informative (kirker og kalkmalerier) og 4) det forkyndende (dagens tekst og præsten skriver)

Webmaster: Sognemedhjælper Henrik Mølvig Jensen

Antal unikke besøgende: Ca. 600 i maj

Type: Sognehjemmeside med informationer til sognet om kirkens liv

Multimedie/interaktivitet: Kun mulighed for at sende e-mails til præster og personale. Ellers ingen interaktivitet med de besøgende.

gylling@kristeligt-dagblad.dk