Terapeuts offer var psykisk syg

Teologen, der blev banket ihjel af sin terapeut, var psykisk syg og meget skrøbelig, fremgik det af retsmøde i går

Ellen Johanne Tandrup var psykotisk og psykisk sårbar, da hun blev banket ihjel af sin terapeut og religiøse leder i terapisekten i Randers.

Det fremgik af en erklæring fra det hospital, hvor hun flere gange var indlagt. Erklæringen blev læst op på andendagen af retssagen mod terapeuten, der er sigtet for vold af særlig farlig karakter.

Indadvendthed var en del af hendes sindssyge, og hun havde forsøgt selvmord, kort før hun for anden gang flyttede ind i terapeutens bofællesskab.

Netop hendes tavshed var en af grundene til, at hun blev afstraffet, sagde terapeuten i mandags.

Trods de alvorlige anklager og terapeutens indrømmelse af volden, flokkes terapisektens medlemmer stadig om terapeuten i retssagens pauser. Hans samlever får mindre opmærksomhed, men til gengæld lyser hun op, når den anklagede giver hende opmærksomhed.

Under vidneafhøringerne i går sad både hun og terapeuten tavse og med nedslåede øjne - bortset fra store smil, da teenagepigen, som de er anklaget for at have introduceret til sex, selv om hendes opdragelse var deres ansvar - kom ind som vidne. Pigen rakte ud efter terapeuten, men dommeren afbrød deres kontakt øjeblikkeligt.

I går vidnede en lang række kvinder i sagen, og fælles for dem var, at de havde opsøgt terapeuten for at få samtaler og senere flyttede ind i bofællesskabet, hvor de også blev introduceret til sadomasochisme. Den systematiserede vold skulle i flere tilfælde bryde tilhængernes trods, forklarede et vidne.

Af vidneforklaringerne fremgik det, at en konfrontation eller diskussion med terapeuten blev anset for utænkelig. En kvinde stak således af, da hun skulle opgive sit barn, men hun overvejede i stedet at klage over behandlingen direkte til terapeuten.

I løbet af retsmødet viste det sig, at nogle tilhængere for nyligt er flyttet ind i terapeutens bofællesskab, hvor de venter på, at han kommer tilbage. Konfronteret med, at terapeuten rent faktisk har erkendt at have slået Ellen Johanne Tandrup, så hun senere døde sagde en af tilhængerne:

- Jeg ved jo ikke, hvad hun er død af.

Vidnet kaldte også terapeuten sin bedste ven.

Andre tidligere tilhængere har dog taget afstand fra terapeuten efter Ellen Johanne Tandrups død den 25. oktober i fjor. De fortalte i retten, at bofællesskabet var meget reguleret. Således tegnede terapeuten på et tidspunkt en usynlig linje, som en af kvinderne ikke måtte overskride. Dermed mistede hun kontakten med sit barn, men alligevel vovede hun ikke at trodse ham.

Læs også artiklen Medlemmerne er forelsket i sektlederen på www.kristeligt-dagblad.dk